Thursday, May 10, 2007

Going International

Att påstå att Hammarby är en klubb i världens fokus är väl kanske att ta i (ännu...), men att det finns ett tydligt behov av en oberoende nyhetskälla om Bajen på engelska där ute, speciellt med Charlie Davies, Richard Kingson och för den delen Toni Nhleko, Gunnar Thor Gunnarsson och Heidar Geir Juliusson i truppen är uppenbart för alla som hängt med i snacket på Big Soccer och annorstädes.

Efter att Bajen In English lade ner (ironiskt nog samtidigt som Charlie Davies värvades!) har det behovet varit ouppfyllt, men vi hoppas att I Heart Hammarby kan fylla den luckan. Starten är i alla fall riktigt lovande. Vi har sagt till att IHH får kopiera och översätta vad de vill härifrån, så om ni ser några "stölder" framöver äger de rum med vårt goda minne.

Plagiarism is the sincerest form of flattery.

***

Apropå det är Rybrinks två senaste blogginlägg väldigt lika vårt tema för vårt förra. Vi är lite överraskade att inte rykteskarusellen satt igång igen. Å andra sidan är betraktelserna i fråga bleeding obvious.

***

Charlie Davies-drevet går väl ganska trögt om man säger så. Som någon klok kille på Big Soccer uttryckte det efter att ha sett sammandraget: So, Charlie had a header saved off the goal line, a breakaway that the GK read very well, a forced turnover that was almost converted and a near-rebound that he missed reaching by a foot? Sounds like a fair amount of action for a striker who allegedly was in the wrong place all game.

När man tittar på sammandraget ser man ganska tydligt att Davies försökte sig på en snygghet i friläget med Sandqvist, en lätt chip som, om den hade lyckats, i stället hade givit honom epitetet "Nästa Maradona". Nu snackar alla om Andres Vasquez fot-bakom-benet-mål i stället. På många håll låter det som om "årets mål" redan är gjort, vilket är löjligt.

Visst är det ett snyggt mål, men inte vår typ, och det säger vi inte bara för att det inte var någon i Hammarby som gjorde det. Det var ett mål som var beroende av ett passivt försvar, en halvsovande målvakt, och där den tekniska finessen är snygg men inte särskilt nödvändig.
Vi gillar de enkla grejerna.
Enkla, rakt på sak och otagbara.
Vasquez mål är snyggt, ja, men vi byter det mot Petter Anderssons 2-0 på BP när som helst. En komplicerad spelsituation där den rätta luckan finns under möjligen en tiondels sekund, där Petters beslutskedja är blixtsnabb och resulterar i den där rent överjävliga ytterskruven, samtidigt som skottet är i mycket hög fart och ändå lågt. Det är vad fotboll egentligen handlar om. Tycker vi.

Å andra sidan är det nästan alltid fel mål som vinner. Eller så är det vi som har fel.

Hur som helst önskar vi lite att Charlie Davies skulle uppskatta det enkla lika mycket som vi. Hade han bara täckt bollen i stället för att peta den hade inte Sandqvist haft en chans.

***

Efter 0-4 mot Göteborg och efter att Hammarby nu plötsligt blivit ett tippat topplag, verkar många Örebrosupportrar ha givit upp nästa match på förhand. Det om något ger oss dåliga vibbar. Om Malmö-matchen var relativt ångestbefriad innan avspark eftersom Bajen var så nederlagstippat och nedskrivet att allt utom storförlust hade känts helt okej, är Örebro-ångesten total. Ett gnällbälte som strypkoppel runt halsen.
Memento mori. Minns Gefle hemma. Minns Hertzöga.

***

Två nya föredragningslistor utan spår av arenor. Vi fortsätter kommunbevakningen oförtrutet. "Innan semestern" är det ju sagt. Komigenkomigenkomigen.

***

Förresten, när kommer det en Bajenblogg på spanska? Det är vår förbannade skyldighet att se till så att Uruguays fotbollSförbund*) får upp ögonen för att Sebastian Eguren är back in business. Vaya con Bajen?

*) The S stays. Så är det bara.

20 Comments:

Har sett ÖSKs match mot IFK Göteborg ett par gånger på DVD. Göteborg hade ett osannolikt flyt och ÖSK motsvarande oflyt. Det blir en tät och fysisk match på söndag.

