Wednesday, January 11, 2006

Tränarfrågan (Pros and Cons)

Vi kommer att bygga på och av på den här listan efter hand och i mån av tid.

Senast uppdaterad 14/9 2006. Tom Nordlie avförd. Tom Prahl inte påförd.

Thomas Dennerby
Peter Gerhardsson
Åge Hareide
Lars Jacobsson
Roland Nilsson
Torbjörn Nilsson
Johnny Petersen
Kjetil Rekdal
Jonas Thern

Avförda från listan:
Hans Backe (klar för Panathinaikos)
Erik Hamrén (nytt kontrakt med Ålborg)
Janne Andersson (nytt kontrakt med Halmstad)
Anders Linderoth (lämnar Hammarby 1/11)
Tom Nordlie (klar för Viking Stavanger)
Thom Åhlund (vill inte)

***

Namn: Thomas Dennerby
CV: Åtta säsonger och SM-Silver i Hammarby som spelare. Assisterande tränare i Hammarby under Sören Cratz. Tog därefter steget över till damfotbollen, där han tränat Djurgården/Älvsjö. Tog i juli över som förbundskapten för damlandslaget.
Främsta meriter: SM-guld 2001 som assisterande. SM- och cupguld med Djurgården/Älvsjö. Årets tränare 2005.
Tillgänglighet: Har kontrakt med damlandslaget över EM 2009. Måste således få sparken eller köpas loss för att kunna vara aktuell.
Vår kommentar: Att ta steget tillbaka från damfotboll till herrfotboll skulle säkert föranleda ett antal surmagade kommentarer, men Rosenborgs nye tränare Per Mathias Högmo gjorde samma resa i höstas.
Dennerbys fotbollsfilosofi är dock svår att sätta fingret på ordentligt (även om han var ett uppskattat komplement till Cratz) och det blir inte lättare attt försöka urskilja den utifrån hans arbete med damfotbollen.
Och - vill han? Han har redan gjort det omöjliga i Hammarby en gång, och oavsett hur smärtsamt det är att erkänna kanske han ser OS, VM och EM för damer som större utmaningar i nuläget.
Ett spännande namn, men ändå kanske mest av nostalgiska skäl.


Namn: Peter Gerhardsson
CV: Spelare i Hammarby fram till 1987. Därefter mest förbundsuppdrag, det främsta som förbundskapten för yngre U21-landslaget. Assisterande tränare i Helsingborg sedan 2005.
Främsta meriter: Tja, han har varit förbundskapten. Som spelare är listan desto längre.
Tillgänglighet: Kontraktet med Helsingborg går ut vid årsskiftet.
Vår kommentar: Gerhardsson är ett av de namn som det spekulerats mest kring som Linderoths efterträdare. Är betrodd inom Fotbollsförbundet och har uppenbarligen god hand med unga spelare. Frågetecknen rör väl mest hur pass väl han fungerar som klubblagstränare. I Helsingborg har han i första hand varit ansvarig för den individuella spelarutvecklingen, vilket väl har gått sisådär.



Namn: Åge Hareide
CV: 50 landskamper som spelare. Tränare i Molde, Helsingborg, Bröndby och Rosenborg. Norges förbundskapten sedan 2004.
Främsta meriter: SM-guld med Helsingborg. Dansk mästare med Bröndby. Norsk mästare med Rosenborg.
Tillgänglighet: Står under kontrakt med Norges fotbollsförbund över 2007.
Vår kommentar: Ett av de absolut tyngsta tränarnamnen i Norden, och ingen skulle väl klaga om det visade sig att Hareide var aktuell. Men det kan inte bli aktuellt om han inte skulle lämna sitt landslagsuppdrag och sedan erbjuds en lön som får Linderoth att framstå som en budgetlösning. Dessutom lär han ha en del krav när det gäller klubbens sportsliga förutsättningar. Således inte särskilt sannolik, men man kan ju tillåtas drömma..?


