Tuesday, January 02, 2007

BELGIUM!*)

Nothing changes on New Year's Day, sjöng Bono en gång i tiden, vilket är skitsnack om man ser till fotbollsvärlden. För den 1 januari öppnar det internationella transferfönstret och i ett enda slag kan förväntningar byggas eller krossas, drömslott uppstå eller brutalt flyga i luften.

Det har surrats länge, men nu verkar det klart att det blir ännu en fönsterföljetong vad gäller Max von Schlebrügge. HLN i Belgien rapporterar (dock inte på nätet, verkar det som) att Anderlecht förhandlar med Max, och vår förhoppning om ett gott nytt transferfönster ser därmed ut att kunna slås i spillror på rekordtid.

Det kommer vid sämsta möjliga tillfälle; efter en julvecka där Bajen, efter värvningen av Charlie Davies, ridit på en våg av lugn och helgfrid, och även om vi hoppas, innerligt, att uppgifterna inte stämmer och att belgiska medier inte är trovärdigare än svenska, så ser det minst sagt otäckt ut.

Hammarby har redan blivit av med hälften av sin ordinarie backlinje från 2006. Plus målvakten, som i och för sig ersatts, men innan Erland Hellström har fått klartecken för sitt knä och visat att han är mogen uppgiften känns han som en klar försvagning jämfört med Ante Covic.
Att sälja Max i nuläget vore ett gigantiskt misstag - inte ett lika stort misstag som det hade varit att göra upp affären innan säsongskortsförnyelsernas deadline, men det ska ju säljas nya kort också. Vi har varit inne på det förut:

När en klubb (eller dess externa finansiärer) köper - eller för den delen säljer - en spelare, är det inte bara en rent ekonomisk transaktion om 65-85 kilo fotbollskropp och 21 gram fotbollssjäl. Man handlar inte enbart i hans fysiska närvaro eller frånvaro, transaktionen stannar inte vid hans spelarmässiga, eller mänskliga kvaliteter.
Vad man köper - eller säljer - är också en del av supportrarnas hopp och förväntningar, av sponsorernas intresse, av surr, av mediabild, av souvenir-, årskorts- och reklamplatsförsäljning.


Det var Max vi pratade om då, förstås, och som trogna läsare minns även för ett par dagar sedan:

Det handlar bara om att sätta ett ekonomiskt värde på att få behålla Max ett år till. Och med tanke på hans sportsliga värde OCH att det redan varit jävligt turbulent i truppen OCH vilka signaler det skulle sända om han såldes är det priset fan så mycket högre än någon klubb rimligtvis kan vara beredd att betala. Alltså ska Max stanna.
En mer renodlad ekonomisk analys av Max-läget kan även läsas på annat håll.

Priset som uppges i belgisk press - cirka 5,8 miljoner kronor - kommer inte ens i närheten av Max ackumulerade sportsliga, marknadsmässiga och bajenkulturella värde. Om prisuppgiften är det minsta förankrad i verkligheten vet vi dock inte, och vi hoppas att så inte är fallet - ja, vi hoppas förstås att hela storyn är lögn och förbannad dikt, men OM det är sant kan vi bara vädja än en gång till Hammarbyledningen: Fö Svenne Berkas skull - tänk. er. för.

*) Rubrikens egentliga innebörd kräver kanske en förklaring för den som inte kan sin Douglas Adams.

13 Comments:

Såg att du hänvisade till "den osynliga handen". Tyvärr kan jag inte kommentera där så jag gör det här istället. "Den osynlig handen" glömmer nämligen en liten detalj:
Han tittar lite för mycket på att Max NU måste ersättas med en ny spelare (för minst 6 miljoner). Om ett år är risken överhängande att man ändå måste ersätta Max med en sexmiljoner-spelare. Något att ta med i den ekonomiska beräkningen.
Ytterligare: "Den osynliga handens" två punkter (scouting och pris) skulle gå att anföra inför VARJE spelarförsäljning. Nu ges lyckligtvis inte rekommendationen på enbart dessa punkter, men min rekommendation blir i alla fall inte lika tydlig utifrån det totala resonemang. Jag är ambivalent. Fast på det ger man kanske inga bra rekommendationer...

1/02/2007 03:42:00 PM  

Kent, har ändrat att man ska kunna kommenterer, I think, inte så bra på blogger än :-)
Bra poäng! Vi kommer absolut vara tvungna att ersätta Max om ett år. Jag ser dock det som en större fara, ekonomiskt, ifall det blir en mellansäsong 2007. Dessutom ger det möjligheter att under året i lugn och ro scouta och kanske tom spela in en ersättare. Med bakgrund av signalerna om externt kapital borde tillgången på just kapital ingen ”trång sektor” länge.

Det är nog svårt att göra bra spelaraffärer om man inte tar betalt som MFF, men utgångsläget borde vara att sälja en spelare i en lagdel och använda pengarna till och förstärka en annan lagdel. Om man nu klarar av att ha en sådan framförhållning där man redan har det gott ställt i den ursprungliga lagdelen vill säga. Ska man hitta en ersättare i samma spelartyp borde man ju rent teoretiskt driva efterfrågan och därmed priset :-)

1/03/2007 01:33:00 AM  

http://www.anderlecht-online.be/article.php?id=6063&lang=dui&from=home 

Posted by micke

1/03/2007 01:34:00 AM  

Det är lite kul hur alla hetsar upp sig över vem som skulle vara en tillräckligt bra ersättare. Man pratar om backar från Allsvenskan, Norge, Danmark och så vidare.

