Tuesday, March 14, 2006

Möta ödet

Årsmötet lockade 140 tappra själar, och om någon eller några av dessa tillhörde redaktionen från ...grönvita sidan upp! eller ej är det fritt fram att spekulera kring. I så fall gjorde vi inte särskilt mycket väsen av oss.

Hammarby budgeterar nästa år för 3,6 miljoner i vinst, vilket låter ambitiöst tills man betänker att det i det resultatet tillkommer upp emot 6 miljoner i tv-pengar och klubben redan gjort sig av med alla spelare och ledare man rimligtvis kan göra sig av med. Räknas dessutom de 2,5 miljonerna som den där momstvisten tillfört in i 2006 års resultat?

Bortförklaringarna över all desinformation kring det förväntade resultatet jämfört med det slutgiltiga orkar vi i sammanhanget knappt gå in på, utan nöjer oss med att konstatera att det krävs ett 100-procentigt utfall i arenafrågan för att Henrik Appelqvist ska återvinna något förtroendekapital i våra ögon.

För det är ju det, mer än något annat, det handlar om.
Arenafrågan.
Som vi har sagt hela tiden är det först när arenafrågan är i hamn som vi kommer att få se något som helst intresse från AEG:s sida för att investera i Hammarby. Och det kan i sammanhanget vara värt att komma ihåg att de summor som krävs för att investera i en allsvensk spelartrupp är kaffepengar för AEG:s del.

Om det var någon som fortfarande tvivlat på att Hammarbys framtid hänger på arenafrågan, borde de ha fått svar på tal nu.
Går inte alla beslut under våren Hammarbys väg kan vi lika gärna lägga alla drömmar om att vara ett stabilt topplag på hyllan för överskådlig tid.

Förmodligen, i och med den tilltagande hockeyfieringen av landsortens fotbollsklubbar (Elfsborg var först med egenägd arena - fler kommer att följa), kan vi på sikt även lägga drömmarna om att vara ett stabilt allsvenskt lag på hyllan.

En sådan här dag är det inte utan att man misströstar.

Sedan kan man ju inte undgå att tycka att det är fascinerande att ett lag som Öster kan sy ihop en extern finansieringslösning utan något jättelikt AEG-konglomerat i ryggen, men inte Hammarby...

10 Comments:

Visst är det lätt att misströsta, speciellt som vi säkert alla hade hoppats på en "mötesbomb" av någon form igår... Men grönvita - nu är ni faktiskt lite väl "half empty glass". Med de positiva brillorna på, hade man lika gärna kunnat tolka infon från igår på följande sätt.

- Bajens ekonomi kommer att bli väsentligt starkare under de kommande två åren - OAVSETT var arenafrågan slutar.
- AEG har tydligt sagt att man kommer att gå in i både arena och Bajen så snart alla beslut är klubbade.
- Och då det redan formellt är klart att det blir en ny arena, är det egentligen pricipiellt helt säkert att vi kommer att få en MYCKET aktiv ägare i AEG inom kort. Och vad det kommer att betyda för Bajens spelartrupp och vår allsvenska status torde vara ställt utom alla rimliga tvivel...

Södermannagatan

3/14/2006 12:59:00 AM  

När vi väl får en ny arena kan vi stå där med ett gäng juniorer som under tiden spelat ner oss i superettan. Jag är besviken. Det krävs förstärkningar NU!!!
Hur många friska spelare fanns med mot Mariehamn? Glöm aldrig nuet, även med framtidens drömmar i sikte.

3/14/2006 01:13:00 AM  

Södermannagatan: må så vara, men arenafrågan är ödesfrågan.
Nu går tåget.
Antingen fixar Hammarby biljett rätt in i den privata VIP-vagnen eller så blir Hammarby fullständigt överkörda och blöder långsamt till döds med avskurna fötter.

Det finns inget mellanläge.
Kolla in Hammarby Hockey.

Och med tanke på hur många saker som gått snett med Hammarby på sistone har vår optimism dämpats lite.

3/14/2006 01:23:00 AM  

Med ett nytt säsongskortsrekord i sikte kan vi knappast redan ha slagit in på hockeyns bana.

Vi är populärast i stan, vi har ett lag som är framtidssäkert (lovande spelare som levererar som Petter, David, Stoor och Björn är inte S1-material), vi behöver inte oroa oss för licensen och ordnar stans tätaste derbyn.

Att få arenafrågan klar nu skulle ge full pott, och då kan det bara gå nedåt..
Den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge säger dom, och så länge vi har karameller att suga på behöver vi inte nödväntigtvis fler.

3/14/2006 04:10:00 AM  

Anonym 4: Nej, inte redan, men fallet blir nog både snabbt och hårt om arenafrågan går åt helvete.

Och i "...åt helvete" inräknar vi alla alternativ som innebär att Hammarby får spela vidare som hyresgäster utan ägar- och driftsintresse i arenan.

Framtidskapitalet utgörs av spelare som lika gärna kan vara försvunna för en spottstyver om något år. Petters kontrakt går ut 2007. Vet du vilka säljklausuler som finns i Runströms?

3/14/2006 04:26:00 AM  

Tvingas vi runt på femton spelare resten av säsongen så går det åt h-e.

3/14/2006 06:32:00 AM  

För de uppmärksamma som var på mötet behöver man ju inte påpeka att AEGs intresse i Hammarby, och Hammarbys intresse av AEGs pengar, gör att man inte startar något riskkapitalbolag förrän arenafrågan är besvarad. Därmed absolut inte sagt att man inte skulle kunna välja andra alternativ. Dessa andra alternativ är dock ointressanta så länge AEG finns i sikte. Citatet "fascinerande att ett lag som Öster kan sy ihop en extern finansieringslösning utan något jättelikt AEG-konglomerat i ryggen, men inte Hammarby..." tappar betydelse eftersom det på sätt och vis är tvärtom. Eftersom  vi har AEG, som tydligen är villiga att pumpa in rejäla pengar, väljer vi att inte ta småpengarna... 

Posted by Kent

3/14/2006 02:39:00 PM  

Kent: Det är en tolkning...

3/14/2006 11:12:00 PM  

Dessutom bör man väl fråga sig hur nätverket näringslivsbajare ställer sig till det hela. Har AEG monopol på kombinationen riskkapital och Bajen? Och hur glada är dom som ville ingå i nätverket idag? Och hur riskvilliga är dom om/när AEG inte vill vara med och leka längre?

3/15/2006 12:29:00 AM  

Eftersom arena-frågan påverkar Hammarbys ekonomiska utveckling i extremt hög grad är det svårt för att inte säga omöjligt att göra risk-kalkyler innan precis alla beslut är tagna. Arenan behöver inte stå färdig, men det bör vara fastslaget vem som ska bygga den, hur den ska byggas, vilka som ska driva den etc, etc...
Innan man kan göra en riskbedömning.
Men OM det blir klart att den får byggas på det sätt Hammarby och AEG vill... Då kan ni räkna med risk-kapital. Risk-kapital från både AEG och kristrecks-bajarna i storleks-ordningen att det skulle få Anders Svensson, Tiago Quirinho, Ailton, Stig Töfting, Mattias Jonsson m.fl. att kissa på sig. I marsch-takt.
En sämre arena-deal skulle ge sämre förutsättnigar för Bajen att skrapa ihop risk-kapital. Hur mycket sämre beror på hur arena-dealens utformning och hur den skulle skilja sig från Hammarbys önskemål...
Men just nu gäller det att ha en hel ishink imagen. Och det är fan inte lätt.

3/15/2006 10:23:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home