Tuesday, January 17, 2006

Vilse i sandlådan

Ibland krockar idrott med storpolitik, oavsett hur illamående sådant gör oss. Det här är ett sådant tillfälle. Om vi fattat saken rätt har Saudiarabiens fotbollsförbund flyttat Sverige-matchen till en arena där kvinnor är portförbjudnapå grund av något logistiskt mumbojumbo. För det har svenska landslagsledare av oklar anledning ställts till svars och svarat fegt och undfallande och i Roland Anderssons fall rentav puckat. Om vi ser bortom det surrealistiska i att ett förskräckande stort antal kvinnor lever under de här premisserna, tycker vi att debatten redan visar tendenser till att spåra ur.

Först och främst: Låt oss slå fast att vi också tycker att det är för jävligt med förtryck i alla former. Men på vilket sätt främjar det vare sig kvinnors situation i Saudiarabien eller det svenska fotbollslandslaget att dra öronen åt sig i ett plötsligt anfall av klarsyn nu, när laget redan är i Riyadh? Det är ju knappast så att förhållandena i Saudiarabien är okända för den som är någorlunda allmänbildad, eller ens för landshövdingar.
Även om det är ett sent beslut av det saudiska fotbollsförbundet som ställer frågan på sin spets, förändrar det inte mycket i sak. Hur många kvinnor skulle ha beretts möjlighet att se matchen på den ursprungliga arenan? På sin egen, avskärmade "bortaklacksektion"? Under vilken förutsättning får en kvinna köpa biljett? Får hon köpa den själv, eller måste hennes make köpa den åt henne?

Den här debatten skulle oavsett vilket ha tagits för några månader sedan, när det blev klart vilka Sverige skulle möta i träningsmatcherna. Nu känns den mest som ett konstgjort försök att skapa rubriker av ett klumpigt uttalande från en förbundskapten.
(är det värmen som gör svenskfödda landslagsledare till mans lite vansinniga där nere?)

Att landets rikaste fotbollsförbund tar furstligt betalt för ett sportsligt prov utan värde (Jordanien?! Bajen skulle ha en bra chans mot Jordanien.) där man utan att blinka samtidigt försätter sig i en sådan här diskussion är genuint obra, men att inte spela matchen nu är en meningslös markering som faller platt till marken.

Nu kommer vi per automatik att bli högtravande - som alla som diskuterar storpolitik tenderar att bli - men oavsett vilket är fotbollen en av de saker som förenar folkslag från alla världsdelar och alla kulturer. En diplomatisk frizon på 105 x 65 meter där man i den bästa av världar kan mötas på lika villkor. Nordkorea - Sydkorea. Iran - USA. Israel - Palestina. Eller för den delen Sverige - Norge. (det här hänger ju förstås på att inte hemmapubliken stormar planen, eller domaren är köpt, eller...
...men ni fattar) Naturligtvis är inte en sådan match befriad från ett politiskt sammanhang, så jävla naiva är vi inte, men politiken håller sig ändå oftast bortom sidlinjen när matchen väl börjat. Och samtidigt som en fotbollsmatch kan vara laddad med hat och prestige och "vi mot dem" kan en fotbollsmatch vara en symbol för att det som förenar oss alla som går bortom och är överordnat politiken.

Vad har nu allt detta med Sveriges träningslandskamp mot Saudiarabien att göra? Förmodligen mycket lite.
Lik förbannat är vår slutsats att det är rätt att markera missnöjet, men fel att göra det genom att inte spela fotboll.

(det är inte ett klockrent exempel, men vi kommer ändå att tänka på protesterna kring Davis Cup-matchen mot Chile 1975. Hade den matchen stoppats, som demonstranterna krävde, hade väl resultatet blivit att Chile vann på walk-over och gick vidare till nästa omgång? På vilket sätt det hade främjat kampen mot diktaturen fick vi aldrig riktigt klart för oss.)

21 Comments:

Så jävla varmt är det inte i Saudiarabien:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35312&a=380862&buttonId=location&forcastType=0&selectedId=&searchText=&continentId=12&countryId=1231&locationId=122001338

1/17/2006 01:46:00 AM  

Sorry, har glömt HTML syntaxen för länkar.

