Wednesday, February 14, 2007

Debatt

De senaste dagarna har en tidvis hetsig debatt ägt rum i kommentarsfunktionen medan ...grönvita sidan upp! och bloggbesökaren The Expert. Gissa ämnet.
Eftersom våra uppfattningar i Aubynn-affären är ganska motsatta kan det kanske vara av någon sorts intresse att föra in den här.
Vi har plockat de senaste inläggen i dialogen rakt av, och inte ändrat något annat än att skriva färdigt en mening vi lämnade halvfärdig tidigare. Tidigare inlägg, för den som orkar, från båda parter finns i kommentarerna till detta och detta inlägg...


The Expert: Nej, jag tror inte på Expressen eller andra tidningar rakt av. Det är det du/ni som antyder.
Däremot tror jag inte att på att döma ens Expressens uppgifter rakt av heller och helt ta parti för klubben.

gsu: Okej, då kör vi debatten punkt för punkt.

The Expert: Om Aubynn inte tagit en plats på sportlsiga grunder är det en del av livet som fotbollsproffs. Men här går ju Bajen ut med att även en policy ska påverka om han spelar eller inte, trots att han har en hel säsong kvar på det kontrakt han och klubben båda skrivit under. Och därmed accepterat förutsättningarna i det kontraktet som sträcker sig även över hela 2007.
gsu: Men Hammarbys verksamhet upphör ju inte bara för att en enskild spelares kontrakt upphör. Om Hammarby i det långa loppet ser det som mer värdefullt att använda sig av en spelare för framtiden, för 2008 och 2009, så länge de kortsiktiga sportsliga konsekvenserna inte blir för svåra, är inte det fullkomligt naturligt? Såvida inte en spelare har inskrivet i kontraktet att denne är garanterad speltid, finns det inget att klaga på utifrån det perspektivet. Han får lön, han förväntas träna och spela när han är frisk.
Om framtidsaspekten är en faktor av kanske tio eller 15 som avgör vilka spelare som hamnar i startelvan i en specifik match är inte det det minsta upprörande från vår synvinkel. Bara sunt förnuft.
Policyn är ingen på/av-knapp, utom i kvällstidningarna.

The Expert: Tack vare att man går ut med den här policyn nu när Aubynn nekar till kontraktsförlängning med ett sämre kontrakt än det han redan har (vem skulle inte göra det?)
gsu: Stopp! Bara där har du en uppenbar kvällstidningsvinkling. "I slutänden är det ett sämre anbud..." kan betyda väldigt många saker. Han kanske krävt en ny sign-on? Du vet inte, inte vi heller, men att Aubynn skulle ha erbjudits en lägre månadslön är väldigt svårt att tro.

The Expert: så har man också gjort en av sina absolut bästa spelare - ja han är det när han är hel och tränad -osäker i sin satsning. Det slår bara tillbaka på Bajen.
gsu: När han är hel och tränad och motiverad och inte behöver ta så mycket defensivt ansvar är han en mycket bra fotbollsspelare. Han kommer säkert att finnas i startelvan i de matcher där han kan förväntas göra ett bättre jobb än alternativen på vänsterkanten.

The Expert: Nu har Aubynn också får stöd av sina lagkamrater riskerar man också att skapa negativ energi i truppen i ett skede då all fokus borde ligga på föreberedelser.
gsu: Som fotbollsspelare är man nog i allmänhet sig själv närmast. Köper som sagt inte Expressens uppgifter om "spelaruppror" för fem öre.


The Expert: Det finns anledning att granska även de egna ibland för att gå vidare som starkare.
gsu: Vi har väl inte direkt varit okritiska mot Hammarbys ledning historiskt sett? I det här specifika fallet har de dock inte gjort något som helst fel. Tycker vi. Däremot är framförhållningen historiskt usel med kontraktsförlängningar, men det är ju något man försöker förändra.

The Expert: I bland finns det inga medelvägar. Ibland har man helt olika åsikter. Det är det som gör en sån här blogg intressant.
gsu: Det vore onekligen jävligt trist om alla höll med hela tiden.