Namn: Lars Jacobsson
CV: Bland annat Markaryd, Älmhult, Halmia och Ängelholm, som huvudtränare. Assisterande tränare i Halmstad 2004. Huvudtränare i Öster från och med 2005.
Främsta meriter: Enastående framgångar i lägre divisioner - sex seriesegrar på tio år med olika lag. Stora Silvret som assisterande tränare i HBK 2004. Tvåa i Superettan med otippade Öster 2005. Nominerad till årets tränare 2005.
Tillgänglighet: Har kontrakt till och med säsongen 2007.
Vår kommentar: Fortfarande oprövad som huvudtränare i Allsvenskan, men för närvarande står han säkert redan under bevakning av ett antal svenska lag. Frågan är om Öster är villiga att släppa honom om 2006 blir lyckat. Och om 2006 blir misslyckat - hur intressant är han då? Något av ett moment 22, således.



Namn: Roland Nilsson
CV: 116 landskamper som spelare. Spelande tränare i Coventry, assisterande tränare i Helsingborg, spelande tränare i GAIS. Spelade sin sista (?) tävlingsmatch i kvalet mot Landskrona i höstas, som 42-åring. Var bäst på plan.
Främsta meriter: Avancemanget till Allsvenskan med GAIS 2005.
Tillgänglighet: Kontrakt med GAIS till 2008. Måste alltså sparkas eller köpas ut.
Vår kommentar: Frågan är om Roland Nilsson betydde mest för GAIS på eller vid sidan av planen under 2005. Ingen tvekan dock om att han allmänt anses som ett av Sveriges största tränarhopp för framtiden. Men vi skulle gärna vilja se lite mer av vad han kan få ut av GAIS i Allsvenskan i år innan vi tar ställning.


Namn: Torbjörn Nilsson
CV: En levande legend som spelare. Som tränare har han mest verkat nära hembygden. Jonsered, Örgryte, Oddevold, Västra Frölunda och Häcken.
Främsta meriter: Tog U21-landslaget till OS i Aten. Eller, han tog nästan U21-laget till OS i Aten. Tog upp Örgryte och Oddevold till Allsvenskan. Femma i Allsvenskan med Västra Frölunda.
Tillgänglighet: Har för närvarande inga tränaruppdrag.
Vår kommentar: Säger själv att han inte är färdig som tränare, och har bevisligen mycket god hand med ungdomar... men... Torbjörn Nilsson som tränare för ett klubblag med höga ambitioner och krävande och fanatiska supportrar... ...som dessutom är baserade i STOCKHOLM... alltså... fast, kanske ändå... eller... tja...


Namn: Johnny Petersen
CV: Lite av en dansk Anders Linderoth. Gedigen om än lite blandad spelarkarriär (bland annat i FC S:t Pauli!!), och 25 år som tränare i danska klubbar. Kom som en räddningsplanka till FC Nordsjaelland under mitt säsongen 2004-05, fullföljde sitt uppdrag och har i år tagit laget till sjätte plats i SAS-ligan.
Främsta meriter: Många uppflyttningar, har mest jobbat med små medel.
Tillgänglighet: Kontraktet med Nordsjaelland upphör den 30 juni 2006.
Vår kommentar: Omnämns med stor respekt i Danmark, mycket omtyckt i de klubbar där han varit. Samtidigt kontroversiell med hård spelarkritik och rubrikvänliga uttalanden. En Cratz i det avseendet (och i att han avspisades ganska spektakulärt och mot sin vilja från FCN), en Linderoth i fotbollsfilosofi och talangutveckling.
Fyller 59 i november och kanske betraktas som för gammal för jobbet. Å andra sidan är han bara någon månad äldre än Sven-Göran Eriksson, ett bevis så gott som något som att man kan hålla sig, öh, ung länge.


Namn: Kjetil Rekdal
CV: Som spelare 83 A-landskamper för Norge. Spelande tränare, sedan tränare i Vålerenga från 2001. Lämnade överraskande tränarposten i augusti 2006.
Främsta meriter: Ligaguld med Vålerenga 2005. Även cupseger 2002.
Tillgänglighet: Arbetslös.
Vår kommentar: Det mest spännande namnet tillsammans med Roland Nilsson. Är bara 38 år men har redan nått stora framgångar. Frågetecken för att hans lönekrav kan tänkas vara rätt så omfattande. Och hur är hans motivation precis efter att han lämnat ett uppdrag? Å andra sidan var det det som hände med Linderoth...


