Thursday, December 15, 2005

Good Morning Good Morning

Det började lite halvsyrligt; men inte ens löparbanehetsandet på SvD.se lyckades övertyga oss om att allt egentligen var åt helvete. Skönt ändå att notera att artikeln när den väl hade kommit i pappersform anpassats till verkligheten. Den tvärsäkra löparbanestrofen hade försvunnit och i stället hade meningen "Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Lennart Karlberg är besviken" dykt upp. Gott så. Det ska han vara. Det är många kockar i soppan som har anledning att vara besvikna idag.
Dock inte vi.

***

I Expressen idag verkar Äpplet försöka kompensera för alla år av "Ingen kommentar" på kortast möjliga tid. Återigen är uttalandena precis vad som ska sägas för att uppnå rätt effekt.

Det viktigaste är att sätta press och INTE låta Hammarby/AEG:s finansieringsalternativ "glömmas bort". Det är den största utmaningen både för Hammarby och för oss. Det är viktigt att visa klart och tydligt, både för supportrar, skeptiska och belackare, på vilket sätt samarbetet ska gynna alla inblandade parter.

Vi som väntat i fyra år på att AEG ska gå in i arenafrågan med full kraft, kan konstatera att det - efter mötet den 23 november - tog drygt tre veckor innan 15 års surdeg och låsta positioner förvandlats till en läcker pepparkaksarena på väg in i konsensus-ugnen. Ett indicium så gott som något på att den där finansieringslösningen just nu torde vara prio 1 också från stadens sida.

***

Och Sveriges bästa handbollslag spelar i Eriksdalshallen. Och Hammarby Bandy börjar vakna ur höstslummern. Just idag är vi jävligt starka.

***

De första 42 artiklarna om arenafrågan hittar du här.

10 Comments:

"Ett indicium så gott som något på att den där finansieringslösningen just nu torde vara prio 1 också från stadens sida."

Nja, jag är inte riktigt säker:

"Utlåtande 2005 RII+I (Dnr 029-448/2004) Förstudien avseende uppförande av multifunktions-arena söder om Globen, inklusive komplettering
Inriktningsbeslut


Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

1. Förstudien avseende uppförande av multifunktionsarena söder om Globen, inklusive komplettering, godkänns.

2. Kommunstyrelsen får i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder och
Stockholms Stadshus AB utse en arbetsgrupp med uppgift att ta fram underlag för ett genomförandebeslut för en fotbollsarena som kan ersätta nuvarande Söderstadion.

3. Arbetsgruppen ska dessutom tillse att den nya arenan går att vidareutveckla till en multifunktionsarena för 50 000 sittande om stockholmsregionens behov av en sådan inte tillgodses på annan plats. En förutsättning för en sådan multifunktionsarena är att privata aktörer och/ eller andra intressenter står för en större del av finansieringen.

4. Arbetsgruppens arbete ska redovisas senast den sista mars 2006.

5. Det fortsatta utredningsarbetet med arenan finansieras inom koncernen Stockholms Stadshus AB.

Kommunstyrelsen beslutar för egen del under förutsättning av kommunfullmäktiges beslut följande Stadsdirektören tillika VD för koncernen Stockholms Stadshus AB får i uppdrag att leda utredningsarbetet."

Om man skärskådar skrivningen i den tredje punkten är det med andra ord inte klart att AEG/Bajen går in som finansiär i den lilla arenan. Utan vad som står är att utomstående finansiärer är en förutsättning för byggandet av en multifunkisarena för 50 000...

12/15/2005 06:26:00 AM  

Det ska naturligtvis stå att det inte är klart att AEG/Bajen KAN/FÅR gå in som finansiär till den lilla arenan. 

Posted by Garageland

12/15/2005 06:52:00 AM  

Garageland: Nej, men att det INTE STÅR NÅGONTING om hur den mindre arenan ska finansieras är mer än en halv seger. Att socialdemokraterna backar om finansieringslösningar för den större arenan innebär att det inte finns något principiellt motstånd för en likadan lösning för en mindre arena.

Med ETT fotbollslag som enda hyresgäster på Nya Söderstadion är det en ren förlustaffär för staden att bygga och driva arenan själva. För Hammarby vore det en vinstaffär, genom synergieffekterna. Loger, restauranger, reklam, etc, och ovanpå det de förhoppningsvis ökade biljettintäkterna.

Så snart det är spikat med McArenan och att det inte blir någon utbyggd multikultivariant, kommer Stockholms stad tacksamt att ta emot externa investerare. Om inte annat blir det förmodligen regimskifte i höst, och den nya majoriteten har noll intresse av arenadriften.

Enda orosmolnet, som är ganska osannolikt, vore att Djurgården kovände igen och krävde att få spela på Globenarenan, de också. Som hyresgäster till Stockholm, alltså. Då vore det plötsligt en lukrativ affär för staden.

12/15/2005 07:34:00 AM  

Precis. Det är nog dags för ytterligare en kampanj.

Alla Bajare måste börja böna och be på alla djurgårdsforum om att djurgårdarna ska spela på vår arena för att det ska gå runt. Apor som de är kommer de naturligtvis slå bakut och börja maila King Louie om att Dif ABSOLUT ALDRIG ens får fundera över ett sådant alternativ.

