Tuesday, January 17, 2006

Förnuft och känsla

Förnuftet segrade 1: Saudiarabiens fotbollsförbund hade ingen större lust att gräla med upprörda svenskar och gjorde därför ett avsteg från sina heliga principer. Därmed öppnas i morgon läktarna för de tiotusentals kvinnliga fotbollsfans som stängdes ute från den historiska matchen. Eller inte.

Är vi onödigt raljanta nu? Absolut. Men vi är medvetna om att vissa röststarka krafter kommer att slå sig för bröstet i morgondagens tidningar och utropa beslutet som en milstolpe i kampen mot kvinnoförtryck i Saudiarabien...
...men medan det som sagt är en självklar seger för förnuftet, är det knappast någon större förlust för oförnuftet. Det bekväma med teokratiska diktaturer är att det är så lätt att sopa saker och ting under mattan. I övermorgon kommer hela historien att vara glömd och förlåten och Sverige kommer fortfarande att skeppa in miljarder på årsbasis till Saudiarabien, sin viktigaste handelspartner i Mellanöstern, och bland annat sälja vapen i utbyte.
Sådant ruckar man inte på för lite förtrycks skull.

***

Förnuftet segrade 2: I den match som nu trots allt ska spelas startar Max von Schlebrügge som vänsterback. Vi får innerligt hoppas att han kan behålla fokus på matchen i stället för att spana efter brudar på läktaren, trots arrangörenas farhågor (okej, förlåt, vi ska sluta raljera nu). Det krävs en mer än helgjuten insats för att han ska kunna vara med i de fortsatta diskussionerna om en VM-plats, och ska vi se realistiskt på saken behövs det nog en ännu större seger för förnuftet för att det skulle kunna bli aktuellt. Antingen det, eller ett par skador. Men skador önskar vi ingen.
Han har i alla fall visat framfötterna på träningarna, och att den sent inkallade reserven för reserven för reserven får en plats i startelvan är åtminstone ett kvitto på det. Och ett stort grattis ska han ha.

18:00 i morgon, Sportexpressen. Vi kommer att sitta klistrade.

***

Undrar vad förnuftet säger om huruvida vi någonsin får se Max von Schlebrügge i Bajentröjan igen? Det finns konkreta bud, enligt tidningarna, men vi tror och hoppas fortfarande att han har is i magen och väntar på rätt klubb. Och att han höjer sitt marknadsvärde ett par snäpp till genom att ta sig in i VM-truppen. En nåd att stilla bedja om.

2 Comments:

Och för oss som inte har sport-expressens tv-sändningar och ligger hemma i influensa? Sänds den över nätet månne?

1/17/2006 02:35:00 PM  

Vi rekommenderar en tredubbel whisky av rökigaste sort, varma kläder, och en käpp.

Men ange gärna vilken krog du går på, så vi kan hålla oss borta från den. ;)

1/17/2006 02:38:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home