Sunday, November 06, 2005

Let me hear you make decisions

Visst fan, vi glömde ju alldeles bort att ta upp en intressant detalj i fredags, i det storfinansiella allmänkaos som rådde.

N24 släppte då den första konkreta spekulationen (kan en spekulation vara konkret? Äh, det är en semantisk fråga) kring vilka summor som det nya tv-avtalet kan landa på. 1,2 miljarder för svensk fotboll under en fyraårsperiod är ungefär 2,5 gånger så mycket pengar som det tidigare avtalet. Återstår förstås att se hur stor del av summan som kommer att hamna hos klubbarna och hur den ska fördelas mellan dem. Men några spänn lär det ju bli.

"Intressanta" synpunkter i kommentarerna till artikeln. Givetvis håller vi inte med för fem öre. Om köparna är beredda att betala 1,2 miljarder för svensk fotboll finns det ingen anledning att sälja den billigare. Till slut (när agenten och Lars-Åke tagit sitt och lagt pengarna på hög) är det klubbarna det kommer till godo. Och även om tv-exponeringen har stått för en del av upphaussningen av Allsvenskan till rådande nivåer, är det infantilt att påstå att det är den enda faktorn.

Med Sverige i VM 2006 och med hockeyintresset i fritt fall i Stockholm (okej, inte ute i övriga Sverige, men Stockholm sätter benchmark för tv- och tidningsexponering vare sig vi vill eller inte) kommer det att krävas mer än ett dyrare "säsongskort" för att fotbollshaussen ska ta slut. Så länge mediaexponeringen ligger på nuvarande nivå kan effekten av färre direktsända matcher ju t o m bli den motsatta - att fler väljer att se fotboll live och på plats.
Och mer pengar till klubbarna ger förutsättningar för ökad kvalitet (ja, ja, inte en garanti, men det blir lättare). För den som bryr sig om svensk klubbfotboll finns det alltså ingen anledning att tycka att det är trist att det blir så dyrt.

Att man kan ha moraliska invändningar mot att Rune Hauge återigen ryktas få in en provision på avtalet som motsvarar Hammarbys omsättning under två år, är en annan sak.

Lundh haussar tv-avtalet. På delvis annan plats i Expressen kan vi läsa den minst inspirerade och hafsigaste Silly-sammanställningen på länge. Att de helt glömt bort att Björn Runström existerar är, tja, fascinerande...

0 Comments:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home