Så, med lite enkel omvänd psykologi har man blockat djurgårdarna från att förstöra vår dröm:-)

/Flugan på väggen

12/15/2005 07:45:00 AM  

Fan, det är så man börjar gilla Äpplet - sköna offensiva uttalanden helt i min smak:

"- Det här ger oss nya ekonomiska förutsättningar. Fotboll har mycket om pengar i dessa dagar och med den här arenan kan vi ta ordentlig sats mot Europa.
Hammarby kommer att kunna hyra ut arenan till konserter och andra evenemang.
Om Hammarby kommer att äga arenan är inte klart än, men chansen är stor.
Hammarbys amerikanske delägare Philip Anschutz har länge sett fram emot en ny arena.
- Han tror på det här och det ska mycket till om han inte ska satsa pengar, säger Appelqvist.
Hur mycket pengar?
- Han har möjlighet att köpa hela arenan. Projektet går på drygt en miljard.
Ett ägande skulle ge Hammarby helt nya förutsättningar.
- De stora klubbarna i Norden, Bröndby, Rosenborg och Köpenhamn, har egna arenor. Nu ska vi bli lika stora. Vi har bredare vyer än att bli bäst i Stockholm, säger Appelqvist."

Ok se det framför er:

- Sveriges snyggaste matchställ från Kappa som fölängt med ett ännu bättre sponsorkontrakt
- Endast huvudsponsor på dräkterna, Siemens får gärna vara den sponsorn
- Ny AEG/Hammarby-ägd och driven Söderstadion (hoppas på naturgräs)
- Riskkapitalbolag

Framtiden är ljus och den är grön och vit!

I like it!!!

/CityBajare

12/15/2005 02:54:00 PM  

grönvita, ni läser in saker i beslutet som inte finns där. Förmodligen av den enkla anledningen att ni nu är utmattade av lobbyarbete och vill läsa in ert drömscenario.

Det är heller inte klart att Bajen blir den enda hyresgästen på en nybyggd arena. Det är långt kvar tills den står klar. Att skansenbosse ännu inte har hört talas om Allianz Arena innebär trots allt inte att vi en dag tvingas dela plan med hans apskock.

Då arbetsgruppens jobb ska vara klart i mars bör troligtvis även finansieringsfrågan vara klar ungefär då för att det ska kunna fattas ett slutgiltigt beslut så att spaden kommer i jorden.

Hur det blir efter valet är också för tidigt att sia något om. Att Lotta och Kristina är ute och plockar billiga politiska poäng i Bajenland ger mig ingen ro. Under deras förra mandatperiod kom arenafrågan inte ett enda steg närmre sin lösning. Nu kan man få för sig att det är deras förtjänst att det har tagits ett beslut (om än jävligt grummligt), vilket det faktiskt inte är. Och hur många stora politiska projekt har inte efter beslut hamnat i malpåsen. Förlåt, jag menar under vidare utredning.?.

Hursomhelst har jag sympati med er glädje, men jag förbehåller mig rätten att vara skeptisk till drömscenariot, tills att jag ser det med egna ögon.

12/15/2005 11:38:00 PM  

Garageland: Och du läser beslutet som något annat än ett politiskt dokument som är formulerat för att ingen ska bli ledsen och sårad.

Men den som lever får se. Vi konstaterar att beslutet inte slår fast hur arenan ska finansieras, vilket är en enorm delseger för förnuftet. I och för sig bara en delseger, och det återstår mycket arbete, men det är värt att jubla över. Det tycker vi och det står vi för.

12/16/2005 12:16:00 AM  

Nix. Jag läser bara vad som står i dokumentet. Tyvärr finns där inget annat kul att läsa;-)

Och Yes! Jag tycker också att det är ett fall framåt mot en ny arena.

Hur det kommer att bli med finansiering och storlek lär vi få veta i vår (förhoppningsvis).

Än så länge spelas det svarte petter. Och många hårda förhandlingar återstår innan alla detaljer blir klara.

Det gäller inte minst ett samboskap med skansenbosse. Det är naturligtvis inget önskescenario. Men kan bli en ekonomisk nödvändighet om stan betalar.

Skansenbosse kör ett förhandlingsspel just nu, men sitter än så länge med svarte petter på hand. Att lyckas med konststycket att få fram stålar till spektakulära värvningar och stålar till en helt ny arena är inte riktigt samma sak.

Därför misstänker jag att om stan finansierar bygget av en mindre arena, så lär djugårn få stå likt åsnan mellan höstackarna: fortsatt spel på en (k-märkt och utdömd) friidtrottsarena eller att bli hyresgäst strax söder om globen. En liten Saida säger mig att de tvingas svälja "stoltheten".

Men, men det finns så många märkliga typer som gillar djugårn och än är inte den siste idioten född.

12/16/2005 12:50:00 AM  

Garageland: Vi läser mellan raderna. Du vet, det finstilta, i osynligt bläck. Det där om att 15 års oenighet förvandlades till konsensus på tre veckor. Efter den 25 november, alltså.

Allvarligt talat finns det ovanligt goda anledningar att vara hoppfull.

Men visst; det är bra att någon tar ner oss på jorden lite. Vi har åkt berg- och dalbana förr.

12/16/2005 12:56:00 AM  

Kära vänner, det var ju det jag sa från början! Ni är lite lätt utmattade. Ta en glögg! Nej förresten, dela på en back!!!

För snart är det jul och i ett härligt glöggskimmer finns det all anledning att le ett hoppfullt leende.*

* Obs, är inte ironisk just nu.

12/16/2005 01:12:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home