The Expert: Men stoppa inte huvudet i sanden och skyll på media. Inte ens Expressen hade garanterat inte skrivt något sånt här om det inte fanns substans i det.
gsu: Det är inte det faktum att det skrivs om det som det handlar om, även om det är irriterande att kontraktsförhandlingar görs via medieutspel. Det är vinklingen som är absurt skruvad. Det är medias ansvar. Faktiskt. Aubynn kallas "avstängd", han kallas "utfryst", det talas om "uppror". Vilken jävla brist på proportioner.

The Expert: Att det finns substans ser du också på att det är flera - och inte bara en - spelare som uttalat sig kritiskt i fallet.
gsu: De som uttalat sig är David Johansson, ordförande (?) i spelarrådet, som uttrycker sig väldigt försiktigt trots att det är uppenbart vad Lühr fiskar efter. Samt Petter Furuseth Olsson, vilket nästan är parodiskt med tanke på hur han själv agerade i den senaste kontraktsförhandlingen.

The Expert: Slopa policyn! Värna om fotbollen istället.
gsu: Betraktar du det som självklart att Jeffrey Aubynn är en spelare för startelvan oavsett förväntad matchbild och motstånd?
En retorisk slutkläm här också. Vi vet inte vad den här mediedebatten kommer att leda till. Det är fullt möjligt att Hammarby faktiskt fäller krokben för sig själv genom att oemotsagt låta ett i grunden självklart beteende bli en "affär". Men i så fall ska Hammarby kritiseras när något faktiskt har hänt. När vi skådat några konsekvenser. Vilket det inte har gjort i dagsläget.

Om Petter Andersson och Mikkel Jensen skulle förlänga sina kontrakt i morgon vet vi, för övrigt, inte heller om det har något med "Aubynn-affären" att göra. Och vi skulle aldrig drömma om att påstå det.

Genmäle i kommentarsfunktionen om så önskas.

31 Comments:

Ha! Verkar vara stimulerande för dig att få mothugg i "debatten".

Hur du än vrider och vänder på sakerna så har policyn, eller förhållningssättet i det här fallet, bara skapat oro och negativ energi. Det finns inga vinnare med det här. Och det är inte någon tidning som har bestämt Bajens förhållningssätt.

Jag förstår Jeffrey som vill avvakta med nytt kontrakt när Bajen har bytt många spelare och har en ny tränare. Än är det för tidigt att veta hur den nya miljön med ny tränare och nya spelare kommer att se ut. Det är bara ett naturligt tankesätt som det finns utrymme för också när ett år är kvar på kontraktet.

Inte märkligt att han just nu inte vill knyta fast sig för flera år framöver. Det betyder säkert inte att Jeffrey inte kan tänka sig en framtid i Bajen.

Ut med alla som kör med sån här löjlig policy.

2/14/2007 05:37:00 AM  

En medelväg då. Vi slutar kalla det "policy". Det är ingen policy, nämligen. Det är ett möjligt sätt att handla som avgörs beroende på situationen.

Vi sätter ihop en ny policy för Hammarby. Den Enda Policyn.

"Hammarbys policy är att i varje enskilt läge ta det beslut som i ett helhetsperspektiv kan antas vara det bästa för Hammarby."

Det är en policy som vi helhjärtat skriver under på. Finns det å andra sidan någon i klubbledningen som inte kan skriva under på den bör vederbörande bäras ut snarast.

2/14/2007 05:43:00 AM  

Det är inte många i truppen som gråter för att Jeff försvinner.

"Spelaruppror"... Det var definitivt det roligaste jag läst på länge!!

/Flugan på väggen

2/14/2007 06:31:00 AM  

...och va fan vet du om det?

2/14/2007 06:54:00 AM  

Nu har jag inte orkat läsa alla kommentarer så någon av er kanske har sagt det, men man måste nog lyfta fram en sak i arbetslagsstiftningen här (som även Äpplet har hänvisat till om jag inte minns fel): Det är arbetsledaren som leder och fördelar arbetet. Om t.ex. en anställd har tre månads uppsägningstid och företaget vet att den anställde ska sluta så kommer han/hon under de tre månaderna att ibland få göra sitt normala jobb (tills det finns en ersättare) men ofta fasas ut succesivt så att andra kan ta över när han/hon slutat. Därför helt rimligt att spela in de spelare som ska ta över istället för att satsa på en spelare på väg bort. Det har Hammarby full rätt att göra.