1/17/2006 01:56:00 AM  

Tycker du har helt fel. Sport under apartheid förenar inte alls. Vi bojkottade Sydafrika för dess apartheid, vi bör göra likadant här! Tror att många saudiska kvinnor skulle tycka det var underbart med en markering att det här accepterar vi bara inte. Lite solidaritet från män, för en gångs skull. 

Posted by ab

1/17/2006 01:58:00 AM  

Jag var alltså inte anonymous...

1/17/2006 01:59:00 AM  

1/17/2006 02:00:00 AM  

Med "ålderns rätt" tycker jag nog du skall se filmen Den Vita Sporten.

1/17/2006 02:04:00 AM  

http://sv.wikipedia.org/wiki/Den_vita_sporten

1/17/2006 02:05:00 AM  

Håller med i mycket av det du skriver...men det här handlar inte om storpolitik, det handlar om sunt förnuft. Hade diskussionen istället för att röra kvinnors rätt till att se fotboll handlat om vita eller svarta hade nog många kommit till en helt annan slutsats i frågan. Jag tror inte för en sekund att landslaget skulle lirat matchen om de kommit dit och upptäckt att bara vita släpptes in på arenan. Varför är dom så lama nu när det handlar om kvinnor.

Att de blev överraskade på plats försvarar inte deras beslut att inte ställa in matchen, tror inte landslaget skulle duka under ekonomiskt av att inte spela denna landskamp.

Du frågar dig även "på vilket sätt främjar det vare sig kvinnors situation i Saudiarabien eller det svenska fotbollslandslaget att dra öronen åt sig". Nja, håller med dig om att det antagligen inte skulle förändra något här och nu, men det skulle definitivt vara en markering som skulle dra till sig massmedial uppmärksamhet världen över vilket i sammanhanget självklart är positivt.

Jag tycker att valet av motståndare från första början var oerhört klantigt, framför allt pga det meningslösa att möta ett lag som inte liknar något av våra gruppspelsmotståndare.

Saudiarabien är ett land där ordet demokrati knappt existerar. Det svenska fotbollslandslaget kan kan i normala fall inte ens påverka ifall shejkerna ska ha mjölk i sitt kaffe. Men. Nu finns möjligheten att visa att landslaget inte accepterar att människor behandlas olika.

Jag har skrivit ett inlägg om detta, du hittar det här.

/Alejandro

1/17/2006 02:17:00 AM  

"Makt är inget mam har, makt är något man utövar" sa Foucault klokt. Och det är just i sådana här situationer som möjligheten att utöva makt läggs i händerna på fotbollsförbundet (i vilket även damlandslaget ingår).

Det håller inte att skjuta över allt politiskt ansvar på de folkvalda. Om vi står för gemensamma värderingar, ska vi gemnesamt visa det.

Fotbollsförbundet och landslaget representerar Sverige som nation. Det handlar om ansvar. Men främst om prioritering. Där vissa anser att fotbollen, i denna situation kommer före kvinnors mänskliga rättigheter.
/R

1/17/2006 03:09:00 AM  

Instämmer fullständigt med "grönvita..."
*meningslös match mot meningslöst motstånd - skulle inte spelats alls.
Men nu ska den spelas.
* sanslöst uttalande av mannen som spelade Argentina-VM 1978 och sen åkte runt i svenska skolor med film och föredrag om den argentinska juntan.
Oväntat, minst sagt.
Men han spelade turneringen.
Han borde åka runt i skolor och visa dokmentärfilm om kvinnoförtrycket i Saudi-Arabien när han kommer hem.
Men först ska matchen spelas.

1/17/2006 04:56:00 AM  

Vill förtydliga mej. Instämmer med många om dålig tajming från vissa politikers sida. Bindande beslut om politiska bojkotter mot vissa länder måste fattas av dom politiska partierna i riksdagen. Att en politiker fem i tolv droppar ansvaret i knät på ett specialförbund eller (ännu värre) ett enskilt landslag är politiskt rutten opportunism. Med detta sagt instämmer jag med kloka ord från ab, af, /R och neander. Men det är klart, en manifestation av fot(bolls)folket skulle inte sitta helt fel. Lite olydnad skadar aldrig.

1/17/2006 05:27:00 AM  

Rolle - now that's what I call PR.

