Thursday, October 20, 2005

Tillbaka till framtiden, del 3

Jahapp, nu har Hammarby börjat scouta tränarkåren efter Linderoths efterträdare. Innan vi börjar med konspirationsteorierna kanske det är bäst att påpeka att sannolikheten för att AL förlänger efter 2006 - även om säsongen skulle sluta i SM-guld - är att betrakta som nästan obefintlig. Det sade han själv redan i augusti.

Det vore onekligen ironiskt. Låt oss för en sekund drömma om det Stora Förbjudna, att alla pusselbitarna faller på plats nästa säsong, att den nyrekryterade mentala coachen (som AL som bekant efterlyste redan förra året) löser upp både knutar och Kalmars defensiv, att Runström stannar, att hans och Erkans utvecklingskurva fortsätter spikrakt uppåt, att Petter tar det där steget alla väntar otåligt på, att Covic spelar in sig i VM-truppen, att de andra topplagen är lika ojämna och svajiga som i år, etc, etc, etc. Och så slutar den andra guldfesten som den första - att tränaren tackar för sig.

Och återigen kommer en ersättare som har "allt att förlora".

Expressen uppger också (skadeglatt) att Hammarby inte "har råd" att sparka Linderoth. Det känns knappast som något att ta överdrivet seriöst på. Att sparka en tränare är sällan särskilt produktivt. Enda undantaget är när saker och ting har kört fast fullständigt, när det är en uppenbar snedrekrytering som Halvorsen i Sundsvall, Ole Mörk i Trelleborg eller den där flygande holländaren i Malmö, och man är i ett läge där man inte har råd att inte sparka tränaren. Är man i ett sådant läge blir det dyrt vare sig man sparkar eller behåller.

Trots allt ska det mycket till för att Hammarby ska hamna där med en tränare som varit i klubben i nästan fyra år, som har sina egenheter, sina svagheter och sina quirks, men som är sådana saker som alla vid det här laget är mycket väl medvetna om.

Okej, det hände med Roffe Z. Men det var en handling i ren desperation; och med det spelarmaterial som fanns och i den stämning som rådde var mannen bakom "ni tre bildar en kvadrat" helt enkelt fel kille, och mannen bakom "håll hans huvud under vattnet" rätt kille.

Vad skulle Cratz kunnat göra med dagens Hammarbytrupp?
Egentligen?
Något mer konstruktivt än att dränka dem allihop?

Han står nog inte på listan över tänkbara ersättare.

Därmed inte sagt att det inte kan bli aktuellt med ett tränarbyte redan i vinter, i vår eller i sommar, men det kommer knappast att vara Hammarby som initierar det (om vi inte inleder med sju-åtta raka förluster).
Tror inte att Linderoth är en sådan person som stannar kvar för sakens skull om han inte vill, eller orkar. Det visade han med all önskvärd tydlighet i Stabaek.

Men med allt som hänt under sommaren och hösten i åtanke är det självklart ett sundhetstecken att man i god tid och i god ordning tittar längre fram i tiden när det handlar om tränarfrågan. För den dagen Linderoth lämnar Bajen är det grymt viktigt att vi vet vem som är den bästa tänkbara tränaren som kan, vill och bör ta över.

Vem det är?
Det är en helt annan fråga.

Tidigare inlägg om tränarfrågan:
29 augusti
7 oktober

1 Comments:

Var det inte AL som inte ville ha någon psykolog????

10/21/2005 10:18:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home