Wednesday, October 10, 2007

Andras ord

Eftersom vi själva bara inte orkar skriva ett jävla skit om saken, viger vi det här bloggutrymmet åt Göran Rickmer, evenemangsansvarig i Hammarby Fotboll. *)

Jaha så har vi visat vad vi vill igen
Min ståndpunkt mot inkastande av föremål är tämligen klart vid det här laget så den biten hoppar jag över.

Söderstadion är unikt i Sverige på många sätt och vis. Vi har en engagerad publik som lever sig in i det som sker på plan. Vi har en ståplatspublik, en klack som står på långsida. Vi har renodlade ståplatssektioner, vilket medför att det går in fler människor än om vi stod på en sittplats sektion. Det finns inga löparbanor odyl vilket innebär att vi står nära planen.

Allt det plus mycket till gör att Söderstadion och dess publik är unik i Fotbollssverige

Därför undrar jag vad det är som är fel. Varför kan inte fler av oss fatta, att vill vi behålla det vi har idag så måste vi ta vårt ansvar.

Vi vill stå på långsida, men väljer att kasta saker på domare, bollkallar, spelare och funktionärer i tid och otid.

Vi vill ha närhet till planen, men väljer att kasta saker på domare, bollkallar, spelare och funktionärer i tid och otid.

Vi vill ha en renodlad ståplats, men väljer att kasta saker på domare, bollkallar, spelare och funktionärer i tid och otid.

Att behöva se att en bollkalle för vilken gång i ordning lämna sin plats framför J-K med tårarna rinnande för att någon tuff kille kastat en smällare på honom gör en ledsen.

Hammarby är en av de få klubbar i Sverige som fortfarande försvarar ståplats. Tycker vi att vi hjälper till i det försvaret. Tror vi själva på att de argument som levererats och eventuellt kommer att levereras i framtiden håller.

En person inom engelsk supporterkultur skrev en gång för länge sedan följande. ”Det var inte Margaret Thatcher som tog bort ståplatsen, det var vi själva som valde bort den.”

Fatta att ni som kastar håller på att ta död på den sista riktiga ståplatsen som finns på en långsida i Fotbollssverige. Känns det bra? Är det värt det?

Och snälla kom inte dragandes med att alla är emot oss. Domarna och svff har bestämt sig för att hacka på oss. På andra arenor kastas det minsann.

Nu har vi den tredje matchen som avbrutits på drygt ett år så alla måste vara emot oss. För själva gör vi inga fel.

Jag skiter i vilket då jag bryr mig om företeelsen Hammarby och inget annat.

För oavsett om så är fallet att alla är emot oss så väljer ändå ett antal Hammarbyare att kasta in skit på planen trots att vi vet konsekvenserna av det.

Jag fattar inte varför ni vill ta bort det som är unikt på söderstadion. Fattar ni det själva?

Det finns en enkel lösning och det är att vi ger fan att kasta in saker på plan.

Då kan alla andra stå där avundsjuka och titta på det unika som vi har.

Men som sagt, det är vi som väljer hur vi vill ha det.

Dagens mest korkade banderoll gjordes efter att matchen avbrutits. Vilket budskap ville ni få fram med texten ”det här är framtidens fotboll”?

Glöm aldrig att det är vi som väljer hur vi vill ha det där vi står. De som fattar besluten har redan valt sina platser på arenorna runt om i Sverige. Nu måste vi välja hur vi vill ha våra.

Göran Rickmer

(inlägget publicerat här.

***

Så. Ett par slutord.
Det finns all anledning att ifrågasätta förbundets och domarkårens bedömningar vad gäller Hammarbys läktare gentemot andra Allsvenska läktare. Det kommer att göras fram tills domen faller på tisdag. Men. Våra handlingar är vårt ansvar. Särskilt när man vid det här laget borde vara ganska medveten om konsekvenserna.
Ansvar, handling, konsekvens.
Tre viktiga, jävligt viktiga ord, till och med på en fotbollsläktare.

***

Det hade fan så mycket roligare att skriva ett inlägg om enbart Simon Helg.

*) Vi har inte frågat om lov, men om han skulle misstycka vill vi i all anspråkslöshet påminna honom om att det var vi som publicerade "Tacka fan för att kungen är djurgårdare" först...

7 Comments:

Tycker att Rickmers OCH sthlm-södras uttalande skapar en bra balans.

Vi har naturligtvis allt ansvar själva, men media är ju inte direkt sena att haka på när Äpplet är bäst i klassen på uppförande.

Jag gillar dock den tendens till svängning som Nolltolerans artikeln på hemsidan indikerar. Genom att inte reservationslöst hänga ut publiken.

Alla mot aftonhoran!

10/11/2007 04:13:00 AM  

Det hade även varit mycket roligare att läsa en klassisk ..gvsu!-krönika om Simon Helg.

De som borde läsa Rickmers utmärkta text lär nog inte göra det. De har nog fullt upp med att "stå upp för Hammarby" på sina egna forum.

Man blir så trött så trött.

Linjemannen var helfel. Visst. Bua och vissla och skrik så att brorsan hans får tinnitus men kasta för fan inga grejor!

"Ni som är Hammarby" fick bort derbyna från Söderstadion. Nu håller ni på att få bort ståplatserna. Och få ett nät på plats. Fortsätt såhär så kanske vi får löparbanor på nya Sös också.

10/11/2007 04:20:00 AM  

Själv är jag bara trött på det mesta!
Fan va trist att inte Simons insats fått mer utrymme! Där borde all fokus ha varit!!!

10/11/2007 05:19:00 AM  

Jag vill se mer av BajenFans i den här debatten. Varför är norra Europas största supporter fäörening så tyst? BF måste vara sveriges mest anonyma supporter förening. Till och med Kubanerna i Örebro har mera mediautrymme än BF. Det är dags att BF tar ställning och visar hur man beter sig på söderstadion. En kraftig aktion krävs för jag vill inte bli förknippade med dom idioter som förstör för Hammarby.

10/11/2007 06:26:00 AM  

Håller helt med Rickmer! Det som vissa idioter sysslar med på läktaren kan inte försvaras med att "andra också gör så". Det är inte mindre fel att begå ett brott bara för att andra gör det. Inte heller för att andra "kommer undan". Jag jobbar inom skolans värld och där är det inte helt ovanligt att 7-12 åringar beter sig på det här sättet när man konfronterar dem med något de har gjort. -Han gjorde ju också så!
Bara för att vissa slår ned folk på stan och kommer undan med det betyder det inte att jag också får (eller vill för den delen) göra detsamma.

Känner på mig att intelligensen på de som kastar saker på Sös kan ligga på en mellanstadieelevs nivå...

10/11/2007 10:37:00 AM  

Mellanstadie-elever brukar vara rätt skamsna av sig när de gjort något dumt. Efteråt.
Tycker du att Söderstadion-bråkmakarna verkar vara det?

10/14/2007 10:07:00 AM  

"Det är dags att BF tar ställning och visar hur man beter sig på söderstadion."

Det är ju det de gjort!

Tre gånger på ett år hat man tvingats att bryta matcher.

Jag tycker istället att det är dags att uppföra sig anständigt även för Bajen-Fans.

10/15/2007 01:43:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home