2/14/2007 10:18:00 AM  

Tjena experten!

"Inte märkligt att han just nu inte vill knyta fast sig för flera år framöver."

Jag har inte läst en enda kommentar från någon som förlängt 2-3 år som inte sagt att "va skönt att det är klart!"

Det hela beror väl på innehållet i avtalet?

Är det inte självklart att Jeff ställt för höga krav? Så pass höga krav att TG/styrelsen valt att försöka förhandla fram ett alternativ som är mer rimligt och som Jeff sedan inte gått med på.

Det lär ju inte vara Äpplet eller Tony som läckt detta till pressen vilket ligger Jeff i fatet ytterligare.

Han sa väl också något i stil med att det är "extra tråkigt eftersom jag är med i landslaget och kom tvåa i assistligan förra året". Divalater? (för) Stort ego? You bet...

2/14/2007 01:38:00 PM  

Funderar över om Jeff hade hamnat i denna situation om han haft konkurrens på sin position? Funderar också över om det är så bra av bajenledningen att köra denna hårda linje, mot bakgrund av ledningens (åtminstone påstådda) svårighet att hitta nyförvärv. 

Posted by Don Pedro

2/14/2007 02:37:00 PM  

Tror inte det finns så mycket påstådda svårigheter. Däremot så finns det de som påstår att Bajen följt en "hård linje".

Det finns väl ingen som anser att Bajen hållt en "hård linje"?

Om jag har en anställd som jag ber att göra en sak och han säger "-Visst, det ska jag försöka göra, men pröjsa mig 25% mer i lön först."

Om jag då har tre andra som kan och verkligen vill göra jobbet utan att kräva löneförhöjning...? Och som dessutom gärna jobbar tillsammans med mina andra anställda för att uppnå vårt mål..?

Vad är det som vi inte förstår?

2/14/2007 03:22:00 PM  

Jag hoppas att allt löser sig med Jeff då jag anser att han är en av de allra viktigaste spelarna i Hammarby då det gäller att skapa något framåt. Via en dribbling, frispark, hörna eller som mot Assyriska ett underbart skott.

Jag tycker dock att Hammarby har all rätt att ta tillvara sina intressen där de måste värdera Jeffs värde för laget och inte kan/vill gå med på vad som helst. MEN svartmåla inte Jeff för mycket för att han försöker få ut det bästa avtalet möjligt för honom, det är han sannerligen inte ensam om i fotbollssverige. 

Posted by niklas

2/14/2007 10:53:00 PM  

svartmåla?
lite brun är han väl ändå!?
Forza Jeff! 

Posted by Anonymous

2/14/2007 11:21:00 PM  

Som sagt, räknar man in sin sign-on i månadslönen är det inte så konstigt att en bättre lön blir en "sämre lön". Att höja månadslönen med 15 000 kronor för en 30-åring med viss skadebenägenhet... ja, OM uppgifterna i Sportbladet stämmer har Bajen gjort allt man rimligtvis kan begära.

2/15/2007 12:21:00 AM  

OM uppgifterna i kvällspressen stämmer ja, det har vi avhandlat tidigare här. Tills vi vet - och OM vi får veta - bör vi behandla dessa uppgifter varsamt oavsett om det handlar om anti-Bajen artiklar eller pro-Bajen artiklar. Även om det kanske är bekvämast att tro mer på den senare varianten av artikel.

Hur än långt i från varandra parterna var i förhandlingarna och hur mycket rätt varje part har att kräva så kan väl ändå ingen påstå att detta som skrivs kring policyfallet, eller förhållningssättet då om det känns bättre, är bra reklam för Bajen, andra klubbar eller fotbollen i allmänhet. Vilka är vinnarna i det här?

Och det är inte tidningar som bestämt det här.