Namn: Jonas Thern
CV: En av Sveriges mest framgångsrika och respekterade fotbollsspelare i modern tid. Tränare i IFK Värnamo 2000-01, i Halmstad 2002-03. Avbröt kontraktet i förtid.
Främsta meriter: Tog upp Värnamo till division 2. Som bäst en allsvensk sjätteplats med HBK.
Tillgänglighet: Okänd. Har inget tränaruppdrag för närvarande, däremot har han nobbat ett antal förfrågningar.
Vår kommentar: Onekligen en dark horse. Thern ansågs som det stora framtidshoppet inom den svenska tränarkåren när han tog över Halmstad, men efter två inte särskilt framgångsrika år hade han fått nog. Har inte uteslutit en tränarcomeback, men känns väl knappast glödhet just nu. Fast kanske kan 39-åringen göra en Roland Nilsson och bli den där mittfältsklippan Bajen så väl behöver...

Avförda:

Namn: Hans Backe
Skrev i början av maj på ett kontrakt med Panathinaikos. Även om den grekiska tränarmarknaden kan vara turbulent och outgrundlig (vem fan scoutade Mats Jingblad till Iraklis?) känns spåret ganska kallt för ögonblicket.


Namn: Janne Andersson
Förlängde i april sitt kontrakt med Halmstad t o m 2009. Lär alltså inte bli aktuell såvida han inte får sparken.

Namn: Erik Hamrén
Förlängde den 23/2 sitt kontrakt med Ålborg i ytterligare två år. Lär alltså inte bli aktuell såvida han inte får sparken.


Namn: Anders Linderoth
Den 7/6 kom det ganska förväntade beskedet att Linderoth lämnar Hammarby efter säsongen.


Namn: Tom Nordlie
Den 14/9 tog Nordlie över Viking Stavanger efter Tom Prahl. Så går det när man kickar Toni Nhleko.

Namn: Thom Åhlund
Meddelade den 18/7 att han inte är kandidat till posten som huvudtränare.

26 Comments:

Nostalgi tyder på dåtid och därför måste jag bara kommentera Dennerbys ruta. Måste bara få kommentera Dennerby.

Jag har tidigare i forumet argumenterat för honom som framtiden i Hammarby och orsakerna som jag ser det är följande:

* Han är en relativt ny och hungrig tränare som vill skapa sig en karriär som huvudtränare.

* Han vet vad det innebär att träna Hammarby, med alla krav från supportrar och massmedia.

* Han är stockholmare och kommer inte att längta hem.

* Han är en av få tränare som både är utbildare (Torbjörn Nilsson, Anders Linderoth) och någon som maxar sin trupp (Cratz, Zetterlund).

* Han har riktig bra cv om man tittar bakom det uppenbara. Han hade mer del i guldet än vad många tror. Vi Hammarbyare har ofta en förmåga att hitta hjältar. Inget fel i det men utan Dennerby hade Cratz aldrig hållit ihop gruppen. Aldrig. I Djurgården/Älvsjö lyckades han skapa en vinnande grupp ur två minst sagt skilda kulturer. Denna grupp lyckades sedan slå europas bästa lag två år i följd i seriespel. I mina ögon faktiskt en enorm tränarbedrift.

kb25

1/11/2006 02:31:00 AM  

Att beakta:

1. Har tränaren bostad ("rötter") i Stockholmsområdet? Långa bilresor tröttar.
2. Är tränaren "på väg upp" eller "på väg ned? Trötta tränare tränar dåligt.
3. Kan tränaren hantera utländska spelare?

Det finns fler aspekter att beakta, självklart, men dom här tre väger tungt.

Svar:
Fråga 1
a. Anderson får, om han kommer, överta Linderoths bostad. Hyfsat placerad.
b. Backe har (tror jag) kvar sitt hus norr om stan.
c. Dennerby bor i Tyresö.


Fråga 2
a. Andersson - på väg upp helt klart.
b. Backe, på väg ned.
d. Dennerby, svårt att säga. Att han inte fick ett toppjobb efter guldet 2001 känns märkligt.

Fråga 3
a. Andersson, mycket populär bland ALLA spelare i Halmstad.
b. Backe. Ja han kommunicerade bra i FCK.
e. Dennerby. Tveksam.