Vad är skillnaden mellan att inte låta "svarta" se matchen och att inte låta "kvinnor" se matchen? Mot jämförelsen apartheid bör också Roland Anderssons uttalande att "vi måste ta seden dit vi kommer" värderas. Gynnade man Sydafrikas apartheid genom att som artist uppträda i Sun City på 80-talet, så gynnar man fortlevandet av Saudiarabiens kvinnoförtryck genom att spela dagens landskamp, d v s i synnerhet nu, efter det uttalade förbudet. Enda skillnaden är att de olika förtrycken är olika debatterade; på 80-talet skulle liknande uttalanden om Sydafrika inte tolereras; offentliga personer visste då - men förmodligen i många fall enbart av ängslighet för sin karriär - att inte uttala sig, men på 60- och 70-talen förekom säkert uttalanden identiska med Anderssons, men i fråga om Sydafrika. Tvärtemot "Svennis" fall i England, så finns här faktiskt skäl att avskeda Roland Andersson. En assisterande förbundskapten för Sverige ett VM-år kan inte tillåtas uttala sig så dumt. Men... jag tycker man kan vänta tills efter VM.
Hälsar
HP
p s några nyheter ang Max? d s 

Posted by H.

1/17/2006 05:34:00 AM  

Att Roland Andersson var Brezsnev-anhängare ska man nog låta vara osagt.
Som bekant så anklagas ju alla till vänster om folkpartiet ibland för Brezsnev-sympatier...
Jag tror inte ens Lars Ohly har Breznev-sympatier.
Det är som att säga att alla till höger om centern skulle ha fascist-sympatier.

1/17/2006 06:27:00 AM  

Förstår inte vad ...grönvita menar när de säger att matchen "förenar oss alla" bortom politiken? Handlar det inte i själva verket om att Utesluta. kvinnorna utesluts och männen förenas, är det så ni menar?

Och vad är det vi (dem, männen) förenas kring genom att tiga och spela? Att det är ok att utesluta kvinnor från fotbollen?

H som i bajen.

1/17/2006 08:07:00 AM  

H: Fotboll i allmänhet förbrödrar och - om du så vill - försystrar.

För övrigt är apartheid-argumentet rätt tröttsamt. Kontentan är fortfarande att den här debatten skulle ha tagits för två månader sedan, inte 36 timmar innan avspark. Att starta drevet nu är opportunistiskt och att ställa in matchen nu löser inga problem och vore en - ursäkta uttrycket - ganska impotent protest.

Att Roland Anderssons uttalande är korkat, naivt, och speciellt överraskande med tanke på hans track record som politiskt samvete vid Argentina-VM 1978, har vi redan påpekat tillräckligt.

1/17/2006 08:14:00 AM  

På er fråga: "Hade den matchen stoppats, som demonstranterna krävde, hade väl resultatet blivit att Chile vann på walk-over och gick vidare till nästa omgång? På vilket sätt det hade främjat kampen mot diktaturen fick vi aldrig riktigt klart för oss."

Mitt svar: Sport är ofta diktaturers leende ansikte utåt. Genom bojkott isoleras diktaturen och förhoppningsvis stelnar leendet.

1975 fick Pinochet le och svenska tennisförbundet legitimerade en militärdiktatur.

1/18/2006 02:55:00 AM  

Är det något som är tröttsamt så är det när ...grönvita betecknar apartheidargumentet som "tröttsamt". Trist att man i fortsättningen kommer att läsa denna intressanta blogg med en fadd bismak av... ja, jag vet inte vad. Grabbhumoristisk PK-skräck, kanske. Men man borde väl knappast bli förvånad (se mitt länktips).

1/18/2006 04:24:00 AM  

Mattias: Trist att du tycker så. Är inte säker på att du ändrar åsikt även om vi utvecklar resonemanget, men:

Kärnpunkten är fortfarande att den här debatten hade relevans för två månader sedan, men att den nu framstår som ett opportunistiskt slagträ och inte mycket mer.

- Bör Roland Andersson förtydliga sig? Absolut. Han är en offentlig person och borde veta bättre eller hålla käft.
- Borde matchen ha bojkottats? Absolut inte. Den borde kanske aldrig ha bokats, men det är lite sent att klanka på det nu.

