Monday, December 19, 2005

Studiemedel

Hammarby startar en fotbollsakademi. Ett lovvärt initiativ som dessvärre presenteras i ett moln av semantisk förvirring. Något som ger elaka tungor fullgoda skäl att hugga. Flera gånger om.

Nåväl; efter ett klargörande av vad som är det, typ, unika har några av molnen skingrats lite grann. Återstår dock gör den inte helt oviktiga frågan hur det på papperet väldigt ambitiösa konceptet ska finansieras. Hammarby ska äga och driva akademin helt på egen hand - som en friskola? - och har vi förstått det rätt ska klubben även bygga upp faciliteterna, samt hyra in lärare. Det lär handla om en rätt stor investering, och även om konceptet som sagt ser mycket spännande ut, finns den uppenbara risken att en sådan här satsning kostar mer än den smakar.
Särskilt som de gymnasieelever/fotbollstalanger som kommer att ta del av utbildningen också måste fångas upp av Hammarby i nästa skede. Hur löser klubben det, när inte ens talanglaget går säkert från rovdrift i dagsläget?

Ett uppenbart svar är "mer pengar". Vad gäller arbetet med det vid det här laget mytomspunna riskkapitalbolaget har det kommit antydningar som lovar mycket gott, men än så länge är det bara rykten, och innan pengarna börjat rulla in känns kalkylen osäker...
...även om det förstås vore en sund idé att använda externa finansiärer även till en fotbollsakademi. I rätt händer är det faktiskt en sällsamt sund idé.

Oavsett vilket - ska det här göras, ska det göras riktigt och fullt ut. Uppenbarligen då till skillnad mot t ex Landskronas försök i samma väg (som väl är den "fotbollsakademi" som fått mest uppmärksamhet i media. Om Landskronas koncept fungerar eller inte? Vi har ingen jävla aning.).
Annars kan det kvitta.

1 Comments:

Kan detta vara delfinansierat av AEG kanske? 

Posted by S.F.P

12/19/2005 11:47:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home