5/10/2007 01:55:00 PM  

Varför inte 1-1-målet i tisdags? Riktigt poetiskt. Av en ingivelse får den ena mittbacken för sig att, efter att ha brutit högt och spelat snett uppåt höger, fortsätta löpningen och överlappa. Högeryttern är vaken på initiativet och plötsligt forsar innerbacken fram längs högerkanten. Det oväntade platsombytet gör motståndarna konfunderade och flera söker stöta mot den okände inkräktaren. Mittbacken, nu omringad, tvingas vända tillbaka med bollen. Det naturliga nu, då hans rusch ter sig misslyckad, vore att slå tillbaka bollen till högeryttern, men hans bevakare tvekar att attackera honom och ger honom tid att undersöka andra passningsalternativ. In mot plan ser han att den offensive innermittfältaren har sökt upp en fri yta, varpå mittbacken slår bollen mellan sina bevakare rakt i sidled, precis framför fötterna på sin omarkerade lagkamrat. Denne vänder direkt in mot plan och får omgående ett utmärkt skottläge i höger innerposition, och om vi pedagogiskt fryser bilden där, med bollen framför mittfältarens vänsterfot, som vi vet inte är hans föredragna fot, och vi samtidigt erfarenhetsmässigt vet att allsvenska spelare inte är tvåfotade, undrar vi förstås vad som ska hända - ska han skjuta ett misslyckat skott med fel fot? Ska han, trots det ypperliga skottläget, försöka ett instick och se chansen rinna ut i sanden, eller ska han rentav, som sin kollega gjorde dagen innan, använda rätt fot, men då tvingas ha stödjebenet i vägen mellan boll och benpendel? Andra alternativ står inte att finna. Sebastián Eguren, 26, Uruguay, bryr sig inte. Keepern hinner inte blinka. Så kan man också beskriva ett drömmål.

Glenn Vasquez mål är frukten av ett helt improduktivt poserande av teknisk färdighet, för det erkänner jag - det är jävligt skickligt att få iväg bollen med relativ kraft utan att kunna använda hela benpendeln. Ja, om det nu inte är så att hans högerfot faktiskt är så rutten att det var det bästa han kunde göra.

När jag skriver detta intervjuas en mallig Glenn i Svt, där han på fullaste allvar påstår att Perus förbundskapten skulle ha tagit kontakt med honom efter att ha sett hans cirkusnummer på YouTube (jårnalisten hakar på och frågar om Lagerbäck har ringt, mygod). Skulle det ligga någon sanning i det undrar man ju vilka som mer spelar i det landslaget. En jonglerande dvärg? En cyklande björn?

5/10/2007 02:10:00 PM  

Nu verkar det ju mest vara svenskar som skriver på Big Soccers Davieslista ...

Micke

5/10/2007 03:44:00 PM  

Minns Öis hemma!! Den är nästan värre än gefle.

5/10/2007 11:48:00 PM  

anders th: Jag är nog beredd att klassa ditt maratoninlägg som "improduktivt poserande" av den totala enögdheten. Vakna.

5/11/2007 12:03:00 AM  

Det är klart att s:et skall vara med i Uruguays fotbollsförbund, det skall vara med i Sveriges fotbollsförbund också. Sen att det heter Svenska fotbollförbundet är en annan sak, det är ett aktivt val av förbundet i fråga när det gäller ett egennamn

/F

5/11/2007 12:19:00 AM  

Glenns mål är överskattad.
1. "finten" va helt onödig
2. det fanns ingen tanke med "finten" typ in med bollen någonstans bara
3. det va en Glenn som gjorde det

Gvsu
utan att vara för petig så menar du nog innerskruv vid petters 2-0 mål :)

5/11/2007 12:53:00 AM  

http://bajennelcuore.blogspot.com/

En ny blog om Bajen på italienska. Kan behövas, i dessa internationella tider...

5/11/2007 01:27:00 AM  

Det är inte omöjligt att Bajen in English återuppstår snart. Det har saknats en kombination av tid och stadig internetuppkoppling för att riktigt orka hålla upp " inlägg om dagen"-takten som bloggen hade förra sommaren. Men förutsättningarna ser nu ut att förändras och med sommarens Silly Season och Intertoto (och UEFA Cup) kommer vi kanske tillbaka. Bloggen hade förövrigt en del läsare från Uruguay under hösten. I'll be back. Kanske.