Att argumentet är "tröttsamt" är kanske en olycklig formulering, med det menar vi inte att det är irrelevant, men när man läst exakt samma argument ordagrant framföras från tvåhundra olika håll av proffstyckare och amatörtyckare som inte sade ett pip när matchen bokades...

...ja, då blir åtminstone vi trötta. Och raljanta.

Vi påstår oss inte vara fria från "grabbhumor" men PK-skräck har vi bara när den politiska korrektheten är ett självändamål.

1/18/2006 04:43:00 AM  

Uppskattar ändå att ni utvecklar resonemanget, även om jag kanske önskar att ni vågade sticka ut hakan lite. Men jo, att ni tar tag i det jag säger gör förstås att bismaken mildras. Inte heller jag är fri från grabbhumor, det är ingen grabb och det är inget som per automatik är läskigt.

Det jag menar är väl ungefär att det här inlägget under vilket jag kommenterar nu, det stryker så oerhört uppenbart medhårs på de flesta av era läsare. Det osexigaste som finns i Sverige 2006 är nog att vara prestigelös, och det näst osexigaste att våga säga saker som kan uppfattas som präktiga.

Vi är lite oense om kärnpunkten här. För två månader sedan var det en miss av SvFF att inte kolla upp såna här saker. Det innebär inte att det plötsligt, när den saudiska hållningen blev lunchsamtalsämne med hela Sverige, är ett opportunistiskt slagträ att ifrågasätta hur den som tycker att debatten är blown out of proportion faktiskt tänker.

Är det opportunism att ifrågasätta det lämpliga i att Roland - som talesman för folkrörelsen Svensk Fotboll, faktiskt uttrycker sig ganska grovt sexistiskt? Nej, jag tycker inte det. Är det opportunism att raljera om detta? Ja, det tycker jag.

Däremot håller jag med om att matchen inte borde ha avblåsts (sic!), DET hade sett fånigt ut. Det hade satt SvFF i en väldigt jobbig sist. Och allt fokus hade riktats mot deras klantighet istället för mot sakfrågan. Jag tycker det blev bra som det nu utvecklade sig.

Jag är nog ganska PK i största allmänhet, men förhoppningsvis inte som självändamål. Det finns en fantastisk samling företeelser hos svensk feminism att raljera över, men jag försöker undvika att sparka nedåt. Samt stryka medhårs med Mats Drougge-retorik som självändamål. Tack för svaret, och ordet!

1/18/2006 05:22:00 AM  

Mattias: Okej, låt oss vara ense om att vara delvis oense.

Till vårt försvar vad gäller "att stryka medhårs" vill vi bara kort anföra att vi var rätt tidigt ute med den här ståndpunkten när drevet gick. Och att vi faktiskt, även mellan de mer eller mindre relevanta raderna, tycker precis så här. Fast ingen av oss vare sig heter eller har minsta ambition att jämföras med Mats Drougge. ;)

1/18/2006 05:48:00 AM  

Vi mötte Vitryssland i kvalspel för några år sedan.
Protester?
Vitryssland är en diktatur.
Hur skall vi ställa oss till spel mot de s k terrorstaterna?
Syrien,Iran,Irak,Nordkorea?
Hur skall vi ställa oss till spel mot Mexico
där nyzapatisterna har en omfattande konflikt
med centralregeringen?
Hur gör vi med Demokratiska R Kongo som stöder en
gerilla som var med om folkmordet i Ruanda?
Hur gör vi med Tibet?Grönland?
Skall vi spela mot USA som för två folkrättsvidriga
krig i dels Irak och dels Afghanistan?
Varför dessa påhopp på Roland Andersson?
I ett svagt ögonblick säger han att damerna kan
kolla på Tv....
Hur många liknande "roliga" övertramp gör vi inte
när garden är ner?
AFtonbladet visade ju att damerna själva Sauiarabien gav fan i vilket.
Det hade varit skillnad om det var som i Iran där kvinnorna demonstrerade för att få se VM-kvalmatchen
mot Australien för några år sedan.
I Sydafrika var det ANC själva som ville bojkott.
Finns en liknande propå från Saudarabiska
kvinnoförbundet?


 

Posted by Leif Sjöqvist

1/21/2006 05:39:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home