Saturday, September 15, 2007

Färgblindhet

Det är Gefle hemma idag. Hallå? Gefle hemma. En efter 2005 sådan där omsusad mardrömsmatch som den här gången mest verkar betraktas som ett träningspass inflör Braga. Fan vet, det är fortfarande poäng kvar att spela om och en femteplats är roligare än en niondeplats, och en tredjeplats kan i sin tur leda hela vägen till... tja, Braga.

Hur många målvaktsskador har Hammarby råkat ut för den här hösten? Vi blir inte förvånade om Erland drar av korsbandet i 27:e och George Moussan får hoppa in. Eller Joakim Jensen, som är längst i truppen. Eller för den delen Klebér Saarenpää, som ju enligt beskrivningen kan spela precis överallt. Bara han inte blir skadad. Också.

Apropå målvakter, så verkar norrlandspressen (och andra) ha gått igång rejält på att Hammarby nosar på P-landslagsmannen Lennart Sandahl. Varje bajen-lag med självaktning behöver egentligen en Lennart, så spontant låter det trevligt - även om det knappast är en värvning för startelvan, oavsett vilka målvakter som försvinner. Han beskrivs på annat håll i norrlandspressen som "fanatisk AIK-are" men även om det sätter frågetecken för karaktären har många av Bajens legender liknande ungdomssynder i barndomen. Det är tur att folk växer upp och lär sig.

Och så en division 4-anfallare också. Var fan ligger Moheda? Nåväl, med tanke på HTFF:s säsong i år kan det nog behövas lite nytt blod där. I och för sig ska man väl komma ihåg att de har värvats sönder i år, vilket ju i och för sig är meningen också.

***

Alla talar om FC Gothia.
Fine, låt oss tala om FC Gothia. Till skillnad från de flesta proffs- och amatörtyckare tycker vi att det är ganska lätt att se poängen. För ett par år sedan sade vi på en gästbok någonstans att den dag Häcken kastar av sig småklubbskostymen, byter namn till FC Gothia och börjar marknadsföra sig smart kan de bli riktigt farliga men vi trodde att Häcken skulle vilja ta det steget på egen hand. Det kanske de fortfarande gör, nu när det inte blir någon sammanslagning.

För Örgryte handlar det nog mest om överlevnad till varje pris. Ett år i Superduperettan har nog inte gjort vare sig pengaproblemen bättre eller de rika supportrarna mer benägna att slänga ut nya livbojar. De senaste, vad var det, 30 miljonerna, är antagligen redan slut, och valet mellan ett nytt lag i Allsvenskan och ett gammalt lag som efter konkursen får börja om i gärsgårdsserien kanske inte är så lätt som en fanatisk ståplatssupporter (för om vi har förstått saken rätt har Örgryte faktiskt ett par sådana) tycker.

Varför GAIS, som ju faktiskt har något av en supporterbas och dessutom verkar ha fått ordning på saker och ting både på planen och i böckerna, skulle vilja haka på är svårare att förstå.

Sedan avundas man förstås inte fansen till någondera laget att vakna upp till den verkligheten; men orsaken till att det "aldrig" (aldrig är en jävligt lång tid, dock) skulle kunna hända i Stockholm är förstås att det såväl för Hammarby, Djurgården och AIK både finns tillräckligt många supportrar och att det är just konkurrensen, känslorna, fiendskapen som för många utgör fotbollens dragningskraft, det är den enkla "vi-mot-dem"-mentaliteten som gör det viktigare än livet själv för fanatikern, som gör det till en grej för medierna, som gör det till en god affär för klubbar och sponsorer.

***

Samtidigt är det naivt att tro att "FC Gothia" inte hade funkat på sikt, åtminstone funkat bättre än vad "Örgryte" och "Häcken" och "GAIS" på skilda håll fungerar idag - om det nu inte hade presenterats så otroligt valhänt.
Hade Örgryte t ex sagt som det förmodligen är - "Vi förblöder, vi har ett år kvar. Det är Gothia i Allsvenskan eller ÖIS i division 7" - ja, då hade det åtminstone kunnat bli en diskussion i stället för hatramsor. Och även om många läktarbesökare hade vänt klubben ryggen för att aldrig mer återvända till en fotbollsplan*) hade nog marginalsupportrarna kunnat hitta laget på sikt - i en stad där det går utmärkt för IFK Göteborgs-supportrar, ÖIS-are och GAIS-are att samlas under en flagga i Scandinavium för att heja fram Frölunda Indians är ingenting omöjligt.

***

Men något FC Köpenhamn hade det förstås inte blivit, för det är, som vi varit inne på många gånger förr, arenan som är grejen, och Nygamla Kommunala Ullevi i Göteborg kommer inte att göra någon elitklubb (hur många det nu finns där, då) glada om tio år, när de sitter fast i hyresfällan som Bajen gudskelov är på väg att ta sig ur.

Apropå det så är det nu 32 dygn tills säsongen är slut.

*) And there's the evil beauty of it! Alla hängivna, mer eller mindre farliga supportrar till klubbarna (det vill säga de som stod och grät utanför presskonferensen) försvinner på ett bräde och i deras ställe finns en lättsmält och parfymerad plastprodukt som föräldrar kan ta med sig barnen till utan att vara rädda för, tja, svordomar.

5 Comments:

Apropå Braga så var det iaf trevligt att se dom få stryk av ett grönvitt lag i går i portugisiska ligan. Själva matchen var inte så mycket att hurra över, såg iofs inte hela, men Bajen torde inte vara helt chanslöst.

9/15/2007 09:37:00 AM  

Förlåt jag kunde bara inte låta bli... förlåt :)

Från moheda.com:
"Moheda är ett samhälle med ca 3500 invånare, beläget 2,5 mil nordväst om Växjö och ungefär 1 mil norr om Alvesta. Moheda är en gammal järnvägsort och det märks på så sätt att vi har en östlig och en västlig sida, delad av södra stambanan."

9/15/2007 01:35:00 PM  

FC Gothia

Tror som du säger att det hade varit lättare att få igenom detta om man presenterat alternativen lite tydligare.

Tror personligen att det skulle vara bra för Göteborg med ett FC Gothia - sen om det är Örgryte, Häcken och Gais eller Örgryte, Häcken och Frölunda spelar kanske inte så stor roll.

Det tråkiga är att man inte går vidare med en utredning för att några få fans skriker rätt högt vid en presskonferens. Det går precis som du säger säkert hitta ny publik till laget, speciellt som det har möjlighet att bli ett riktigt bra lag.

Som sundsvallsbo ser jag ju dessutom öppningar i allsvenskan om 3 göteborgslag blir 1 ;-)

9/17/2007 12:57:00 AM  

Apropå ingenting; Äger Bröndby sin arena?

9/17/2007 02:04:00 AM  

Vad var det jag sa?

9/20/2007 05:02:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home