Tuesday, September 11, 2007

35-dygnsprognos

Om någon nu missat det, så tar det ett tag att hämta sig även från en "vanlig" derbyförlust, och en derbyförlust där Bajen är sämre både på planen och på läktaren (!) och som dessutom fördömer oss till tabellens ingenmansland medan derbymotståndarna seglar mot toppen, tar extra lång tid att hämta sig ifrån.

Är vi hämtade? Fan vet. Gefle hemma stundar (Gefle hemma!) och sedan är det Braga och går det som det rent tekniskt borde gå i ett dubbelmöte mellan Hammarby och ett portugisiskt övre-halvan-lag, så är säsongen, rent sportsligt, i det närmaste över.

Det är ingen hemlighet för alla som kan lägga upp två och två att Bajens förutsättningar för att blanda sig i g*ldstriden i år inte varit direkt optimala, och mellan skål och vägg har det sagts att fokus för 2007 hela tiden legat på arenan. Vi förstår inte riktigt varför det ena måste utesluta det andra, men nåväl, vi köper utan vidare argumentet att ett positivt arenabeslut på lång sikt är fan så mycket viktigare än huruvida Hammarby slutar på femte eller nionde plats i Allsvenskan 2007.

Men - som sagt - vi förstår inte varför det ena måste utesluta det andra, och när sportsliga, ekonomiska och inte minst känslomässiga plus och minus summeras vid årets slut hoppas vi vid Svenne Berka att det var värt det.

***

Envisa rykten gör även gällande att arenan ska presenteras för världen "innan säsongens slut" och att det egentligen inte innehåller något som inte redan sagts, eller åtminstone antytts, men nu ska allt levereras i ett enda stort paket med pukor, trumpeter, presskonferens, tidsplan, finansieringsplan och - inte minst - de där jävla ritningarna.

Det är 36 dagar tills säsongen är slut. Eller, 35, när det här inlägget skickas. Går Bajen vidare i UEFA-cupen (yeah, that's gonna happen) skiftar den tidsplanen en aning. Royal League? Av ren självbevarelsedrift har vi bestämt oss för att Royal League inte är på riktigt, åtminstone så länge Bajen inte kvalificerar sig dit.

Så inom 35 dagar bör vi ha fått veta mer om det vi redan vet, nämligen att Hammarby/AEG ska bygga och driva en arena på marken som ligger precis söder om Quality Hotel Globen (Sandstuparken, Systembolagstomten, kär mark har många namn), en arena i internationell toppklass med plats för cirka 30 000 åskådare, byggkostnaden blir ungefär 1 miljard och den ska stå färdig senast till premiären 2011.

Skjutbart tak? Det vet vi gunås inte, men vi hoppas.

Nedräkningen kan börja. Igen.

***

Ekwall, kom igen, vi vet att du vill säga det. Hela Brolin-bråket är medias fel. Välkommen i klubben. Vi vet hur det känns.

***

Vi vet inte riktigt varför Feministiskt Initiativ spammar vår gästbok, men av hänsyn till att det pågår ett VM i damfotboll kommer vi inte att radera det. Dock kommer vi inte att skriva, eller på något annat sätt intressera oss för damfotbolls-VM heller. Någon jävla måtta får det vara.
Herrlandslaget känns för övrigt också ganska ointressant just nu.

Dock inte U21. Castro!

***

Varför någon skvatt galen boråsare spammar oss förstår vi ännu mindre. Med tanke på att vi tippade att Elfsborg skulle ta hem Allsvenskan enkelt och smärtfritt i år (världens sämsta tippare, igen) har vederbörande fan ingenting att kaxa sig över.

27 Comments:

Du är elak! Om du redan visste det här tidigare så kunde du väl berättat det, nu fick man ju köra tusen nålar...?
Trodde vi skulle bli tilldömda guldet av SvFF men tji fick jag.

/Dragan

9/11/2007 04:24:00 PM  

Skit i tabellen, Gvsu bäst ändå!
GG

9/11/2007 11:44:00 PM  

Fantastiskt roligt och träffsäkert om Ekwall. Lyfter på hatthyllan för den kommentaren.

9/12/2007 12:56:00 AM  

Kennedys härliga inhopp mot dammark förtjänar oxo att nämnas. Han rör sig och spelar så behagligt den mannen. Komma in och vara så avslappnad och säker när det är första(?) riktigt viktiga landskampen...

