Thursday, October 27, 2005

Nyttig idiot

Ja, vi snor återigen en rubrik från Jan Guillou. En av representanterna för ...grönvita sidan upp! fick nyligen ett ryck och började läsa om Hamilton-böckerna, och sedan dess har citaten snurrat runt.

Kortfattat och enkelt uttryckt är en "nyttig idiot"*) någon som ovetande går andras ärenden.

I samband med att allt fler och allt mer häpnadsväckande uppgifter läcker ut om Malmös mystiska halvmiljardbud, går det inte att låta bli att konstatera att de uppgifterna läckt ut på ett sätt som verkar vara tänkt att skapa så mycket kontrovers som möjligt.

Det känns misstänkt likt en Hamiltonroman; främst tredje delen av Fiendens Fiende.
En dag tar konsortiet (det låter lite väl Arkiv X, så låt oss för enkelhetens skull kalla dem "hemliga klubben") kontakt med ett antal hyfsat inflytelserika supportrar och redogör för sitt koncept. Man kastar givetvis in några feta lockbeten som t ex de reklamfria matchdräkterna, och supportrarna i fråga får guld i blicken och känslan att vara med om något Stort och Viktigt. Sedan dess har de droppat små antydningar om att något stort är i görningen och byggt upp sina egna och andra fans förväntningar ytterligare.
Tills dagen kommer då fansen är i uppror efter en misslyckad säsong, och arenafrågan efter en ungefär lika långdragen process som i Stockholm verkar vara på väg att avgöras (med en rätt hyfsad lösning, får man väl ändå säga?).

Man läcker ut huvuddragen via ett internetforum och en blogg.
Det är fan genialt.
Samtidigt sitter Hemliga Klubben fortfarande i skuggan. Och i Malmö kan man räkna med fullkomligt kaos fram tills dess att arenafrågan ska avgöras i december. Bara för oss andra att ta fram öl och popcorn!

Vi har, av naturliga skäl, ingen inside i frågan. Och det är klart att Hemliga Klubbens intressen kan sammanfalla med Malmöfansen.
Men det finns riskkapital - och så finns det risker med kapital. Varför vill man ha hundraprocentig kontroll över representationslaget? Hur ska man kringgå kravet på medlemsägande? Och varför väljer man att presentera uppgifterna genom ombud och på ett sätt som verkar skräddarsytt för att så split mellan supportrar och klubbledning?

Det är rätt många frågor kvar att ställa...

När Hammarby hittade sin räddningsplanka i form av AEG blev det en lång, och svår, debatt bland supportrarna om det rimliga i att klubbens själ kunde vara en handelsvara, innan försäljningen var ett faktum. Trots att det i praktiken var den enda möjligheten för klubben att överleva i det läget den var.
Men Malmö-konceptet är betydligt mer långtgående, och förutsättningarna är väsentligt annorlunda. En klubb med 68 miljoner i eget kapital och stabil ekonomi behöver inte vända sig till marknadskrafter för att överleva. Om den bör göra så ändå är en fråga bara klubbens egna supportrar har rätt att svara på.

Men en sak har Hemliga Klubben definitivt helt rätt i - en hel- eller delägd arena är det enda sättet för ett svenskt fotbollslag att ha en ärlig chans att ens bli ett regelbundet stryklag i Europa. Frågan är hur bra affär det är. Särskilt som ens regelbundna segrar i en Allsvenska där Malmö har förutsättningar att bli ett folkhems-mini-Chelsea och köpa sönder oförutsägbarheten och spänningen mycket snabbt kan falla i värde. Okej, här talar vi förstås delvis i egen sak...

Är förresten ...grönvita sidan upp! att betrakta som en sammanslutning av nyttiga idioter? En kanske inte helt oviktig fråga, som om inte annat aktualiserades i och med artikeln om riskkapital i gårdagens Aftonbladet.

Det är en balansgång. De gånger vi suttit på någon form av priviligierad information har vår grundregel varit att aldrig vara "först" med det, och att aldrig aldrig aldrig tipsa media.

Vad gäller Hammarby vill vi att Hammarby ska bli en framgångsrik klubb. Så därvidlag är vi säkert nyttiga idioter på ett plan - för vi får väl hoppas att det också ligger i Hammarbyledningens intresse - även om man absolut inte behöver vara korkad för att vara idiot...

Ibland har vi fått kritik från läsare för att vi inte tar ställning i vissa frågor som engagerar. Att kritiken "slingrar sig och stryker medhårs", för att använda ett citat. Vi vet inte om vi håller med i just den delen - vi tillhör inte någon "inre krets" av Hammarbys organisation och om vi hade gjort det skulle det vara sällsamt högt i tak där.
Men vissa frågor som vi finner viktiga för Hammarbys framtid tycker vi helt enkelt inte går att besvara på ett vettigt sätt med ett enkelt ja/nej.

*) Eftersom det här inlägget i första hand handlar om Malmö, och ordet "idiot" i Skåne har en starkare laddning än här uppe i Tjockhult, ber vi eventuella läsare från regionen om ursäkt ifall ordvalet överskuggar andemeningen.

0 Comments:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home