Tuesday, December 12, 2006

Don't Show Me The Money

Trevlig läsning i Aftonbladet idag (det är inte ofta man får chansen att säga det!) - det är på tiden att Hammarby slutar finansiera en kontinuerlig toppsatsning direkt ur klubbkassan. Vilket, som vi alla vet, är omöjligt och att Bajen klarat det så bra som man klarat det, bofasta på Allsvenskans övre halva med relativt små minus i balansräkningen, är att betrakta som a) ett mirakel och b) en inte helt oviktig punkt att ta i beaktande när man frågar sig varför Bajen har höga löner och måste sälja spelare för att gå runt.

("Varför ska inte vi ha lika höga löner som Malmö FF?" var ett uttalande som Äpplet fick väldigt mycket skit för härom året. Eftersom Bajen kommit före Malmö FF de två senaste säsongerna så borde väl frågan snarare vara varför Malmö FF ska ha lika höga löner som Bajen?)

Nåväl.

Det underliga i sammanhanget är förstås att det överhuvudtaget kommuniceras ut att pengarna är på väg. Hade det inte varit betydligt mer logiskt att mörka vidare och sedan "chockblåsningsvärva" (ah, detta underbara kvällstidningsord!) någon som inte ens hade varit realistiskt påtänkt - av oss fans, eller av medias förståsigpåare - när avtalet väl var på plats?
Och när Bajen dessutom kontraktsförhandlar med ett antal nyckelspelare - hur benägna att skriva på nu blir de om de plötsligt får höra att stora pengar är i antågande?
Vi noterar också en distinkt avsaknad av en akronym med bokstäverna A, E och G i artikeln, vilket i och för sig inte behöver betyda någonting alls.

För i fotbollsvärlden, under Silly Season, ska man, som bekant, aldrig lita på någon.
Januari.
Hm.

***

Vi låtsas som om frågetecknen inte finns och går vidare i diskussionen. För om nu värvningspengar pengar kommer att börja flyta in i januari så är det ju inte i sig någon garanti för framgång.
Om finansiärerna, som det antyds i artikeln, är en blandning av välbärgade bajenfans och rena daytraders (ni som lirar Hattrick förstår den referensen) så kan det bli gnissel när de sportsliga ambitionerna ska fungera ihop med avkastningskravet.

Det är skitviktigt att de sportsliga värdena inte hamnar i bakgrunden. Att bolaget inte lägger, för att ta ett dagsaktuellt exempel, tio miljoner på Ola Toivonen på grund av hans teoretiska marknadsvärde om två år. Han är en spelare som inte Hammarby behöver - åtminstone inte 2007. Punkt.
Det är samtidigt kanske för mycket begärt att finansiärer som förväntar sig ekonomisk avkastning ska vilja köpa andelar i, till exempel Mattias Florén, eller ens Rami Shaaban, även om de är två spelare som med sin rutin och spetskvalitet på utsatta positioner, verkligen skulle behövas i Bajen nästa år.

Det skulle onekligen vara skönt att ha AEG med på ett hörn. För där är det ju verkligen så att de sportsliga och de ekonomiska intressena hör ihop. Särskilt den dag Bajen flyttar in i den nya arenan. Men om AEG är med på ett hörn, eller på tre hörn, lär vi ändå inte få veta det...

Hur som helst måste det finnas en balans. Så här är ett par förslag som borde ge både sportslig och ekonomisk avkastning de närmaste åren...

1. Nya, långa och klausulfria kontrakt med Bajens största framtidslöften Petter Andersson och Erkan Zengin. Samt med Haris Laitinen om han fortsätter visa vad han visat i Royal League. Pengarna som Hammarby inte behöver använda för att förlänga med de unga talangerna, kan därmed satsas på, för att ta ett anspråkslöst exempel, att ge Max ett erbjudande han har råd att säga ja till. En förlängning till och han blir en legend i samma klass som bröderna Ohlsson, Tom Turesson, Ronnie och Svenne Berka.

2. HTFF. Det krävs en relativt liten investering för att göra talanglaget till en ännu mer attraktiv startpunkt på elitkarriären för Sveriges - åtminstone Mellansveriges - främsta fotbollstalanger. Systemet med "talangkontrakt" (det är väl en ny term, förresten?) är en utmärkt idé som bidragit till att lösa ett av de största problemen med HTFF - nämligen risken att talanger som fortfarande står på tillväxt försvinner till andra klubbar när de inte får det A-kontrakt de kom hit för (läs Tappert, läs Junegard). Det systemet är värt att bygga vidare på.
Vilket är en lite mer långsiktig investering, förstås, men utfallet kan egentligen bli hur jäkla bra som helst.

