Wednesday, January 04, 2006

Försvar på tal

Det kom en invändning till vårt lite snäsiga inlägg om sannolikhetskalkyler för några dagar sedan (både originalinlägget och mothugget kan hittas på länken). Så vi passar på att bemöta tankegången lite.

För det första - ibland raljerar vi. Särskilt när det handlar om att undvika knepiga frågor. Men givetvis är det så att vi har en abstrakt uppfattning om hur stora chanser Hammarby har att kriga i toppen av Allsvenskan den kommande säsongen, och hur de chanserna bäst ska kunna förbättras.

Med "EQ"-snacket menar vi att gå bakom det strikt matematiska, och göra bedömningar utifrån värderingar - och sådana blir alltid subjektiva, oavsett hur mycket man försöker hävda motsatsen.

Så, för att göra en sammanfattning av läget som är både förbehållsfull och långrandig...

- I dagsläget ser vi inget lag som kan springa hem Allsvenskan. Vi står med dåraktig envishet fast vid att alla lag rent matematiskt har en fjortondels chans att vinna guldet (att påstå något annat vore inte bara ett logiskt felslut utan det vore också att förneka det som hände 2001), men, okej, om vi lägger undan miniräknaren så konstaterar vi att sex lag förmodligen har större chans än andra: Djurgården, Malmö FF, IFK Göteborg, Elfsborg, Helsingborg...
...och Hammarby. Vi tror inte på Kalmar, vilket vi fått sota för många gånger tidigare.

- Alla dessa lag har styrkor och svagheter.

- Djurgården byggde ett fungerande kollektiv som klarade av att spela mot både bra och dåliga lag. Så länge laget och spelet hålls intakt är de självklart en stark utmanare till guldet även i år. Men försvinner ett par spelare med spetskvaliteter (Hysén? Arneng?) ser det i dagsläget relativt tunt ut bakom. Dessutom blir de laget alla jagar.

- Malmö har de ekonomiska resurserna för att bygga ett starkt lag, men har återigen fått stryk på transfermarknaden och det är extremt svårt att säga var de står innan transferfönstret stänger. Särskilt som Sören Åkeby är en tränare som verkar behöva "rätt" spelare för att leverera resultat.

- IFK Göteborg har i dagsläget en trupp som ser ut att ha både stark topp och stor bredd. De har värvat smart efter sina förutsättningar (inte över dem, som tidigare) Men skattemålet hänger som ett mörkt moln över föreningen, och vad händer om det väcks frågetecken även kring Olsson och Kihlberg, som ju värvades innan skandalen rullades upp? Vad händer med Selakovic? Om klubben upptaxeras kraftigt i vår - kan man då tvingas sälja spelare?

- Elfsborg har ett spännande lag, men ojämnt. Dessutom har både Anders Svensson och Mathias Svensson en skadehistorik som inte är så där jätteuppmuntrande. Backlinjen är svajig, men en skadefri Wiland kan bli ett plus. Sjöhage är spännande, Holmén har revansch att utkräva och värvar man Fredrik Berglund, ja, kanske. Kanske.

- Helsingborg hoppas på Henrik Larsson, och det är som bekant en spelare som kan lyfta ett lag, till och med ett lag som har Peter Swärdh som tränare. Men innan sommaren ser det just nu ut att vara ungefär samma spelartrupp som underpresterade å det grövsta i höstas. På papperet borde de kunna slå vilket lag som helst, men teori och praktik verkar inte gå ihop i den här klubben. Försvinner även Hutchinson ser de tunna ut också med Larsson. Hasse Backe? Sänkte Bajen en gång i tiden, men har väl kanske utvecklats en del sedan dess...

