Thursday, February 09, 2006

Jalla? Jalla!

Jahapp, det blir alltså en söndagsutflykt till Södertälje och Jallavallen. Och flera utflykter efter det.
Måttligt muntert, och ännu ett pinsamt bevis på att Stockholm ligger långt, långt efter det rimliga på arenafronten. Snubben som tyckte att skjutbara tak var onödiga eftersom de måste vara öppna under själva matchen framstår stadigt som allt mer snillrik.

Men det finns också betydligt roligare saker att snacka om på arenafronten. Eftersom den var gömd i en sällsam drapa av oformlig rapportprosa missade vi nämligen januaris största nyhet (vi skyller på Silly Season). Spåret fick vi upp i form av ett brev till E-Tunabajares eldsjäl Bajen777.

Hej
Tack för ditt mail angående frågan om en ny arena vid Globen.

Det har kommit väldigt många mail om detta och jag har därför bara möjlighet att här kort beskriva vad som beslutats och hur moderaterna ställt sig i arenafrågan.

Behandlingen av arenafrågan pågick under hela hösten och i måndags [23 januari, vår anm] kunde vi i fullmäktige äntligen fatta beslut om att inleda arbetet med att bygga en ny modern ersättningsarena för Söderstadion. Den nya arenan ska först och främst fungera som en fotbollsarena för Hammarby IF. Men om det visar sig att en den planerade nya nationalarenan i Solna inte blir av ska det gå att bygga ut den nya arenan till en fullstor multifunktionsarena för exempelvis konserter eller andra stora arrangemang.

Vi moderater har hela tiden ställt oss positiv till en ny arena vid Globen. Men Stockholmarnas skattepengar skall i första hand inte användas för att bygga, äga eller driva kommersiella arenor. Vi tror därför att det bästa vore att den nya arenan ägdes av Hammarby tillsammans med andra privata finansiärer. Detta blev också fullmäktiges beslut.

Med vänliga hälsningar,
Kristina Axén Olin


Den sista meningen fick oss av uppenbara skäl att sätta eftermiddagskaffet i halsen. Det stod sannerligen inget om det i själva beslutet. Så vi grävde lite. Efter att ha navigerat oss igenom ett 23-sidigt dokument med reservationer hit och dit och en folkpartist som ville bygga bostäder i stället hittade vi följande ord, signerade Py Börjeson och Annika Billström:

I arbetsgruppens förberedelser för ett genomförandebeslut kan det lämnas öppet för en framtida upphandlingsprocess där anbuden, förutom utformningsfrågan, även kan innehålla förslag till finansieringslösningar. Det bör även finnas möjligheter till så kallade ”Public Private Partnership”.

Den skrivelsen gäller både 25 000-alternativet och Multikultiarenan. Inte riktigt lika decisive som moderaternas version av verkligheten, men det går ändå inte att tolka på något annat sätt än att sossarna för första gången OFFICIELLT öppnat dörren för att släppa in AEG (okej, AEG eller andra intressenter) i projektet. Läget klarnar väl förhoppningsvis ytterligare under mars.

Vi ställde oss tidigare frågande, eller snarare nyfikna, till att Äpplet i sin Fan-TV-intervju från Los Angeles verkade ta det för givet att AEG skulle släppas in i arenaprojektet. Okej att vi också har tagit det för givet i perioder, men vi är som bekant lite mer ohämmade av oss. Här är kanske förklaringen..?

***

Klebér Saarenpää i City. Självförtroendet verkar ju ha läkt fint, i alla fall. Från start som mittback idag. Antagligen en av de viktigaste matcherna i hans karriär. Inga sensationer i startelvan i övrigt.

I City idag säger också Anders Linderoth att Petur riskerar att vara borta hela våren. Det enda positiva man kan säga om det är att det dämpar den oresonliga optimism som vi känt inför omstarten av Royal League.

Matchen då? Det går åt helvete. Skönt att vi slipper se eländet.

6 Comments:

Jag är inte det minsta överraskad över Klebérs framsteg. Om Petur blir borta under våren blir KS mycket viktig, om han inte visar sig skadebenägen.

Även om KS kom till och förblev i laget under märkliga förhållanden så förtjänade han inte de glåpord och gnäll han fick. Hoppas att han får ett mer unisont och försonande välkomnande av fansen. 

Posted by Don Pedro

2/09/2006 03:23:00 AM  

Jag är mycket förvånad över att du inte skrivit om artikeln i Resumé idag. Vet inte om den finns på nätet ännu. Men måste betraktas som en fet bomb.
Lagrell håller på att skita hela skåpet fullt.
Öppnar för Hammarby, och eget avtal?

2/09/2006 03:36:00 AM  

Don Pedro: Vi står fortfarande för att vi tycker att hans provspel var fel väg att gå och sände helt fel signaler i det läge Hammarby befann sig då.
Och att det var och är chansning, som dock just nu verkar vara på väg att gå hem. Men, som sagt, det finns många "om".

Robert: Hade missat den. Men det är så många olika bud i TV-avtalsfrågan att vi avvaktar lite med att börja dunka panna igen. Eftersom Hammarby redan sonderat terrängen när det gäller separat försäljning kan det ju absurt nog vara till vår fördel om förhandlingarna bryter samman.

2/09/2006 04:03:00 AM  

Citat från Resumé:

"Jag vet hur svårt det är att räkna hem fotbollsavtalet på 120 miljoner per år. Att då vägra ta bud under 300 miljoner... Man undrar ju om de går på rökheroin"

Lagrells svar i intervjun är lätt... ska vi säga obalanserade.

Jag misstänker att vi håller på att se slutet på Lagrell-eran i svensk fotboll.

/Flugan på väggen

2/09/2006 04:13:00 AM  

robert

vad tycker man egentligen om "egna avtal"? Är det verkligen rätt väg att gå? För ett par månader sedan hade jag sagt JA rakt av, men nu är jag inte så säker längre.

Ponera att alla klubbar äger sina egna matcher. Bajen lirar borta mot IFK Göteborg en måndag. Det är seriefinal. Två omgångar kvar innan säsongen är över. 1 000 pers kan åka dit, hoppas att inte blåvitt vill rädda balansräkningen på Bajens bekostnad.
- Det är inte mer än rätt att vi tar ut marknadspris för denna topmatch! vrålar nyvalde gbg-ordföranden via media.
- Vi kan inte matcha deras bud. Det håller inte vår budget för...säger Canal+ och hänvisar samtidigt alla bajare till P4.

Är jag orimligt negativ nu?

von_oben

2/09/2006 06:23:00 AM  

Von Oben,
jag vet inte riktigt hur du tänker.
Jag vet inte alls hur TV-avtal fungerar. Men inte säljs matcher vartefter säsongen går?

Hammarby (tillsammans med AIK/DIF)är nöjda med att slippa central-avtalet med Aftonbladet.
Apropå det, Expressen var först med att matchen flyttats igår. Fick dom nyheten av Hammarby? Eller tvingades Hammarby helt enkelt gå ut med nyheten för att Expressen fått reda på flytten?

Spel på Söderstadion i februari kan Aldrig Ha Varit Påtänkt. Inte ens utan en snöflinga efter nyår.

Jag åker gärna Infernotåg ner på söndag. Men skulle mer än gärna åka bil hem. Någon om har en plats över? Ligger i fidoluckan om så behövs...

2/09/2006 10:35:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home