Oavsett om Bajen skulle välja att bänka Aubynn ifall man har andra formstarkare alternativ, så är annars en Jeffrey Aubynn i harmoni, i form och allt det här, en tillgång för Hammarby. Oavsett om han har ett år kvar på kontraktet eller ej.

Är det då inte dumt att innan säsongen riskera de förutsättningarna med negativ energi istället pga policyfallet?

Det gäller att ha en balans i kortsiktig och långsiktig satsning. Även om målet skulle vara att bli bäst om ca 3 år, så är det viktigt med bra resultat även i dag. Det man gör bra i dag vinner man kanske i morgon.

Bajen är inne i en naturlig nysatsning med ny tränare och nya spelare, men det är ingen som i dag vet hur man får ihop allting under det här "första året under nyordning". En motiverad Jeffrey Aubynn i form skullea absolut kunna göra skillnad det här året för Hammarby.

Är det då inte dumt att innan säsongen riskera de förutsättningarna med negativ energi istället pga policyfallet?

Gör detta tillsammans istället Hammarby. Oavsett om man har ett år kvar på kontraktet eller flera år. Tillsammans blir Hammarby vinnare. Slopa den här urlöjliga uttalade polic.. ursäkta.. förhållningssättet.. som bara stör vi-känslan i en grupp.

I en vinnnande grupp är det viktigt att alla trivs, på plan och på bänken, och blir väl behandlade.

Om en spelare sedan inte platsar till förmån för formstarkare alternativ så avgörs det naturligt och sportsligt på träningar och matcher. Inte i ett förhandlingsrum.

2/15/2007 02:09:00 AM  

Mycket är redan sagt i Jeffsåpan, men kan det vara så att:

1. Jeff inte sprider specillt bra atmosfär i gruppen? Enl. rykte rök han förra veckan ihop med en medspelare under träning.

2. Likså enl. rykte har Hammarby givet kontraktsförslag vid två tillfällen som förkatats utan att Jeff återkommit med något motbud.

Nej Jeff är en ulv i fårakläder, bort med sådana!

2/15/2007 04:42:00 AM  

Svar:
En anonym blogg som för debatt kring en eventuell konflikt - vars parter till viss del är okända - utifrån premisser hämtade från källor de anonyma debattörerna själva säger sig inte lita på.

Fråga:
a) Vad är gvsu...?
b) Hur skulle en ironisk beskrivning över god källkritik låta?
c) Lös teodicieproblemet.

2/15/2007 07:00:00 AM  

ruben: Fair point, men även om man inte litar på källorna så finns de där och man måste förhålla sig till dem på ett eller annat sätt.

Hur man förhåller sig till källan är upp till var och en, och de slutsatser som dras är läsarens eget ansvar.

Detta gäller givetvis också den som läser ...grönvita sidan upp!

2/15/2007 07:21:00 AM  

Tänk om folk brydde sig såhär mycket om att mitt vikariekontrakt snart går ut...

2/15/2007 07:56:00 AM  

roggelito: Gråt ut i kvällspressen så ska du se att det blir folkstorm direkt.

2/15/2007 08:07:00 AM  

Att Tom Åhlund nu verkar lämna bajen efter årets slut och uttalar sig som han gör kan ju få det hela att verka som om expressen inte bara hittat på utfrysningen.

Å andra sidan är det ju i Expressen Åhlund-bomben släpptes också.... 

Posted by Smogz

2/15/2007 08:10:00 AM  

test

2/15/2007 11:08:00 PM  

Vilken hopplöst tunn soppa och hur är det möjligt att Expressen låter agenternas språkrör Lühr hållas?

Enligt den enklaste av alla insikter i hur en "Fotbollschock i Bajen" skapas följer gången i "affären" så här:

1. Aybunn lyckas bli vald (ett par tre spelare innan mig i hackordningen) att få följa med på Sydamerika-turnén. Ett redan överdimesionerat ego växer än mer.
Han vill casha in.

2. Bajen fungerar numer betydligt bättre (om än inte helt bra) i kontraktsskrivande och räknar parametrar. Appelqvist kommer fram till vad man anser sig ha råd med för Aybunn. "Enligt säkra, givetvis anonyma, uppgifter" mer än väl tillräckligt för att Aybunn skulle kunna fortsätta sin bekväma tillvaro.