- Hammarby, slutligen. Vi är väl ganska bekanta med plus och minus här, men vi kör racet fullt ut ändå. Hammarbys största utmaning blir att knäcka nöten som hållit oss utanför guldstriden två säsonger i följd - att spela bra mot defensivt motstånd. I en öppen match kan Hammarby slå vilket lag som helst; i en låst match kan Hammarby få stryk mot vilket lag som helst. Om Runström, Petter och Erkan fortsätter utvecklas, om Paulinho fortsätter trivas, om vi får någon klarhet i vilka som försvinner och vilka som tillkommer (speciellt på mittfältet, men även backlinjen behöver förstärkas med topp och inte med bredd), ja då kan man börja drömma. Vi har mindre pengar än Malmö, men just nu ett bättre utgångsläge.

Sannolikheten, då. Vi fortsätter låta miniräknaren samla damm och konstaterar bara att Hammarby idag har ett lag som har en realistisk chans att slåss om en Royal League-plats, men knappast är redo för att utmana om guldet på allvar. Det är dock mindre än vanligt som krävs för att vi ska vara redo att justera den kalkylen uppåt till våren.

Åtta gånger pengarna? Vi sätter en hundring, då, och hoppas att vi har råd att förlora den.

6 Comments:

Det som krävs är annolikt att Max _INTE_ går till Willem ll. Dags att lära sig förolämpa på holländska?;-)
Plus en överallt-springandes-hela-tiden-mittfältare och en vänsterfotad ytterback.
Sen tycker jag att det var onödigt att läga pengar på en långsam mittback som passerat 30. Sen må han ha andra kvaliteter, men att han inte kan spela ihop med Petur är inte särskilt lyckat. För det kunde ju Gerrbrand.
Ska snålheten bedra visheten ännu en gång?
Isåfall är vi utanför guldstriden.

1/04/2006 04:16:00 AM  

Att spelbolagen redan nu tillåter spel på en Allsvensk vinnare, betyder knappast att det att räkna på sannolikheten. Man kan ju även spela på huruvida Milli Vanilli ska återförenas, eller vilken månad Victorias eventuella barn ska födas. Även spelbolagen går på känsla ibland.

1/04/2006 04:37:00 AM  

I brist på bättre forum måste jag bara få kommentera de två inläggen på debattsidan i Stockholm City idag.

Debattinlägg 1.
En person som kallar sig Fotbollsälskande Nationalekonom tycker att det är hål i huvudet att kommunen planerar en fotbollsarena åt Hammarby, eftersom det är en ekonomisk katastrof. Som argument säger han att Hammarby borde få fixa finansieringen själva - vilket han i samma mening avfärdar med att de skulle vi inte ens vilja.

Min kommentar: Även om man inte behöver kräva en djuplodande faktaanalys för att skriva ett debattinlägg, så böra man ju åtminstone läsa en tidning. Eller något. I stället för att basera sitt debattinlägg på en del av en fyllekonversation som en polares polare hade råkat höra på tunnelbanan en fredagskväll.

Debattinlägg 2.
En dif-supporter som på allvar hävdar att om man inte bygger två arenor, så ska man inte bygga någon. Argumenten kring just tesen är något oklara. Däremot har han argument till att Djurgården ska få en arena. Nämligen att Stadion ofta har varit fullsatt sedan Djurgården gick upp i Allsvenskan, medan Hammarby bara har fyllt det ombyggda Söderstadion enstaka tillfällen.

Min kommentar:
Historierevisionism blandat med någon sorts psykopatiskt rättvisepatos alltså. Eller för att använda ett enklare ord: En djurgårdare.

/Flugan på väggen

1/04/2006 04:38:00 AM  

Flugan: Han kanske bara läser Svenska Dagbladet?

1/04/2006 04:46:00 AM  

HAHAHA

1 minut senare publicerar du en artikel i ämnet. Snabbt svarat;-)

/Flugan på väggen

1/04/2006 04:46:00 AM  

Vad man kanske skulle vara orolig för inför allsvenskan -06 är att jag har haft liknande tankegångar om vilka lag som slåss om guldet. Och jag brukar sällan ha rätt. Typ.

1/04/2006 07:42:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home