Tuesday, December 19, 2006

Julstök

Mycket har hänt, eller ingenting, beroende på var man lägger örat. Charlie Davies kom, sågs och återvände till Boston, och aldrig har väl så många samstämmiga olika källor påstått att han är klar, i princip klar, bortsett-från-detaljer-klar, eller till och med bläcket-är-torrt-klar, samtidigt.
Vi tror det när vi ser det på Officiella.

Lön och sign-on verkar i alla fall inte tillhöra "detaljerna" denna gång - enligt Davies farsgubbe rör det sig om ca 2,8 miljoner i sign-on och en månadslön på ca 100 000. Och det är ju, så att säga, inte fy skam.
Dessa siffror kan givetvis vara rent nys, men de finns i alla fall där ute och då måste vi på ett eller annat sätt förhålla oss till dem. Och även om summorna inte stämmer borde det ändå fungera som ett exempel på varför det inte nödvändigtvis är billigt att värva en kontraktslös spelare (som den gamla myten gör gällande)...

...och dessutom slå fast att Davies är Bajens största ekonomiska chansning sedan Popovics och Vasiljevics dagar. Även om det känns som om förutsättningarna är lite bättre denna gång.
Idag skulle Bogic & Dragan snarare ha varit YouTube-juggar.

***

Erland Hellström är i princip klar för Hammarby, enligt Sportbladet. Endast detaljer återstår (dessa detaljer!). Inte heller här är dock bläcket torrt och vi tror det när vi ser det på Officiella.
Att värva en målvakt med tungt historiskt bagage och som gått skadad i ett halvår och inte är återställd, kan bli en dyrbar värvning av en kontraktslös spelare, det också, om än på ett helt annat sätt.

När en klubb (eller dess externa finansiärer) köper - eller för den delen säljer - en spelare, är det inte bara en rent ekonomisk transaktion om 65-85 kilo fotbollskropp och 21 gram fotbollssjäl. Man handlar inte enbart i hans fysiska närvaro eller frånvaro, transaktionen stannar inte vid hans spelarmässiga, eller mänskliga kvaliteter.
Vad man köper - eller säljer - är också en del av supportrarnas hopp och förväntningar, av sponsorernas intresse, av surr, av mediabild, av souvenir-, årskorts- och reklamplatsförsäljning.
Vi hoppas att Bajen tänker noga på den aspekten framöver.
Och då talar vi inte. bara. om. Erland.

***

Dagens citat; Fotbollsförbundets chefsjurist Krister Malmsten med anledning av att SvFF hjälpt Helsingborg att kringgå / bryta mot (stryk det som ej är tillämpligt) FIFA:s övergångsregler vid utlåningen / försäljningen / skalbolagsaffären (stryk det som ej är tillämpligt) med Henrik Larsson och Manchester United:
(trumvirvel)
Att hjälpa klubbarna är det vi är till för.
(cymbal)
Jojo.

8 Comments:

Alla är jämlika inföör SvFF.

Men vissa är lite mer jämlika.

Dags att reda ut vad SvFFs ledamöter sover i för säng?

/Flugan på väggen

12/19/2006 03:05:00 PM  

Henke Larsson, skalbolags-affär? Förklara! Killen är ju inte målvakt.;-)

12/19/2006 04:55:00 PM  

Just det större, vidare perspektivet du skriver om känns det ofta som Äpplet saknar i sitt ledarskap. Det gäller allt från spelarförvärv till hantering av supportergrupper och arenautformning.

Äpplet är en finansman och finansmän gillar kvantitativt mätbara parametrar. Men fotboll är precis lika mycket kvalitativa parametrar och där skulle balans i form av en stark ordförande med visioner och ett stort och väl rotat Bajenhjärta vara bra. En som förstår de stora värdena i de mjuka, kulturella delarna av professionell fotboll.

/CityBajare

12/19/2006 11:21:00 PM  

Som alltid en grym research av gronvitasidanupp. Hur hittar du alla dessa nyhetsklipp i utländsk media egentligen?

12/20/2006 04:23:00 AM  

Bläcket är torrt.....

12/20/2006 07:28:00 AM  

Härligt med sillyseason, härligt med GVSU som har direktkontakt med International Press och kan leta uppslag för den mesta bajenbloggen på nätet.
Så enkelt är det - tala med Björn Ranelid ... 

Posted by slumpen

12/20/2006 09:27:00 AM  

"But the way they treated him in Sweden, it was like the coming of Pele..."

Farsans han var ju imponerad av Thomas Andersson

12/20/2006 09:44:00 AM  

Hi read your blog - seeing as you feature manchester united fan club I thought you might like to get the latest Manchester United football news. If you know any United fans then please pass this on. Cheers for now ;-)

2/18/2007 12:01:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home