3. Aybunn med procentsugen agent får inte riktigt som de vill. Aybunn med sin grandiosa självuppfattning och agenten med sin flashiga livstil är inte nöjda med givet bud. De vill ha mer..
De börjar läcka till väl vald individ inom kvällspresshärket som de vet aldrig sviker. Lühr häcklas mer eller mindre öppet av sina kollegor för sina intima och uppenbart särintresserade uppgiftslämnare. Han har uppenbarligen gått i samma tveksamma skola som en kille med ett liknande efternamn. Lund.

4. Under en längre period har "drevet" gått angående den stora spelaromsättningen i Bajen och Lühr skulle gärna se allsköns "supporteruppror" initierade av hans artiklar vilka i sin tur skulle leda till.... Simsalabim, allt fler "fotbollchock i Bajen, supporteruppror & spelarkriser".
En upprepning på cirkusen runt Ju fler grishuvuden desto bättre.

5. Lühr, Aybunn & agent blir frustrerade när inte ens de mest nedkrökade Bajarna kan se vad som skulle vara galet med "mobbningen" av Aybunn. Tvärtom är inställningen generellt pro-Appelqvist. Vilket är ganska unikt i dessa dagar.

6. Nu jävölar... muttrar Lühr eftersom det blivit personligt.
Finns det något som smärtar en journalist så är det när en smart vinklings effekt uteblir.
Nu rings Ågren, Åhlund & David J. upp för att kunna lura fram någon enstaka mening att kasta in i sin fortsatta attack. Givetvis för att addera tyngd. Fokus flyttas givetvis en del för att hitta en svagare punkt.
Detta kryddas sen med anonymna uppgifter (läs från agenten) med insyn i förhandlingarna, anonymna uppgifter (läs påhittade) från medspelare & lite allmän, gammal skåpmat från tidigare "fotbollschocker".
Sen dyker dessutom lite nya spännande nick upp div. Bajendiskussioner på nätet. Välinsatta och väldigt pro-Aubynn. Verkligen konstigt kan man tycka...

Där står vi ungefär idag.

7. Utan större reaktioner frän Hammarby-fans kommer detta att dö ut. Ingen supporter från annat lag bryr sig. Aybunn kommer att bli bitter och vägra skriva på och försvinna till Ålesund. Lühr kommer att bida sin tid tills det blir bättre läge att återiger "krigsrubrikssätta" Hammarby IF.

Så är det med den saken...

2/16/2007 12:01:00 AM  

Anonym 20: Tack för den, orkade själv inte skriva en rad till i ämnet. Man kanske skulle ta in en vikarie?

Tröjnummer? Jaja, det kommer en betraktelse.

2/16/2007 02:03:00 AM  

Den stora frågan just nu efter CHOCKförlusten mot div 1 laget GIF Sundsvall är om det är medias fel eller inte?

2/16/2007 08:27:00 AM  

Att vi torskade mot Giffarna är givetvis Aubynns, Åhlunds, Marteinssons och Linderoths fel. I valfri ordning. Jag har till exempel inte tagit ett enda felbeslut eller slagit bort en enda passning för Bajens räkning i hela mitt liv, så jag är ju oskyldig.
Häng någon!

2/16/2007 02:23:00 PM  

Först så tyckte man ju att det var en "chock"-förlust, sedan började man kolla in laguppställningen i första och andra för att snabbt inse att det kanske inte var så oväntat

2/17/2007 09:15:00 AM  

GVSU
"Policyn är ingen på/av-knapp, utom i kvällstidningarna." säger du/ni. Det är precis vad den verkar vara. En policy kännetecknas av konsekvent och inte selektiv tillämpning. Vore man konsekvent från klubbens sida skulle man gå ut med att samtliga spelare, inkl Petter och Mikkel, som har utgående kontrakt riskerar att hamna på undantag till förmån för spelare med längre kontrakt. Då kan vi snacka om att vi har en policy.

