Sunday, February 12, 2006

Mr Johnson

När vi efterlyste lite nyheter igår var det sannerligen inte det här vi menade.

Även om man bortser från det rent juridiska innehållet i det senaste årets skandaler med Dulee Johnson i centrum - han är dömd, har fått sitt straff, saken är därmed utagerad - inger blotta tanken på att Hammarby visar intresse för honom obehag på mer än ett plan.
Det kan mycket väl vara ett vanligt agentutspel, och att Thomas Andersson som vanligt säger varken bu eller bä betyder i vanlig ordning ingenting...
...men i det här fallet hade det känts betydligt bättre med en kraftfull dementi.

För det första: Spelmässigt uppfyller han knappast den kravspecifikation Hammarby har på en tvåvägsspelare. Hans kvaliteter är i första hand offensiva, och som spelfördelare saknar han både rutin och löpvilja.

Och sedan måste man faktiskt sätta in Carl Fhagers prat om "nystart" i en kontext...

- Uppenbarligen försöker Häcken bli av med honom till varje pris, ett par veckor efter allt vackert tal om stöd och rehabilitering. Det borde sätta igång ett antal varningsklockor. Litar de inte på honom? Och varför skulle i så fall Hammarby chansa?
- På vilket sätt skulle förutsättningarna för att han kommer i psykisk balans och håller sig borta från trubbel förbättras av att han flyttar till Stockholm? Och samtidigt flyttar ifrån sina landslags- och lagkamrater i Häcken?
- Även om det rent juridiska är lagt till handlingarna - vad sänder det för signaler när Hammarby är beredda att köpslå om en person som begått de brott Dulee Johnson har? Tre veckor efter att dom fallit? Till supportrar, till sponsorer, till juniorspelare?

***

En värvning av Dulee Johnson luktar inte bara dubbelmoral utan också desperation. En spelare som i sina bästa stunder håller hög till mycket hög allsvensk klass, men där förutsättningarna för att han uppnår den nivån igen under överskådlig tid får betraktas som... begränsade.
En kronisk strulputte som reas ut innan han hinner ställa till med fler skandaler - är det där jakten på den centrale mittfältaren ska sluta? Priset kan i så fall bli betydligt högre än övergångssumman.

Värvning som självändamål? Värvning som självmål. Bättre att spara pengarna.

18 Comments:

Bakom de rationella argumenten finns mycket svart-vitt om Dulee Johnson. Men vi lever ju i en alltmer Sverigedemokratisk tid så vad annat är att vänta...

2/12/2006 03:09:00 AM  

Så om han hade hetat Jonsson hade han varit att betrakta som en klockren värvning?

Inte i vår bok i alla fall.

2/12/2006 03:36:00 AM  

För ett år sen skulle jag jublat över ryktet men inte nu. Rattfylla är klantigt och oerhört oansvarigt, men händer den bäste. Kvinnomisshandel däremot. Inte riktigt vad jag vill förknippa med Bajen. Skulle kunna raljera över loser-mentaliteten och hur det inte går ihop med att slå på svagare men det känns inte nödvändigt. Borde vara uppenbart även för Äpplet att inte värva en spelare som är dömd för att slå sin flickvän. Annars får vi nog svårt att få kvinnor och barn till Nya Söderstadion...

2/12/2006 04:07:00 AM  

Bortse från allt juridiskt.
Är Dulee Johnson en kille med bra psyke, tillräcklig löpstyrka, med defensiv smarthet, som skulle kunna trivas socialt i Stockholm, för att kunna utföra fotboll på högsta nivå under 2006?
Jag tror inte det. Och innan någon utvecklar ett resonemang som handlar om dessa frågor som övertygar mig, kommer jag inte att tro det.
Att göra om detta till en rasist-fråga är ju kollosalt begåvat. Ska vi inte dra in Kleber Saarenpää, Erkan Zengin, Pablo, Paulinho, och alla andra med internationell bakgrund i resonemanget också då?

2/12/2006 04:10:00 AM  

grotto: han är dömd, straffad, liksom en gång Patrik Gerrbrand. Bortse från det.
Johnson är ändå inte den vi behöver, varken som försvarsspelare, spelmotor eller targetforward, eller som lagkamrat.

2/12/2006 04:13:00 AM  

OK. Begåvade fotbollsspelare är inte alltid Guds bästa barn. Oavsett hudfärg. Rooney och Cantona t.ex. Finns exempel i Bajen också, även om allt inte hamnar i kvällspressen. Vill Hammarby vara en professionell klubb måste man satsa på att ta ansvar även för "problembarn". Kanske är det dags för Bajen att bli pionjär fören ny form av mentorskap för dom spelare som är i gungning socialt. Länge efterlyst, ännu inte genomfört.
Hade jag suttit på TAs stol hade jag kontaktat George Weah i Liberia och erbjudit honom en ToR till Stockholm, samt ett mentorskap för DJ. Liberia har ju förgäves försökt få Häcken-spelarna att ställa upp för landslaget. Det går kanske att ändra på.

2/12/2006 04:48:00 AM  

vad var det här för märklig moralkaka? han är dömd. punkt. vad han har för fotbollsmässiga kvalitéer är en annan fråga. han är ju helt klart en av de mest spännande offensiva mittfältarna i allsvenskan. ska bajen inte värva honom? skulle malmö kickat zlatan? 