5/11/2007 02:30:00 AM  

"anonym"

Ja, det är givetvis djupt tragiskt att något så småsint som enögdhet ska tillåtas påverka kommentarerna till en Hammarbyblogg. Skärpning där, Anders! Men jag vidmakthåller att uppvisandet av teknisk färdighet enkom för uppvisandets skull - oavsett om det sker inom musik, litteratur, konst eller fotboll - är komplett stillöst.

Det är väl inte bara jag som minns Harlem Globetrotters med vämjelse?

Däremot tycker jag GVSU uttrycker sig klumpigt (eller så är vi inte helt överrens) när han hyllar det enkla framför den tekniska finessen. Klacksparken har en given plats i fotbollen. När den skapar det oväntade. Att exempelvis se en Paolo Wanchope i högform, när han har ambitionen att varje bollträff ska ske med baksidan av foten, är att se en omogen fotbollspelare. Men när en markerad spelare i ett trängt läge slår bollen dit ingen räknat med och samtidigt friställer en lagkamrat är det såklart en fröjd att se.

5/11/2007 03:06:00 AM  

anders th: "när en markerad spelare i ett trängt läge slår bollen dit ingen räknat med och samtidigt friställer en lagkamrat " är det äkta kreativitet.
Det Glenn Vasquez gjorde är fåfängt. Ingenting annat.

5/11/2007 03:43:00 AM  

Självklart är det så att det allmänna begreppet fotbollsförbund i bemärkelsen ett förbund för fotboll stavas just så. Även om egennamnet Svenska Fotbollförbundet har en annan och språkligt inkorrekt stavning. Min kommentar förra gången berodde på att ordet skrevs med stort F, vilket gjorde att jag antog att det var egennamnet som åsyftades. Om GVSU vill så är jag inte främmande för att delta i en kampanj som konsekvent kallar förbundet för det mer korrekta Fotbollsförbundet.
Men ok, man kan kalla dem vad man vill. Det ändrar inte att de suger...

5/11/2007 04:33:00 AM  

ny "anonym"

Ja? Det är ju precis det jag skriver.

5/11/2007 04:39:00 AM  

Va de inte ett misslyckat inlägg egentligen det som Glenn gjorde?? :-)

5/11/2007 05:00:00 AM  

ibb: Japp, det syns tydligt att han försöker få till ett inlägg, inte ett skott. Men nu är han helt plötsligt landslagsaktuell och den hetaste talangen i Sverige. Ska man skratta eller gråta!? Muhahaha

5/11/2007 05:44:00 AM  

Lugn i brallan nu!!

Är det någon som på allvar kan se Lars-Rolf gå igång på alla cylindrar över det här? Glenn får nog bevisa att han kan spela fotboll också.

Naturligtvis var det ett misslyckat inlägg. Jag må vara enögd, men tror man något annat är man blind.

/Flugan på väggen

5/11/2007 05:53:00 AM  

Flugan: Landslagssnacket och "Sveriges bästa talang" kommer givetvis från det härliga journalistkollegiet. De har en tendens att inte se längre än vad pinoccio-näsan räcker.

5/11/2007 06:18:00 AM  

Bra initiativ med en engelsk Bajensida!
Jag gjorde en intervju med Richard Kingson idag (bör komma upp på officiella närsomhelst). Han bad mig skriva den på engelska så att hans kompisar i Ghana skulle förstå något.
Så jag tror det är mycket uppskattat av våra utländska spelare såväl som deras familjer och vänner.

/g

5/11/2007 06:57:00 AM  

Apropå mål, det här är det nästan Petter Andersson-klass på...

http://www.whoateallthepies.tv/2007/05/another_wonder.html

5/11/2007 07:08:00 AM  

En helt annan grej...

När är de klara med reparationerna på Grimsta? Är det någon som vet? Vi möter väl BP borta i augusti? Det är svårt nog med att åka till råttsunda, men till stadion åker jag bara inte för att kolla på fotboll. Jag mår illa bara jag tänker tanken... ;-)

5/12/2007 02:53:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home