Tuesday, November 22, 2005

Jakten kan börja

Tromsø ger sig in i jakten på Doktorn. Dock avvaktar de ett tränarbyte, så nu gäller det att handla snabbt och resolut och låta pingisracketarna stå och samla damm i skåpet.

Det kommer ofta upp invändningar kring Fredrik Winsnes kvaliteter. Det finns en ganska stor falang bland Hammarbys supportrar som ger honom en stor del av skulden för Hammarbys omständliga och knackiga spel 2002. Att vi inte tillhör den falangen är väl ganska uppenbart, men det kanske ändå är på sin plats att vi utvecklar vår syn på varför vi tycker att han vore en utmärkt värvning till 2006 års Hammarby.

Vi börjar med att ta upp några vanliga invändningar:
Fredrik Winsnes sidledspassande och bolltrampande förstörde hela säsongen 2002. Njae, man väljer vad man vill minnas. Winsnes passade fram till sju mål (lika många som PFO i år) och hade ett finger med i många fler. Han vann dessutom hela assistligan i Norge året efter. Inte illa för en kille som "bara passar i sidled".

Fredrik Winsnes kämpar inte. Vad folk har fått det ifrån vete fan. Han är ju rena terriern. Såg ni Rosenborgs CL-matcher i höst?

Hammarbys spel blev bättre med Fjörtoft än med Winsnes. Ja, kanonidé, vi värvar tillbaka KAOS i stället! Hammarby 2003 var ett mycket mer balanserat lag än 2002, men det kan ju kanske, delvis, litegrann, bero på andra faktorer. T ex att Mikkel värvades och var i toppform, att anfallarna var hungriga och inte drogs med småskador, att mittförsvaret blev snabbare och kunde spela högre upp, och att Kennedy hade blivit ett år bättre och mer rutinerad. Samt att Linderoth förändrade spelsystemet en del.

Fredrik Winsnes platsade inte i ett dåligt Rosenborg i år. I och för sig delvis sant, men det finns förklaringar. Under början av säsongen var han ordinarie, men sedan stoppade någon en spänn i Per Ciljan Skjelbred. 18-åringen har under hösten gjort debut i U21-landslaget, och är redan på tal för A-landslaget. Där lär han vara bofast där i många år framöver. Rosenborg spelar 4-3-3, och att påstå att mittfältet är trångt är ett understatement. Varken Per Joar Hansens eller Per Mathias Högmos fotbollsfilosofi verkar riktigt finna plats för Winsnes. Däremot är han en av Linderoths absoluta favoritspelare.

Fredrik Winsnes är 29, fyller 30 i december. Han är för gammal. 30 är väl ingen ålder? Inte för någon som hållit sig i trim (den killens benmuskler är ingenting att leka med) och definitivt aldrig varit skadebenägen (han har spelat i genomsnitt 23,5 seriematcher per år i Rosenborg). Förresten var det väl rätt många som ville att Hammarby skulle värva Lars Larsen i fjol? Han är fem år äldre.

Men han är ju för fan född på Menlösa Barns Dag. Säger inte det allt? Nej. *)

***

Och så hur vi ser på saken.
Vi påstår:
- att Fredrik Winsnes skulle passa perfekt in i Hammarbys uppställning 2006 - ett bredare och rörligare lag med mycket högre lägstanivå än 2002.
- att Fredrik Winsnes är passningsskicklig, kanske inte i klass med Fjörtoft (i den form han var under första halvan av -03), men i gengäld är han hårdare i kroppen, har större defensiva kvaliteter och ett starkare psyke.
- att Fredrik Winsnes har rutin från Europaspel på en nivå som ganska få andra nordiska spelare kan skryta med. Åtminstone i Sverige.
- att Fredrik Winsnes är en av Anders Linderoths favoritspelare.
- att Fredrik Winsnes diggar Stockholm.
- att Fredrik Winsnes diggar Hammarby.
- att Fredrik Winsnes har förutsättningar att bli en nyckelspelare i Hammarby under många år framöver.
- att Fredrik Winsnes just nu är relativt billig.
- att Fredrik Winsnes har väsentligt större kvaliteter som fotbollsspelare än t ex Mikael Andersson, Eric Fischbein, Erik Johansson och (i dagsläget) Petter Andersson.
- att Fredrik Winsnes ska hit. Basta.

***

Om någon har fler invändningar fyller vi gärna på. Vi har svar på det mesta, tror vi.

*) Okej, den sista lade vi till själva...

4 Comments:

Terry Butcher är född på menlösa barns dag. Och Sulan. Och den killens benmuskler är heller inget att leka med.

Så jag håller med. Det vore ju framförallt fånigt om han hamnade i Tromsö eller nåt... 

Posted by Anders Th

11/22/2005 05:05:00 AM  

Det är snudd på tjänstefel om Bajen inte värvar Winsnes. Det är när spelare av hans kaliber hamnar på bänken hos oss som vi är en storklubb på riktigt, om ni förstår hur jag menar.

Killen är en klasspelare som dessutom har lite i skallen. Klart vi ska ha honom! 

Posted by von oben

11/22/2005 05:17:00 AM  

Instämmer helt och fullt. Winsnes skulle var idealisk i nuvarande spelsystem. Stark både framåt och bakåt. Rätt person till att binda samman lagdelarna. Detta skulle betyda att vi skulle kunna spela offensivt med både backar som yttermittfältare. Att Fredrik försökte att spela i sidled var ju helt efter direktiven från Anders L, då vi skulle gå över från långtjongande till kortpassningsspel. Vad jag minns gick han också bra ihop med Kennedy! Nä du, grönvita sidan har som vanligt rätt! 

Posted by Berndt i Gröndal

11/22/2005 05:20:00 AM  

Någon som vet om RL matchen mot Start visas på Tv? 

Posted by buren

11/22/2005 11:25:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home