Tuesday, February 07, 2006

Tillbaka till framtiden, del 4

Ah, även om vi sitter i Royal League-skugga finns det saker att bita tag i idag. Sportbladet uppger idag att Hammarby varit i kontakt med Erik Hamrén som vi för några veckor sedan pekade ut som en av tolv tänkbara kandidater till tränarposten i Hammarby. Den som frågar sig varför vi överhuvudtaget tar upp frågan ska komma ihåg att Anders Linderoth redan i augusti, i en intervju med Borås Tidning, klart och tydligt sade att "fem år i Stockholm får räcka".

Att den intervjun försvunnit från internet, och att Linderoth sedan dess svarat mer svävande på frågan om sin framtid, hindrar inte att vi fortfarande ser det som mer förvånande om Linderoth tränar Hammarby 2007 än om någon annan gör det.

Friedmans snack om att man kan diskutera en förlängning med Linderoth "under eller efter säsongen" (vår kursivering) är antingen en rökridå (vilket vi tror och hoppas på) eller det mest amatörmässiga vi hört från Hammarbyhåll på ganska länge - vilket som bekant inte vill säga lite. Kontinuitet, damn it!

Okej, åter till Hamrén. Eftersom det knappast var en högoddsare att han står högt upp på listan - särskilt som han har ett utgående kontrakt - är det enda nya i Lauls artikel är att "en källa" säger att "han är intresserad", samt förstås att Hammarby och Linderoth inte förhandlar i dagsläget. Samtidigt vet vi att Ålborg vill förlänga med honom, så frågan är vad vi skulle kunna tänkas locka honom med, annat än att han har rötter i Mälardalen, och försynt påpeka att det verkar gå lite hett till i Danmark nuförtiden.

Dagens fråga: Betalar fotbollstränare artistskatt?
Dagens fråga 2: Och slutar de i så fall betala artistskatt efter tre år?

En lite kul detalj är att tre spelare i Hammarbys trupp - Jeff, Samba och Paulinho - har haft honom som tränare i ÖIS.
Hamrén skulle innebära en hyfsat mjuk övergång från den Linderothska eran - båda står för en offensiv fotboll med snabbt kortpassningsspel. Han anses vara bra på talangutveckling och är populär både i Ålborg och bland media.

Ska vi gräva fram något att invända på är det att han tidigare haft svårt att prestera under tryck. Hans största framgångar har han nått i relativ medieskugga i Örgryte.
Men å andra sidan är det rätt många år sedan han fick sparken från AIK, och att få sparken från AIK kan som bekant i vissa lägen betraktas som en fin merit.

Dagens fråga 3: Om han kommer, kan han lura med Doktorn också? Eller nej, vi släpper Doktorn nu. Den tiden är nog tyvärr inne. Vi länkar inte ens till Doktorn. Det vore för smärtsamt.

Tränarlistan - eller "12 fördömda män"
29 aug: Tränarfrågan - del 1
07 okt: Tränarfrågan - del 2
20 okt: Tränarfrågan - del 3

10 Comments:

Finns en möjlig kopplning, då är Doktorn med i bilden direkt.
Ni kommer aldrig att kunna släppa Winsnes, även om ni påstått er göra så ett antal gånger. =)

/

2/07/2006 03:46:00 AM  

Är det inte dags för Bajen att (bryta mönstret och) anställa en vinnare efter Linderoth? Någon som faktiskt har vunnit en serie och som kan ta med sig det in till styrelseledning, VD, Sportchef m fl och ställa krav därefter?
Är Hamrén denne någon? Jag tvivlar.

von_oben

2/07/2006 03:46:00 AM  

Att vinna en serie är en grupp-insats. Sören Cratz har väl egentligen inga andra meriter än sm-guldet med oss? Jo, vänta, han tog upp Degerfors för hundra år sen också.
I övrigt har han väl mest fått sparken i förtid.
Vinnarskallar är nödvändigt i en trupp, men att allt skulle hänga på just chefstränarens vinnarskalle är en myt.
/underdog

2/07/2006 06:53:00 AM  

underdog

Givetvis är det hela laget (kanske t o m hela truppen beroende på hur man ser det)inkl tränarstab som vinner matcherna, men nog underlättar det om man har en vinnare som leder? Hellre det än en notorisk förlorare...