2/17/2007 02:55:00 PM  

Bajen gör 100% rätt i fallet Aubynn. Det är åt helvete för mycket vuxendagis i svensk fotboll och många spelare skulle behöva en rejäl reality check. Jeff, om vi nu tar honom som exempel, har en lön som garanterat är tre-fyra gånger så stor som de flesta vanliga knegare får - och för det måste han kliva upp redan vid halv nio-tiden på morgonen för att hinna till jobbet (i sin sponsrade leasingbil som han betalar noll kronor per månad för att köra förutom kostnaden för bensinen) som sedan pågår under ofattbara 80-90 minuter mellan ca 10 och 11.30, där sedan gratis lunch väntar. Ja, plus då fri tillgång till läkarvård vid minsta smärta eller känning och inte behöver han sitta i telefonkö i tre timmar till vårdcentralen heller för att få en tid om fem veckor. Ungefär en gång varannan vecka under april-november (lite längre vissa säsonger beroende på lagets resultat) måste han åka bort över dagen och leka med en boll mot elva andra pojkar. Och så måste han ju förstås ibland åka på gratisresor till Los Angeles när det är som kallast i Sverige.

Allvarligt talat, den som inte är nöjd med detta och inte accepterar att arbetsgivaren faktiskt vill ha en viss lojalitet i utbyte utan i stället grinar ut i meida om att det är så synd om honom för att han kanske inte får spela alla matcher han kan så vitt mig anbelangar hitta sig något annat att göra på dagarna. Jeff får kanske en lägre lön i det nya budet än vad han haft tidigare med sign on-bonus inräknad, men likförbannat har Bajen lämnat ett bud med en högre månadslön. Dessutom måste han inse att han knappast blir yngre, och så jävla bra är han inte att inte Bajen kan klara sig utan honom. Jag menar inte att Bajen har rätt att kräva att Jeff ska skriva nytt kontrakt, men man kan ta mig fan kräva att han ska acceptera att om inte Jeff vill satsa på Bajen så kommer inte heller Bajen att satsa på Jeff.

2/18/2007 01:53:00 AM  

En liten fråga, men väldigt off-topic, varför länkas det inte till sthlm-södra eller bajen fans (eller någon supportergruppering för den delen) i länkarna på den här bloggen?

2/18/2007 04:09:00 AM  

anonymous 26: det hela är enkelt. Jeff tror sig kunna få mer någon annanstans. Låt oss anta att du är bajare. Låt oss anta att till exempel Fulham bjuder över Bajens lönekuvert ungefär tio gånger om de närmaste tre åren. Du kommer kanske inte få spela. Du kanske tillockmed blir utlånad till Luton.

Eller låt oss säga, för skojs skull, att du får ett bud från en schweizisk skitklubb, till exempel Aarau, som kanske inte betalar tio gånger så mycket som Bajen, utan kanske bara dubbelt så mycket?
Låt oss sen väga in att du är uppväxt i Småland och att du som grabb höll stenhårt på Öster, för att du gillade Pål Lundin och hans långa hår.
Eller vilken jävla anledning som helst.
Och tänk dig sen in i hur Jeffrey Aubynn, moderklubb Gunnilse (tror jag...), med fyra, fem olika klubbar på elitnivå, tänker.
Jag försvarar inte, men förstår, Jeffrey.

2/18/2007 04:35:00 PM  

There is no "I" in team....

2/19/2007 02:41:00 AM  

Skillnaden på Jeffrey Aubynn och de andra med utgående kontrakt är väl att i de andra fallen förs fortfarande förhandlingar, i Aubynns fall så har de ju strandat.

2/19/2007 05:04:00 AM  

nenne: reality check...
Så länge Jeff inte bestämt sig för vad han ska göra 2008 är det en öppen fråga.

Jag kan inte fantisera ihop anledningen här och nu, men i teorin är allt möjligt. I teorin kan Jeff bli utan andra möjligheter än att ta Bajens bud. Jag menar...
Killen är 29. Han kommer med all sannolikhet inte få möjligheten att åka på arbetsresa och casha in tio millar i Manchester på tre månader.
Man kan inte utesluta att Bajen i slutändan är det bästa alternativ han har. Trots bristande klubbkänsla.

2/19/2007 03:14:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home