Thursday, June 21, 2007

Boyz II Men

Att inte ha fri tillgång till dator är något av det mest handikappande som finns i dagens samhälle, och det blir särskilt påtagligt efter en derbyvinst. ...grönvita sidan upp! offrar en lunchtimme för den goda sakens skull.

Derbyn är de milstolpar där legender skapas. Om han redan var en legend tidigare så är det ingen tvekan längre: Sebastian Eguren har, efter knappt ett år i klubben, skrivit in sig som en av de stora spelarna i Bajenhistorien. Två mål mot AIK i det där förlösande höstderbyt mitt i den dunkla höststormen 2006 och två mål mot Djurgården i en något mindre dunkel, men likväl blåsig, sommar 2007. Så myket mer behöver egentligen inte sägas. Annat än att ja, vi dissade värvningen grundligt en gång i tiden och det är ett rent nöje att bära den dumstruten.

Derbyn är de punkter på tidslinjen där pojkar blir till män. Det kan vara som när Haris Laitinen tar defensivt ansvar och levererar djupledsbollar i världsklass i samma spelminut, det kan vara när en snäll knatte som Emil Johansson hamnar i slagsmål vid sidlinjen (nu förespråkar vi som bekant inte slagsmål, men Lance Davids, the kid had it coming) och det kan vara när Petter Andersson agerar både spelförstörare och forward som om han gått i skola hos Matte Werner.

Den där gamla storyn om när Eskil lirade ett Råsundaderby själv... när den går i arv till nästa generation bajare kommer antagligen huvudpersonen att heta Lolo Chanko. Och hade någon berättat det vid den här tiden förra året hade vi hyst viss skepsis.

Jävlar, vad vi kommer att sakna Richard Kingson.

Försvaret fungerade nästan prickfritt - förvisso mot ett oerhört blekt Djurgårdsanfall - men vi irriterar oss fortfarande på de där 3-4 felstudsande slumpbollarna per match som ofelbart går till en motståndare i drömläge. Kanske är backlinjen numera så uppstyrd att det inte finns något riktigt utrymme för att hantera slumpen. Å andra sidan såg det ungefär likadant ut med Max och Petur på mittbacken. Det kanske händer alla lag, bara det att vi inte ser det.

Det kändes förvånansvärt säkert och smärtfritt efter 1-0, och efter 2-0 gjorde vi något vi nästan aldrig gör i derbysammanhang. Slappnade av och njöt. Den här gången föll inte himlen ner.

Det var ett underligt derby. Gott om ytor (utom där Chanko befann sig), högt bolltempo och mycket slarv. Men det är målen som räknas.
Att Bajen äter upp ett motståndarlag konditionsmässigt är vi inte bortskämda med. Inte heller att ha alla spelare utom Mikkel tillgängliga vid den här tiden på säsongen. Janne Mian (och teamet som jobbar under honom, som i och för sig nästan är samma team som jobbade innan) går från klarhet till klarhet.

Att ha ett ordinarie lag på benen gör också att ett antal spelare helt försvinner ur synfältet. Vi har till exempel en målvakt som heter Benny Lekström och en mittback som heter Joakim Jensen, sägs det. Hur mår killarna nuförtiden?

***

Expressen är sedvanligt förutsägbara. "KAN LÄMNA REDAN I SOMMAR" var dragarrubriken, som vanligt efter en Bajenvinst, skribenten var Mathias Lühr, och det enda oväntade var att artikeln handlade om "derbyhjälten" Petter Andersson. Visst, alla i ett lag är hjältar och de där Werner-brytningarna högt upp på offensiv planhalva var inte dåliga, men...
...nåväl.

I Sportbladet och SvD var det Sebastian Eguren som var på väg till Bochum, även om Sportbladet försökte charma oss med att dra på citatet "JAG VILL STANNA I BAJEN". Vad nu det kan betyda, undrar vi sedvanligt konspiratoriskt. Att som SvD påstå att Egurens prislapp är på 10 miljoner är nog, för att uttrycka det milt, att ta i i underkant.

Oavsett vilket har Silly börjat på allvar. De rykten som redan är i svang på nätet (och som vi därmed kan vidarebefordra här med gått samvete) är en salig blandning av positivt och skrämmande, men när vi nu står där framför fönstret och väntar på att Den Store Agenten I Skyn tar fram sin slägga och krossar det, ska vi komma ihåg att Bajen står lite bättre rustat inför i år än tidigare; i och med riskkapitalet skulle det finnas möjlighet, även om spelarna som det snackas om (Eguren, Petter, Erkan) stannar, att faktiskt göra en värvning som syftar till att förstärka laget i stället för att täppa till luckor och fylla igen plötsligt uppkomna hål.