Posted by johan

2/12/2006 06:43:00 AM  

Pinsamt för er bajare om ni värvade dulee Johnsson. Som sagt,vad sänder det för signaler? En solklar Elanga värvning.

Förstår helt klart upprördheten. Man måste visa lite moral och lite omdömme när man värvar spelare.  

Posted by kalle

2/12/2006 06:49:00 AM  

man värvar en människa.
Man värvar en fotbollsspelare.
Man värvar en kille som inte är känd för sin disciplin, som inte är direkt löpstark, som är superteknisk, till Hammarby. Hansstraffregister är ointressant. Hans hudfärg är ointressant. Hur har klubben tidigare handskats med problembarn? Dede Anderson, video-juggarna etc? Inte imponerande. Hur har Dulee Johnson tagit emot de åtgärder Häcken vidtagit? Inte imponerande.
En mis-match from hell, tror jag.

2/12/2006 08:59:00 AM  

Vad gäller eventuella återfall torde vilken klubb som helst med ett eventuellt vägnät och tillgång till bil vara illa.

Detta apropå att det skulle kunna vara speciellt svårt att det går bra för honom i framtiden ifall han går till er i Sthlm.

Vad gäller om huruvida det är en bra värvning eller ej: Jag kan bara tala för den klubben jag är supporter till. Tack, men nej tack.

Något nytt i affären?

2/12/2006 10:29:00 AM  

Håller med Johan! Har man tagit sitt straff så är man nollställd och bör ha precis samma rättigheter som alla andra i samhället! Annars får man ändra på lagarna/domarna först! Det är ju så rättsystemet måste funka! Blir därför lite förvånad över detta inlägg... Ni verkar ju som oftast rätt kloka!

/en annan Johan

2/12/2006 10:30:00 AM  

jaja, när man avkänat sitt straff är man åter på noll, inget har hänt och alla är nöjda och glada. eller? rent hypotetiskt: bajen vill värva en lirare som snattat smågodis på konsum och betalat sina böter. inga problem, alla gör vi fel. hypotes 2: bajen vill värva världens bästa spelare. vi snackar ronaldinho och henry i samma spelare. billig är han också. ett fel bara, han har just avkänat sitt straff för pedofili och mordbrand. inte riktigt vad jag vill att folk ska förknippa mitt bajen med.

grov överdrift, jag vet, men någonstans måste man dra gränsen. problem barn som kör fulla eller slåss på krogen kan jag leva med att man vill "skola om" till vettiga människor. men en feg ***** som slår sin flickvän har inget i mitt hammarby att göra.

det är skillnad på brott och brott..

dessutom är han inte vad bajen söker just nu. och utöver det är erkan och petter (a) båda bättre spelare som kan användas som 90/10 off-mittar..

2/12/2006 11:08:00 AM  

vet inte om det är machokulturen inom fotboll, men i min värld är rattfyllan snarare värre 

Posted by micke

2/12/2006 11:14:00 AM  

Grotto, har man avtjänat (ja, det stavas faktiskt så) sitt straff så har man! Som sagt, vill du ändra på lagar/domar så får du allt börja studera juridik, men just nu låter det som att du hellre ser en form av anarki, vilket blir följden den dagen vi slutar att acceptera vårat rättsamhälle!

Ja, det är skillnad på brott och brott, därav de olika domarna.

2/12/2006 11:21:00 AM  

"Ja, det är skillnad på brott och brott, därav de olika domarna"

Så vad du säger är att man inte får bedömma folk efter några andra referensramar än de i Sverige just nu gällande juridiska lagarna? Att döma någon ur moraliska aspekter är alltså icke tillåtet? Att ta hänsyn till hur det kan tänkas påverka synen på Hammarby, ack nej?

Att strunta i moral är något som politiker gör dag ut och dag in, men är knappast något du ska påtvinga andra att göra.

2/12/2006 12:17:00 PM  

Mest märkligt av allt i denna historia är att den av alla (?) föraktade kvällspressen plötsligt blivit ett sanningsvittne vad gäller DJs brott och karaktär. Handen på hjärtat, hur många har läst rättegångsprotokollet och domen? Fö litar jag helt på att AL, TÅ och spelarna effektivt kan blockera en spelare de inte vill ha i gänget.

2/12/2006 01:09:00 PM  

Johan I

Han är en spelare som i sina bästa stunder håller god allsvensk klass. Glimtvis mycket god. Mer än så bevisade han knappast ifjol. Att han är en fotbollstalang är det ingen tvekan om, men listan på talanger som slarvat bort sina möjligheter är oerhört mycket längre än listan på talanger som lyckats.
Du frågar: "Skulle Malmö ha kickat Zlatan?" Naturligtvis inte, med facit i hand. Utan facit i hand kan man bara gå på magkänsla, och vår säger nej.

Johan II: Det är inte straffet, eller brottet, det handlar om i första hand. Det handlar om att Hammarby visar intresse för en spelare som uppenbarligen inte är i psykisk balans och vars nuvarande klubb vill bli av

Att vi tycker det ger åt helvete fel signaler att förhandla om en spelare tre veckor efter att domen fallit är bara en "bonus" i sammanhanget.

Släpper den här sorgliga affären för ett antal timmar; 4-0 mot Start!

2/12/2006 01:29:00 PM  

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=672&a=522952&previousRenderType=1&ticker=672 

Posted by Anonymous

2/20/2006 07:16:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home