FriSörens guld kan ingen ta ifrån honom, men precis som du säger kan han heller inte förklara bort sina misslyckanden.

Detta står dock inte i kontrast till att en som har vunnit en serie tidigare, är lämpligare som ny tränare för Bajen än en person som tycker att t ex topp-4 är jättebra.

Det finns väl fortfarande några tränare där ute som har lyckats både en och flera gånger och dessutom inte har fått sparken?

von_oben

2/07/2006 08:02:00 AM  

Ang. "artistskatten" så handlar det väl om "utländska experter"? Det borde gälla både spelare och tränare.

2/07/2006 10:34:00 AM  

Utgångspunkten verkar vara att AL lämnar efter denna säsong. Lite märklig inställning. De flesta verkar överens om att det vore bra om AL lämnade, men vilka alternativ är bättre? Hamrén? Kom igen, Örgryte utan brassar i bra form var sämre än medelmåttiga. Bra att Hasse Backe diskuteras. Jag minns hans tid i Bajen. Det är klart vemodiga minnen. Å den andra sidan var han respekterad i Danmark. Åkeby nämns ofta, men kom ihåg vilket spelarmaterial DIF hade! Är Bajen lika starkt på så många positioner som DIF var? Åkeby lämnade heller inte Danmark som en vinnare (liksom småsågade Backe). Kanske, hoppas det. Det kan bli en riktigt bra säsong och jag önskar att AL utvärderades efter  den.

Vad hände förresten med Bosse Johansson som var i bla Göteborg två (?) säsonger? Skulle inte han kunna vara något?  

Posted by Don Pedro

2/07/2006 12:25:00 PM  

Don Pedro: Inte alls märkligt att ha den utgångspunkten med tanke på att han i media klart och tydligt sagt att han inte vill förlänga. Ska vi bara bortse ifrån det?

Johansson tränade Molde i fjol, gick sedan i pension.

von_oben: Ständigt detta tal om vinnare. Ge ett konkret exempel, då. Den enda vi kan komma på som ens teoretiskt skulle kunna vara aktuell är Åge Hareide, och det är nog bara en fåfäng dröm. Prahl? Tror inte det va.

För du menar väl ändå inte att Cratz ska göra comeback...

2/08/2006 12:13:00 AM  

Grönvita...Å den andra sidan: kan man utesluta att AL:s tränarskap inte längre kan  förlängas? Tänk om det blir en framgångssäsong? Tänk om AL är "felciterad"? Tänk om det är förhandlingstaktik gällandes t.ex. anställningsvillkoren? Tänk om han var grinig? Eller bara yr (han ser banne mig alltid lite punchig ut)?

Han kan naturligtvis inte stanna för alltid, men med AL vet man vad man får. Då spelet var ganska bra förra säsongen samtidigt som laget ser (nästan otäckt) bra ut inför kommande känns AL som rätt tränare. Och det är alltid lite riskabelt att rida in en ny tränare.

Jag undrar också hur det skulle gå om man hämtade en mer kontinental, ickenordisk tränare? Snacka om riskabelt (minns Frans Thijssen i MFF!), men vad spännande! 

Posted by Don Pedro

2/08/2006 10:45:00 AM  

Frans Thijssen fick väl bara en säsong på sig? jag tror han hade gjort underverk om han fått längre tid på sig.

2/08/2006 12:43:00 PM  

Thijssen fick aldrig någon egentlig chans. Även om han inledningsvis var respekterad så hade han aldrig förankring hos spelarna. Då resultaten blev skrala var det spelsystemets fel. Jag vill minnas en intervju där han häpnade över svensk inflexibilitet (4-4-2-fetischismen) i fotbollstaktiska alternativ.  

Posted by Don Pedro

2/08/2006 03:35:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home