Monday, January 02, 2006

Decimaler

Det kom ett mail där vi, efter vår förra utflykt i sannolikhetskalkylernas utmarker, ombads att räkna ut Hammarbys guldchans för 2006. Så här långt bedömer ...grönvita sidan upp! den matematiska sannolikheten för ett Hammarbyguld, efter mycket avancerade överväganden, till 7,142857142857142857 procent. Det vill säga en chans på 14. Exakt samma chans som alla andra lag.

Ja, goddag yxskaft, liksom.

Tyvärr är detta det enda vi kan berätta utifrån en uträkning baserad på ren IQ (och en miniräknare). För en EQ-baserad bedömning krävs betydligt mer tankemöda, och att börja räkna i de banorna är fullkomligt meningslöst innan Hammarbys trupp, och alla andra trupper, är spikade. Fråga oss således igen i april.

Oavsett vilket känns det på förhand som om årets Allsvenska blir den mest spännande på mycket länge.

***

Slutligen, de tre käpphästar vi är insnöade på för närvarande:
- Äpplet, Äpplet, ge oss en bomb...
- Vem tränar Hammarby år 2007?
- Skriv PÅ, ni som ännu inte gjort det!

1 Comments:

Det kom en invändning från en skribent på Söderst@dion. Vi tar oss friheten att klippa in den här.

---

Tja, det där med sannolikheter kan ju vara lite rörigt. Varför det skulle vara svårare eller krävas mer tankemöda för att göra en sannolikhets bedömning idag jämfört med i april har jag oerhört svårt att förstå. När man gör en estimering av en sannolikhet så bygger denna estimering på den information som finns tillgänglig vid varje givet tillfälle. Metoden är densamma i april.

Och varför stoppa nu! Ni har ju visat prov på riktigt proffsiga sannolikhetsbedömningar (haha) även om jag är lite orolig när ni börjar använda ordet EQ-baserad bedömning. Jag är lite orolig för vad ni syftar på när ni talar om EQ? EQ är handlar vad jag förstår om social intelligens och hur man använder sina känslor. Förhoppningen är ju att känslor ska hållas utanför en sådan bedömning. Det har vi för mycket av på det här forumet! Visserligen har jag hört att EQ även handlar om att kunna hålla sina känslor i schack.

Jag köper heller inte ert argument att det skulle vara meningslöst att göra en bedömning. Vilket mål man än har så måste man vid varje
tillfällen vara beredd att stämma av hur man ligger till i förhållande till målet. När det gäller Hammarby tycker jag vi har lärt oss att det i allra högsta grad är viktigt att göra en bedömning av truppen så har års. Vi är vana att man inte inser truppens tillkortakommanden förens på vårkanten då några desperata nyförvärv alltid dyker upp.

Att bilda sig en bedömning av läget är också bra för en levande debatt. Men, visst kanske är inte vi de som gör det bäst (även om förmågan inte är bättre i april). Anyway, spelbolagen har ialla fall gjort en skattning av odds för att vinna ett sm-guld. Här är de:

Ladbrooks
DIF 3,00
IFK 3,75
MFF 4,50
BAJ 8,00
HEIF 11,0

Gamebrooks
DIF 3,25
MFF 3,75
IFK 5,50
BAJ 5,50
HEIF 11,0

Centerbet
DIF 3,25
MFF 4,25
IFK 4,50
BAJ 7,00
HEIF 9,00


Vad är grönvita sidan upps sannolikhetbedömning baserad på IQ och en miniräknare i april? Framför allt vad är den i slutet av november?

1/04/2006 12:19:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home