Sammanfattning:
Anderson vinnare i denna omgång, Backe och Dennerby ut.

1/11/2006 03:09:00 AM  

kb25; bluegrass: Intressanta synpunkter från båda håll. Det här börjar bra, bara upp till oss att hålla listan kokande.

Angående Bluegrass slutkläm om "ut i denna omgång": Hehe, ja, egentligen kanske man borde göra en dokusåpa av det. Men då skulle det väl sluta med att vi fick Zoran som tränare. Eller Liston. Eller Big Brother-Linda.

1/11/2006 03:21:00 AM  

Det bör till Hasse Backes CV även läggas till att han under EM 2004
lyckades säga fitta i TV under en halvtidspaus. Han blandade helt enkelt ihop hitta och finna (en klassisk miss). Att ingen märkte det beror nog på att det inte var Sverige som spelade, och att ingen egentligen tittar på halvtidssnacket. Men om man rotar lite i TV4:s arkiv (tror att det var där, samt att ett av lagen var Tjeckien) kan man säkert hitta något spännande (eller fitta något spännande, om man ska citera Hasse själv).

1/11/2006 05:11:00 AM  

Litet tillägg och fråga.
Vem väljer egentligen andretränaren? Om inte tvåan fungerar med ettan blir slutsumman negativ.

1/11/2006 05:24:00 AM  

Hammarby har som policy, för att skapa kontinuitet, att huvudtränaren och assistenten, ska ha olika långa kontrakt.
Således blir Thom Ålund andreman även under säsongen 2007. Om han inte blir förste-tränare?

1/11/2006 07:30:00 AM  

Det som talar emot Dennerby är väl att han inte anses som någon större taktiker? Jag vet själv att han har sagt vid olika möten med fotbollsfolk att han blir imponerad när andra tränare talar om spellösningar o l.

Dennerby känns väldigt mycket som en Cratzvariant. Är det rätt melodi efter en träningsteoretiker som Linderoth? ALs teorier ser ofta bra ut på skissnivå för att sedan rasa samman på plan. Ska man ersätta honom med en person som också är en teoretiker, men som har fungerande spelteorier, eller droppa det helt?

Inte helt lätt att svara på.

von_oben

1/11/2006 08:07:00 AM  

När man sätter ihop tränarteam är det viktigt att de kompletterar varandra.
Den varma nallebjörnen Tommy Söderberg som kan plocka fram inspirationen hos gruppen, och den knastertorre taktikprofessorn Lars Lagerbäck,
eller,
Kvinnotjusaren med den värmländska egelske accenten och de stora intresset för psykologi, Svennis, och den knastertorre, stillsamme fotbollsteoretikern Tord Grip, som är fri från skandaler, talar perfekt engelska, och aldrig lyckats plocka ut max ur ett lag han själv har haft huvudansvaret för.
Frågan som bör ställas, är: Vem kan komplettera Tom Ålund bäst? Och hur passar denne in i Bajens styrelsebeslut på att spela en publikvänlig fotboll?
Jag är inte helt bombsäker på att det blir en svensk. Utan att därmed sitta inne på någon hemlig information.

1/11/2006 01:03:00 PM  

Tommy Söderberg kan kanske vara intresant. Fast hur är han som klubbblagstränare 

Posted by Kristian Borgström

1/12/2006 10:20:00 AM  

Rolle Nilsson är nummer ett på listan om jag får bestämma. 

Posted by Tomas

1/12/2006 12:19:00 PM  

Ett namn saknas på listan!! Naturligtvis ska Åkeby upp på listan. Han har visserligen nyss skrivit på för iffiff, men det behöver ju inte bli någon långvarig relation. Madsens gäng har ju ganska hög omsättningshastighet på tränare. Om jag räknat rätt har man haft fyra stycken på åtta år. Då räknar jag dubbelkommandot Andersson/Sjöberg som en (fast det kanske var en dubbelnolla). Secret kanske skulle kunna bistå med en beräkning av sannolikheten (naturligtvis i procent) för att Åkeby är tillgänglig i tid. Att Åkeby är stockholmare kan tala till vår fördel (om man vill ha honom i Bajen). Det är ju verkligen ingen merit i Skåne. Det har jag personligen fått erfara.
 

