Tuesday, November 01, 2005

Den enda sanna glädjen

Idag "avslöjar" Sportbladet vad de flesta läskunniga Hammarbysupportrar redan känt till ett bra tag - att Fotbollsförbundet inte är intresserade av att flytta en mil söderut och hysa in sig som Stockholms hyresgäst på Multikultiarenan (det verkar vara på väg att bli ett vedertaget begrepp!). Väldigt sensationellt i och med att Fotbollsförbundet äger Råsunda.

Även om lakejerna Hellströmmer och Lagrell har rätt i sak, om än med dunkla motiv - för multikultiarenan är ett vansinnesprojekt - är det onekligen kul att se dem gnissla tänder.

Ja, när nu 25 000-alternativet för överskådlig framtid ser ut att vara dött och begravet, får vi söka glädjen i andras olycka.

Som vi redan tidigare påpekat kan det dessutom utvecklas en rejäl konflikt mellan Djurgårdens supportrar och dess klubbledning.
Big Bo Lundqvist har, varje gång arenafrågan kommit upp, slingrat sig och vägrat ge ett rakt svar. Samtidigt har han droppat antydningar av slaget "Hockeyn finns ju redan på Globen-området och det är också intressant för oss i fotbollen".
(ja, och det går ju bra)

För DIF är det en lose-lose situation, såvida inte Stockholms Stad kovänder på nytt och upplöser K-märkningen på Stockholms Stadion. Yeah, that's gonna happen. Staden kommer knappast att ta något beslut i en riktning som skulle göra det lättare för DIF att slippa ta steget till multikultiarenan. För inte fan räcker det med Bajen (och, öh, Gessle?) som hyresgäst för att skrytbygget ska ha ens en teoretisk chans att betala sig självt.

Dags att ta fram öl och popcorn igen.

Men - inget beslut är taget, och även om ett beslut faktiskt skulle tas inom den närmaste månaden väntar ytterligare minst två år av projektering innan byggstart.
Och mycket kan hända under tiden...
Idrottsnämndens möte börjar 14:26. Vad är oddsen på bordläggning?

7 Comments:

Det här är så tragiskt. Det handlar om en superduperviktig fråga, och i media är det inte ens "Hammarbys nya arena" det handlar om. Att Hammarby också ska spela där är en bisak. En arena för 55,000, en "Fotbollsgloben". Vad är det som säger att den inte blir för fotbollen vad Globen blev för hockeyn?

Hammarby borde hoppa av det här tåget innan det är för sent. Vi behöver inte en ny hypermodern arena för 55,000. Vi behöver en lagom stor, tight, utformad för publikens bästa, Hammarbyarena. Som är VÅR. Så länge det inte finns en chans att förverkliga den... Spela kvar på Söderstadion! När läktarna börjar rasa samman är de väl tvingade att göra någonting... 

Posted by 10011

11/01/2005 02:24:00 AM  

OK då alla neggare. Enda återstående alternativet är en ren fotbollsarena för 25.000, byggd och förvaltad tillsammans med Djurgården.

11/01/2005 03:53:00 AM  

Ska staden fortfarande få ihop en miljard till arenabygget genom att sälja marken SöS står på? Dream on.

11/01/2005 05:17:00 AM  

Ur ett objektivt, rationellt perspektiv borde det vara bingo för Stockholms stad om Solna stad, Fotbollsförbundet och det lokala näringslivet bygger en megaarena i Råsunda för 2,5 miljarder spänn. Stockholm får i stort sett alla fördelarna med en evenemangsarena ("En arena är en infrastruktur, ett urbant kraftverk, som bidrar till tillväxt och att regionen blir en attraktivare turistort och hembygd.") utan att behöva stå för notan. Solna är inte speciellt mycket längre från Sergels Torg än vad Johanneshov är. Den största nackdelen ur ett evenemangsperspektiv med att ha arenan i Solna skulle väl vara att man tappar eventuella synergier av att ha Globen och Hovet i närheten. Politiker är dock inte direkt kända för att vara objektiva och rationella och irrationaliteten sträcker sig numera uppenbarligen över blockgränserna.

Jaja, den som lever får se. Eller rättare sagt, man får se om det blir nån arena medan man lever.

11/01/2005 09:10:00 AM  

"Politiker är dock inte direkt kända för att vara objektiva och rationella och irrationaliteten sträcker sig numera uppenbarligen över blockgränserna."

Man blir mörkrädd över den politikersyn som torgförs på många fotbollssajter. Inklusive denna. Om politikerna är "irrationella", vilka är då "rationella"? Militären, polisen, storföretagens ledare? Faktum är att vi valt våra politiker. För du röstar väl?

PS. Ironiskt att den lösning som förespråkas av många som kastar skit på stockholmspolitikerna lanserats av en annan politiker, hr Gustáv i Solna (m). Men han är kanske "rationell". Vsb. 

Posted by Bluegrass

11/01/2005 10:07:00 AM  

Ok, onödig och osaklig formulering från min sida. I'll rephrase.

Jag anser att politikerna agerar irrationellt i den här frågan. Jag tror inte att det är samhällsekonomiskt sunt att bygga två 55000-stolarsarenor i Stockholmsområdet.

Huruvida Anders Gustáv (m) agerar rationellt kan jag inte bedöma. Mitt resonemang avsåg Stockholmspolitikerna (s+m) och var baserat på antagandet att det kommer att byggas ett nytt Råsunda.

Sen kan man diskutera vad som är ett "rationellt" alternativ i sammanhanget. Att bygga en arena för 25000, med naturgräs, utan tak och som bara utnyttjas av Hammarby fotboll är knappast speciellt rationellt heller...

11/01/2005 11:32:00 AM  

Bluegrass: För Stockholms del vore det mer rationellt att låta Solna bygga sitt skrytbygge - och givetvis inte bidra med ett rött öre - och sedan fånga in sidoinkomsterna när Norra Stationsområdet står färdigt. Det har inget med blockgränser att göra.

I övrigt hänvisar vi till vårt senaste inlägg. Ack ja.

11/01/2005 01:50:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home