Monday, January 16, 2006

Use the Force, Luke

SENT TILLÄGG: Som många kanske redan noterat outade vi mycket riktigt fel psykolog. Vi drar oss tillbaka med låg svansföring men låter inlägget stå kvar, eftersom det var ganska kul...

Det så här långt mest spännande tillskottet till Hammarbys organisation: möt Professor Kjell Törnblom, Högskolan i Skövde. Mannen som ska lära Hammarby att slå Gefle - inifrån.

Här är den mest pedagogiskt upplagda meritlista vi lyckades hitta. Törnblom är hur som helst född 1943 och har gedigna meriter från ett antal större universitet i både Sverige och USA. Hans forskning verkar i första hand inriktad på socialpsykologi (studien av individers beteende i grupp), ledarskap och "rättvisepsykologi". Fotboll är förstås i grunden inte rättvis.
Och vad det kan innebära för framtida löneförhandlingar är en öppen fråga.

Arbetet med truppen inleds hur som helst i Los Angeles, antagligen den plats på jorden där flest drömmar krossats. Oavsett om drömmarna handlar om guld eller om annat.

Lyckas han ska vi aldrig mer säga ett ont ord om psykologer.
Misslyckas han har vi redan planerat en catchphrase: Det hade aldrig gått hem i Skövde. Framförhållning kallas det.

En detalj från hans meritlista som lösryckt ur sitt pysskologologiska sammanhang skapar en billig humoristisk poäng; lika bra att vi uppmärksammar den innan någon av våra antagonister gör det:

Doktorsdisputation
1971 vid University of Missouri-Columbia i Förenta staterna.
Avhandlingen är rollteoretisk och dess titel är
Own expectations and behavior: theory and experiments. Den innefattar konstruktion av en formell teori som (givet situationell kontext och aktörens personlighet) syftar till att förutsäga dels uppkomsten av förväntningar på ens eget beteende utifrån olika determinanter, dels konformitet i en situation av konflikterande normativa och preferentiella förväntningar. En rad hypoteser testades i fyra fältexperiment, där deltagarna utgjordes av flickscouter på läger runt Lake of the Ozarks i Missouri.
Tillbaka på mammas gata, således.

Skämt åsido - det kanske blir lyckat, det kanske blir misslyckat, men det lär åtminstone inte bli ointressant.

(Om det nu mot förmodan skulle vara så att vi har outat fel Kjell Törnblom och det i själva verket är snubben i Tyresö Hockey som ska gå in och gräva i A-lagets grå celler, ber vi så mycket om ursäkt och en stilla bön...)

***

Kan det vara så att Linderoth tjuvstartat med den mentala träningen, eller har Grimlund spetsat citaten?
Det är en jävla massa optimism just nu, i alla fall. Vilket i sig känns mer skrämmande än Peturs knä, Max agent och Joakim Jensens Biptestresultat kombinerat.

Det kanske är vi som behöver en idrottspsykolog.

***

Apropå optimism: Kan ju vara värt att notera att Stoor och Marteinsson beräknas vara redo för full träning under lägret. Tja... vi hoppas ju. Och vi undrar fortfarande vad som egentligen är dealen med Sulans operation.

4 Comments:

tackar för en trevlig fotbollsblogg...

antar att ni hört om landslagets fadäs att åka till Saudiarabien...kvinnor får ju inte gå på matchen! Har skrivit ett inlägg om det här. Släng gärna en titt på det och kommentera.

/Alejandro

1/17/2006 12:36:00 AM  

Enligt mina källor inom idrottspsykologin har Törnblom så här långt inte agerat som mentalcoach i ngt större sammanhang - åtminstone inte i gamla svedala.
Men man ska inte säga aldrig för killen kan ha praktiserat på annat än elitnivå tidigare.
Jag hade nog hellre sett en etablerad mental rådgivare till ledningen och laget.
Det är som GVSU med eftertryck påpekar att fungerar det bra så ok - blir det en flop så...?
"Det kanske är vi som behöver en idrottspsykolog"?
Javisst, eftersom alla som är friska kan behöva en idrottspsykolog - de andra behöver en "vanlig" hjärnskrynklare.

/slumpen
 

Posted by Anonymous

1/17/2006 09:11:00 AM  

slumpen: Du antyder att vi är friska. Det är kanske en förhastad slutsats.

Men snällt av dig, tack.

1/17/2006 02:35:00 PM  

är denna Kjell Törnblom den samma som är uppfödd i Fruängen? Om så är... hur kan jag komma i kontakt med honnom?

mvh
Stefan 

Posted by Stefan

2/08/2006 03:03:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home