Posted by ÄGDV

1/12/2006 02:17:00 PM  

En liten protest mot att AL skulle vara 'mest framgångsrik'. I alla medaljtabeller jag sett så ger ett guld högre placering än hur många silver du vill, och det med rätta. Ingen kommer tänka tillbaka på AL som en stor vinnare pga hans fantastiska poängsnitt om han inte leder oss mot Fat Cat Trophy. 

Posted by bug

1/13/2006 01:03:00 AM  

Jag skulle inte ha något emot följande tränare (i ordningsföljd)

* Baxter
* Money
* Uhrin

/Jimmy

1/13/2006 01:46:00 AM  

bug

Verkligen!
Vem f-n bryr sig om ALs poängsnitt genom åren när man går hem efter 0-1 mot Gefle på Söderstadion?

von_oben

1/13/2006 06:32:00 AM  

Varför inte Tommy Söderberg?
Han ser ut som en Bajare.
Han pratar som en Bajare.
Han går som en Bajare.
Han visar känslor som en Bajare.
Han måste helt enkelt vara Bajare.

1/13/2006 01:58:00 PM  

Snuffe känns ju helt rätt, förutom att han redan är draftad.
Eller varför inte en kåt värmlänning?
Hamrén?

Annars gillar jag den lilla harangen om Baloo ovan, skulle lika gärna kunna vara ett poem ur "En Riktig Bajares Diktsamling". 

Posted by Video-Jugge

1/31/2006 08:28:00 AM  

Jag tror man snart blir tvungen att lägga namnet Stefan Linder till listan. Vem? For me to know and you to find out... 

Posted by Anonymous

2/07/2006 05:07:00 AM  

Släpp nu det här med gud som tränare för bajen. Genast. Någon jävla ordning får det vara. 

Posted by Moffe

2/27/2006 11:17:00 AM  

Det är inte bara ni som gillar Janne Andersson, han verkar gilla Hammarby och kanske framförallt oss fans.

"På sikt handlar det också om att få en sång som spelare och ledare men också publiken kan sluta upp kring på samma sätt som när Hammarbys fans börjar sjunga Kentas ”Just i dag är jag stark”, en sång som ger Janne behagliga rysningar i kroppen."

http://www.hallandsposten.se/artikel.asp?oid=131327

"Bollklubbens tränare Janne Andersson är stolt över sitt lag och sin förening men kan ändå inte låta bli att bli avundsjuk på den publika uppbackning som bland annat Hammarby får."

http://www.hallandsposten.se/artikel.asp?oid=129262 

Posted by Lillstoveln

3/27/2006 09:45:00 PM  

Ni glömmer Lejonkungen !
Hasse Eskilsson for president ! 

Posted by subc kanalplan

3/31/2006 03:18:00 AM  

L-O Mattson i Ljungkile kanske skulle vara ngt... 

Posted by Pär

5/30/2006 06:09:00 AM  

Kan det vara läge att förlåta Micke "Judas" Andersson för flytten till blåvitt? 

Posted by Nisse Tuta

7/10/2006 12:52:00 PM  

Claes Eriksson (BP) tillsammans med Per Apelgren (Väsby UTD) vore något.

Claes är själva tränaren. Han har en klar spelidé och vet vad han vill med sitt lag. Per kommer att tillföra spelarna motivation. Han är en guru på att höja spelares självkänsla, motivation m.m. Tillsammans blir dessa två ett oerhört intressant par som nog kan nå väldigt långt.

Det enda "negativa" är att de hittills inte har några större meriter. Däremot är det oerhört positivt att båda är hammarbyare och båda är stockholmsförankrade. 

Posted by Adam

8/03/2006 02:42:00 AM  

Innebär Erlandsens "avgång" att listan måste förnyas nu ... ? Hmmm. 

Posted by micke

9/07/2006 12:53:00 PM  

Innebär Erlandsens "avgång" att listan måste förnyas nu ... ? Hmmm. 

Posted by micke

9/07/2006 12:54:00 PM  

åkerby 

Posted by fotbollsälskare

9/08/2006 09:51:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home