Wednesday, January 11, 2006

Lögn, förbannad lögn och statistik

Med siffror kan man bevisa det mesta, från små saker till stora. Man kan till exempel både bevisa att Hammarbys säsongskortförsäljning går bättre än i fjol, eller sämre än i fjol, beroende på hur man väljer att presentera siffrorna.

Med siffror kan man också bevisa att Djurgården är Sveriges bästa fotbollslag, samtidigt som Hammarby är Stockholms bästa. Man kan bevisa att Göteborg har myglat med skatten och man kan bevisa att allt har gått rätt till beroende på vems ärenden man går.

Aftonbladet bevisar således idag att Hammarby utan Max von Schlebrügge är en nedflyttningskandidat. Inte bara med statistik, utan med unik statistik, vilket oftast innebär att ingen annan tyckt att det var särskilt angeläget att sammanställa den. Visst är Max en oerhört viktig spelare i Hammarby, det har vi redan grävt ner oss i ett antal gånger. Men innan han är såld, och innan vi vet på vilket sätt Hammarby avser att ersätta honom, är det alldeles för tidigt att dra några slutsatser, speciellt av det häpnadsväckande slaget.

För övrigt är Eric Fischbeins unika statistik minst lika vass. Särskilt förlustkolumnen. Så även om vi förlorar Max kommer Hammarby inte att förlora så länge vi har Fischbein på plan...

...vilket skulle bevisas. Statistiskt, dårå.

***

Vad gäller Max fotbollsframtid påpekar en vanligtvis mycket välgrundad källa att han, oavsett framtidsdrömmar, trivs väldigt bra i Hammarby och att det inte är någon vits att spekulera vilt över ersättare förrän han eventuellt är såld. Det tar vi med glädje fasta på, men att sondera marknaden lite löst i bloggform är inget annat än självbevarelsedrift.

Mer Max.
Ännu mer Max.
Även Laul tar upp Max, förutspår tuffa förhandlingar och nämner inte ens Porto-affären, vilket i sammanhanget får betraktas som en god blogginsats.

4 Comments:

Hur gammal är Max? 30? Vad ska Birmingham med honom till? All respekt, killen e grym i Hammarby, men borde inte Birmingham köpa en framtidsman?

Lite tankar bara,

Alejandro
www.alejandrofirpo.blogspot.com

1/11/2006 09:15:00 AM  

Alejandro: Birmingham borde skriva ett så långt kontrakt som möjligt med den de tror mest på.
Åldrar betyder mindre nu när bosman gjort spelarna fria efter kontraktets utgång.

1/11/2006 12:51:00 PM  

Alejandro: Fyller 29 nu i vinter.

För att svara på din fråga: Han är ännu grymmare än du tror. Sedan ska man komma ihåg att han bara har blivit bättre och bättre sedan han kom till Bajen som 25-åring. Vissa blommar sent.

Och Henke Larsson är 34...

I det läge Birmingham är nu behöver de någon som kan gå in och stärka laget NU, inte om ett par år. Så det är inget ologiskt värvningsförsök. Tveksamt dock om de är beredda att betala en summa som uppväger den sportsliga förlusten för Bajens del.

1/12/2006 01:50:00 AM  

ok, tack för svaren. Helt rätt, Henke är 34 och still going strong.

Jag unnar verkligen honom en sejour i England...men hur kommer Bajen klara sig?

1/13/2006 02:06:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home