Inte för en sekund funderar man över var vi har tagit våra backar ifrån. Totte, Stoor, Max, Östlund, Petur, Danken, Stark har ALLA plockats upp underifrån. Antingen i lägre serier eller från ungdomsverksamheten. Det går naturligtvis att göra igen.

Men skillnaden nu jämfört med tidigare är att de vi har tagit upp har haft en "läromästare" under sitt första år. Stark och Petur har varit otroligt duktiga på att lära upp våra nya förmågor. Max flytt hade inte oroat mig ett dugg om Petur hade funnits kvar. Det är relativt enkelt att ersätta en mittback - så länge det finns någon som kan slussa in ersättaren. Nu undrar jag vem som ska ta det ansvaret? Sulan? Han är en duktig spelare, men inte en ledargestalt och "läromästare".

Max behövs främst för att göra stabila Allsvenska backar av Monteiro, Malke och kanske ytterligare någon talangfull mittback.

Och DET jobbet är värt 6 miljoner.

/Flugan på väggen

1/03/2007 02:44:00 AM  

Jag håller med föregående talare om att Max sannerligen skulle behövas som ”läromästare” i försvaret 2007. Det vore också en stor förlust ur många andra aspekter (vi tappar en stor profil som med sin frånvaro kanske skulle bidra till ett mindre intresse kring bajen nästa år). Men vad händer efter 2007 om vi ar med Max ett år till? Försvinner han som bosman då? Möjligtvis kanske vi i längden skulle vinna på att Max får möjlighet att a utomlands i 2-3 år för att sedan avsluta sin karriär i Hammarby. Jag är skeptisk till att vi kan förlänga hans kontrakt nu. Känns som hans agent är väldigt angelägen om att Max ska a utomlands. Till varje pris

1/03/2007 04:15:00 AM  

Håller med "Flugan på väggen".
Hela tiden förutsätts att en spelare som säljs skall ersättas med en lika dyr, lika lång, lite ygnre och med liknande egenskaper.

Vad vore poängen med att sälja en spelare endast för att köpa en likadan?
Det är en sak att priset avgör om vi kommer att sälja Max. Men annan sak hur mycket av de pengarna som fördeles på mittback, ytterback, forward, osv.

Spelarköp handlar inte om bilateral byteshandel, inte heller om ett nollsummespel. Att t.ex. Davies har köpts har lika mycket med Max ev. försäljning att göra som hans ev. ersättare.

/go bajen

1/03/2007 05:42:00 AM  

Ok, känner mig skyldig att avslöja sanningen. Min flickvän tog till sig honom som sin idol direkt när hon såg honom första gången i Bajen-tröjan, och vem kunde då ana hans fotbollskunskaper? Och som Douglas Adams-fan förstår jag henne! Presenterar härmed Prefect Ford Olsen (som han egentligen heter). Bäst att Börje räknar igenom handdukarna... Så dags att släppa alla hårda ord, vi VET ju alla att han bara var på genomresa.

PFO 

 

Posted by Darth Bajen

1/03/2007 12:10:00 PM  

Dahlin, Englund och Mörk leker med Bajen just nu. Englund får lite skit, Dahlin får respekkt (?) för att han är kompis med Champa och Mörk för att han krängt Davies. Har agenterna blivit rumsrena helt plötsligt?

Min poäng? Det finns en jävla massa duktiga mittbackar till ett pris LÅNGT under 6Max. Så lugn i Bajenbrallan anbefalles.

1/03/2007 04:15:00 PM  

Om den fantastiska mittbacksklass som erbjuds klubbar som Bajen är i paritet med Jocke Jensen blir jag hysteriskt nervös. Varken mer eller mindre.

1/04/2007 05:23:00 AM  

Vi kanske förutom pengarna kan få en målis på köpet om Max går till Anderlecht. De har fyra stycken i truppen...
Micke

1/04/2007 05:41:00 AM  

Anonymous

JJ?

Varför tar du upp det exemplet när Bajen de senaste 6 åren har varit fantastiskt duktiga på att rekrytera backar? Det roliga är ju för övrigt att JJ är den mest meriterade backen vi värvat på år och dagar...

För övrigt är inte Jocke Jensen någon dålig back han heller. Bara jämfört med de andra vi har haft.

Såg förresten att jag i min tidigare uppräkning glömde Sulan och DJ. De kom också från lägre divisioner, och får nog anses vara godkända Allsvenska backar båda två. Trots att de var unga, okända och från en lägre division när de kom.

/Flugan på väggen

1/04/2007 08:56:00 AM  

David-José-Schleebrügge-Gunnar är en backlinje man kan vinna smguld med.
Sulan-JJ-Dahlin-Malke är en backlinje för superettans mittskikt.
På sin höjd.

1/05/2007 02:55:00 AM  

hm. njaaa. gunnar är inte speciellt bra- sulan är mycket bra 

Posted by micke

1/05/2007 12:16:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home