Nu blev det här jävligt långt, så vi återkommer till FCK-matchen lite senare.

10 Comments:

I artikeln nämns både förmögna med bajenhjärta och bolag med rent vinstintresse. Personligen tolkar jag det som att bolaget är AEG. Vilket annat företag skulle gå in i ett riskkapitalbolag med rent vinstintresse annars. Siemens, kappahl eller nåt. Företag i fotbollsbranschen är få. Det enda företag jag kan se som kan gå in i detta och se tydliga vinstmöjligheter är AEG.

När det gäller de förmögna bajarna så kan jag tänka mig att AEG vill ha in andra som sköter riskkapitalbolaget. Ungefär som fotbollsbolaget.

Kontentan blir alltså att riskkapitalbolaget kommer att bestå av AEG, som står för knappt hälften, och 3-5 rika bajare som står för resten varav en av dem blir chef-ordförande-boss. Denne någon blir en ny maktfaktor i bajen-sfären.

kb25

12/12/2006 02:52:00 AM  

En rimlig orsak till att prata om riskbolaget är väll att få till en fuzz inför förhandlandet om sponsorkontrakt? Att vi var med "´till the bitter end" på Keene och att vi nämns i samband med 10 miljoners öisaren luktar ju topplag. Kan man få till en förlängning med Max eller Petter innom några dagar så signalerar vi verkligen guldkandidat med resurser.
Det borde locka till sig bättre sponsorkontrakt. 

Posted by Anonymous

12/12/2006 03:46:00 AM  

Grönvita - det är klart att det kan finnas en liten poäng i att hålla på informationen om riskkapital för att inte hamna i en situation där priserna trissas upp. Dock tror jag att risken för det är väldigt liten. Marknadsvärdet på en spelare bestäms ju inte nödvändigtvis av att man vet hur stor motståndarens kassakista är (i så fall hade vi fått 30 miljoner för Stoor). Dessutom kan det kanske finnas en positiv faktor i det också - i förhandlingar med nya spelare är det ju ett tecken/bevis på att Bajen är med i matchen på allvar och har både avsikten och kapaciteten att hugga på de största namnen. Jag faktiskt att det kan vara en stor anledning till att man går ut med det nu - som tungan på vågen när man förhandlar - "vi kommer att göra en stor satsning, vill du vara med?", typ...

Hingsen

12/12/2006 03:49:00 AM  

Tre jävligt vettiga och intressanta kommentarer på rad. Och flera tänkbara "därför".

Det finns mycket att fundera vidare på i den här frågan...

12/12/2006 03:53:00 AM  

Det är ett väldans gissande och bollande med siffror hit och dit. Skulle Rosenborg lägga upp tretti millar för Stoor? Det kanske finns fler högerbackar som Rosenborg kan få för ett lägre pris?
En vara är aldrig mer värd än någon köpare är villig att betala. En vara är aldrig mindre värd än ägaren är villig att sälja för. Oavsett om vi diskuterar högerbackar eller tv-apparater. Det är vad marknadsvärdet är.
Enda skillnaden är att man inte behöver skänka bort tv-apparaten gratis efter att garantin och eventuell tilläggs-försäkring har gått ut.

12/12/2006 04:13:00 AM  

Det var precis det jag menade / HINGSEN

12/12/2006 07:30:00 AM  

Vad mer kan jag lägga till ovanstående kloka kommentarer?
Intet - bara stryka under att jag delar uppfattningen/antagandet att ett visst amerikansk bolag i underhållningsbranchen har ett finger med i spenaten. Min gissning är att de tidigare stoppat initiativ kring riskkapitalbolag i Bajen.

GVSU vilken positiv ton ni har idag. Grattis. 

Posted by slumpen

12/12/2006 08:14:00 AM  

Grön-Vita!!
Ni glömde nämna Kung Hella bland de odödliga hjältarna!!!!!!!!

12/12/2006 08:49:00 AM  

Det finns ju en del onekligen jädrans positiva saker att det ä-n-t-l-i-g-e-n verkar gå i lås, så, som sann bajare, så fokuserar jag på de negativa.

Bortsett från de redan nämnda, så finns det ju ett väldigt stort frågetecken till, som bör rätas ut senast då konceptet presenteras.

Var kan man tjacka en eller två av de 10000 röstsvaga aktierna á 1000:- som totalt kanske utgör 20% av kapitalet i bolaget?

12/12/2006 09:26:00 AM  

Balansen i riskkapitalbolaget blir mycket intressant. Andra klubbar (ex. djugårn o MFF)har ju visat att det inte endast handlar om deg när det ska värvas.
Den största och dyraste talangen är inte alltid det bästa valet.

12/12/2006 10:01:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home