Och i år är alla "rädda bokslutet"-försäljningar redan gjorda.

I gengäld är det enda som riktigt oroar inför transferfönstret Äpplets upprepade prat om "dålig likviditet", men även ett glest besatt derby borde ju kunna ställa till rätta de mest akuta problemen där.

***

De rykten vi hört, som vi inte automatiskt avfärdar som fullkomligt orimliga, i korthet:

Ut:
- Schalke 04 rycker i Sebastian Eguren
- Heerenveen drar i Petter Andersson
- Birmingham och Ålborg sliter i Richard Kingson
- Halva turkiska ligan jagar Erkan Zengin (trots att han varit ur form hela våren)
- Toni Nhleko är utsatt på sommarrea

In:
- Björn Runström kan återvända till Söder (han är för övrigt på Söder nu) snabbare än vi anat. I så fall på lån.
- Hammarby är, som en av många klubbar, med i racet om Tottenhams gamla MFF-lån Emil Hallfredsson.

***

Om någon orkar släpa sig upp efter sillen och nubben och dra till Solna för att se Hammarby - Ki Klaksvik i Intertotocupen vore det förstås trevligt. Men risken är överhängande att det blir den minst välbesökta tävlingsmatchen i Hammarbys moderna historia. Jävla sadister till schemaläggare.
Å andra sidan, om man orkar hålla igång festandet hela natten och morgonen kan man ju sova på läktaren...

***

Förresten är det 16 omgångar kvar, och även om BP:s formkurva ser ganska miserabel ut så lär vi nog åka ur ändå om vi förlorar dem.
Men skål så länge!

10 Comments:

i snitt under 2000-talet hamnar jumbon på ca 16 poäng så snart kan vi faktist torska resten och ändå hänga kvar. ja enligt statistiken iallafall

6/21/2007 04:10:00 AM  

Glad midsommar GVSU!

6/22/2007 08:10:00 AM  

sjukt bra blogg dethär, det ska ni få veta tycker jag, Glad midsommar!

6/23/2007 09:16:00 AM  

...och som vi därmed kan vidarebefordra här med gått samvete...
Är det när ens samvete har... gått bort liksom, och man inte har något kvar?! ;-) Inte van att se språkliga fel från din sida.

F ö var jag på Råsunda idag och det roligaste som hände var att Charlie från en halvmeters håll lyckades göra inspark av en stolpretur varpå han själv hamnade i nätet. Hur gick det till? undrar jag fortfarande.

6/23/2007 12:31:00 PM  

Från aftonbladet:
"Tidigare har Davies spelat nio matcher, varav fem från start, i allsvenskan utan att göra mål. Den här gången använde han huvudet vilket visade sig vara rätt. Med fötterna har Davies en klart begränsad teknik och det är inte bara otur att han inte gjort mål tidigare – trots mängder av målchanser."

Det är fan mobbing dom sysslar med. Och dom har ju fel. Ifall det vi sett av Charlie Davies hitills i år säger att han har begränsad teknik med fötterna, så är det inte många i allsvenskan som har någon teknik alls.

6/23/2007 04:37:00 PM  

...ser att bandyfinalen ska läggas på "nya råttsunda"...var inte det ett arrangemang Urban såg att bajens nya arena skulle ha. De första spåren av kampen i finaniseringen mellan bajen vs Svff/aik är igång. Iochförsig är ju gnaget=uppland så steget till uppsala och bönder e ju inte så långt.... Om de inte ska se till att konka oss i bandyn är det poängavdrag i fotbollen...

Både Malmö och bajen känns som de två föreingar som har mest bråttom att bryta sig ur det traditionella idrottssverige tillsammans med några av hockeyklubbarna. På andra sidan sitter Lagrell och hon den där pingstvännen till riksidrottsordförande och "stödjer" varandra. Att en helylle svenskt traditionellt idrottstradition hamnar ute i Solna har därför sina skäl om man säger så.

6/25/2007 08:33:00 AM  

Även Söderstadion ligger i Uppland, liksom den nya Söderstadion också kommer att göra

6/25/2007 09:02:00 AM  

Näe, näe, gränsen går väl vid slussen? Eller har de flyttat den? SöS ligger i Sörmland.

6/25/2007 09:59:00 AM  

Gränsen går typ i Gamla stan så Söderstadion ligger i Sörmland.

Erkans inhopp var det sämsta jag har sett på länge, kanske någonsin.

Toni såg stark ut mot detta svaga motstånd men jag tror att det var sista gången han spelade en tävlingsmatch för bajen, iaf från start.

6/26/2007 01:13:00 AM  

Renstängslet står vid Gamla Stans södra gräns.

6/26/2007 02:13:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home