9/12/2007 03:29:00 AM  

Och vem skall stå för den milliarden?

AEG för alltihop?

Är inte 30 000 en väldigt stor arena?

Ni har Råsunda för derbyn och för vanliga matcher räcker det väl med 10 000 för er?

9/12/2007 03:33:00 AM  

Boråsare är rätt folk att snacka om att vi inte behöver än 30 000 arena. Vi har snittat nästan 12 500 på de 8 matcher där vi har spelat på söderstadion. Det är 500 pers mer per match än vad Elfsborg har och då får vi inte möta lag som har relativt stor bortaklack som aik och djurgården.

Samtidigt så är en annan anledning att vi får då spela europacupspel på vår egen hemmaplan.

9/12/2007 03:39:00 AM  

Problemet är att som mittenlag får vi inte spela europaspel :-(

9/12/2007 04:29:00 AM  

Och när vi väl får spela europa-spel så skiter folk i att gå. Tröttmössor

9/12/2007 04:52:00 AM  

Det är stor skillnad på 12500 och 30000.

Men det är klart om ni har råd att bygga så stort, då är det väl inte något problem.

Göteborg som har tre lag vilka skall spela på nya arenan bygger inte så stort. Trots att dom spelar lika många derby (i alla fall om man räknar matcherna mot oss).

9/12/2007 05:54:00 AM  

Röd Gulling

Är du dum eller spelar du bara? hur ofta fyllde ni Ryavallen? Med ditt tankesätt skulle ju Borås Arena bara behövt ha en kapacitet på 6000.

Fortsätt du att tänka smått, precis som er klubbledning. Det var det som gjorde att Elfsborg redan nu måste bygga om sin arena.

Antingen nöjer man sig med att vara Sveriges "andra klubb" eller så har man målsättningen att växa sig större. Hammarby hör till den senare kategorin, men med 100% beläggning på sina hemmamatcher i år efter år (derbysiffror inräknat), är det en omöjlighet. Alltså bygger man en arena som det i alla fall finns potential att växa i.

Hade Hammarby fått en arena för 30 000 redan för fem år sedan, är jag helt övertygad om att vi hade haft ett publiksnitt på 20 000 idag.

9/12/2007 06:24:00 AM  

Min fråga är om det är realistiskt att bygga en arena som tar 30 000, inte om ni vill ha en.

Om det finns obegränsade ekonomiska möjligheter så bygg då en för 50 000 åskådare (som går att miska ner om det kommer färre).

Lever du i verkligheten?

9/12/2007 07:07:00 AM  

Men din fjant. Kan du inte hålla dig till din egen pseudoblogg, och inte smitta ner dina tramsåsikter här?

9/12/2007 07:59:00 AM  

Det är ingen pseudoblogg det är en kvasiblogg.

9/12/2007 08:26:00 AM  

Det handlar om att bygga en ny supporter bas. Om man tittar på hur många hammarbyare det finns i stockholm mot hur många aikare så är det rätt uppenbart att vi borde kunna ha samma snitt som dem. minst..
Att bygga en arena för runt 25-30k är därför det optimala. Inom 5-10 år bör publiksnittet kunna vara uppe runt 20k. Visst intresset kan dala något men ställ det mot att vi med en arena på 30k och ett nuvarande prbilksnitt på 12k kan "skänka" bort familjebiljetter och gratis plåtar till alla barn inom Hammarby IF så att man bygger en ny generation bajare som kommer gå själva inom 5-10 år. Det har vi inte haft en chans att göra de senaste 10 åren eftersom det konstant varit så gott som slutsålt och därför åldras publiken på SöS oroväckande fort.
Anledningen till att vi inte bygger en 50k arena är självklart för att det inte finns några större fördelar med det. Visst, vi kan hyra ut den till landskamper då och då och på derbyna kanske man får in ett par tusen till men mot smålag som utan bortastöd och utan egentligt intresse från allmänheten i Stockholm som t.ex. Gefle, BP, TFF, KFF, IFE mfl så kommer arenan eka tomt trots att man kanske kan få dit 15-20k. Ingen stämning = ingen hype = ingen tillväxt, typ..
Jag skulle kunna raljera vidare men jag tror du förstår själv nu..

/Niklas

9/12/2007 09:08:00 AM  

I all ärlighet så vore väl det bästa för bajen antagligen en 25k-arena. Stan vill dock ha 30k för att den även ska kunna användas till EM-matcher och liknande.

I dagsläget skulle nog Bajen med en annan arena med fler BRA platser och något sänkta priser kunna ha ett snitt på runt 16k-18k. Då verkar inte 30k så där katastrofalt överdimensionerat, även om jag nog som sagt själv föredragit 25k.

9/12/2007 02:24:00 PM  

Det är givetvis inte Röd guling som skriver här. Den som skriver här är samma person som tidigare kallade sig "gul bonne från borås". Vederbörande är göteborgare, håller på ICA och hatar Borås, vilket borde ha framgått av tidigare inlägg. Antagligen är spammandet av gvsu (liksom av andra bloggar) bara nåt slags prepubertalt sätt att dra vanära över Elfsborg (och över Röd guling, där han också spammar).

9/12/2007 11:34:00 PM  

Har ni råd att bygga för 30' så gör det. Jag menade att det kan vara bättre att anpassa sig till verkligheten och få något gjort än att drömma och inte få något gjort.

Om stan vill bygga för 30' så gör det.

Vi i borås kan inte ens drömma om sådana publiksiffror så vi är bara avundsjuka på er och ert folkliga stöd.

Själv får jag lov att som stolt socialist krypa på knäna för "Rika Boråsare" och tigga dom om pengar till klubben.

9/13/2007 01:54:00 AM  

^ Tokiga bönder ^

9/13/2007 02:14:00 AM  

Röd guling

Jag förstår att du inte har följt med i den 20 åriga arenadebatt som har pågått här i Stockholm.

Men en av de senaste vändningarna var att Billström ville bygga en 50k-arena. Det protesterade de flesta hammarbyare mot. Vi fick kämpa för att få dem att förstå att vi inte ville ha en arena för 2 miljarder, då en betydligt mindre fyller alla Hammarbys syften. Men att bygga en ny arena för 10-15k det vore onekligen det mest korkade man någonsin kunde göra. Varför skulle man investera pengar utan att kunna räkna hem det i en högre omsättning?

9/13/2007 02:16:00 AM  

Nej jag har inte följt med i den debatten. Ni måste ha bra komunalpolitiker där uppe som vill ge er två miljarder.

Hos oss har det varit värre vå kommun styrs av bönder med stöd av de andra borgerliga partierna.

Som tur är har vi ett antal rika Boråsare som hjälp till att ge oss en arena. Vi är dem evigt tacksamma.

Jag kunde helt enkelt inte drömma om att kommunen ville ge mer än vad ni vill ha.

Lycka till med den nya arenan, vi kommer gärna på besök.

9/13/2007 03:59:00 AM  

guling (den riktige?): 50 000-arenan skulle dock ha ägts av Stockholms stad och Hammarby hade varit hyresgäster, antagligen inte ens fått sköta kioskerna. Ungefär som idag, fast värre.

9/13/2007 06:34:00 AM  

Om ni bygger 30', kommer ni då att stå som ägare?

Om ni har råd att bygga själva, gör det då.

9/13/2007 07:10:00 AM  

22:10 ikväll på Canal+ Sport1

Vitoria Setúbal - Sporting Braga
Portugisiska ligan

9/14/2007 01:14:00 AM  

Röd guling

Det hänger nu på att kommunen beslutar att vi får bygga en arena (i privat regi), och dessutom att vi får marken som arenan ska byggas på. I Stockholm blir det en lite större fråga, då bara marken i sig är värd ungefär lika mycket som hela er arena. Men i praktiken handlar det om att kommunen får tillgång till marken som söderstadion står på, och som ersättning för detta tillhandahåller en bit mark söder om Globen. (Som jag personligen tycker ser ut att vara i minsta laget, men det är väl någon som har räknat på det där...)

9/14/2007 04:31:00 AM  

Låter om ett just byte, marken borde väl vara lika mycket värd och då kan ju inte någon säga något.

Om det skiljer i areal borde ni väl kunna få arrendera till ett skäligt pris?

I Göteborg skall Röva, Övferklassen och det Alkoholiserade Idiot Sällskapet gå samman, det sliter tydligen mindre på gräset om man spelar färre derbyn.

9/14/2007 07:23:00 AM  

Det blir tomträtt...en riktigt billig sådan!

9/14/2007 12:50:00 PM  

Det vore sjysst om ni plockade bort skräpet som skrivs i mitt namn.

9/15/2007 02:47:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home