Friday, August 26, 2005

September, och jag fattar ett svårt beslut

min nedräkning börjar nu
där allt en gång tog slut


Ty, under över alla under, Sportbladet har beslutat att ta en titt på arenafrågan och vad som framkommer i den här artikeln är:

- "Någon form av beslut" ska tas i slutet av september / början av oktober. (och då måste väl den berömda fördjupade förstudien offentliggöras i god tid innan dess)
- Det är det mytomspunna 25 000-alternativet som prioriteras.
- Byggkostnad ca 1,6 miljarder (varför?!)
- Globenområdet, antagligen på "Systembolagstomten".
- Och planen är att Djurgården också ska spela där.

Oktober, och jag håller din hand för hårt
har du nåra goda råd
innan klockan byter år?


Föga överraskande väcker den sista punkten en del känslor, särskilt bland DIF-fans, som inte kan föreställa sig att deras klubbledning skulle kuna sälja ut sig på det sättet.
Detta är alltså i allt väsentligt samma klubbledning som valde att förlägga säsongen 2004 på Råsunda.
Det är svårt att tänka sig att Djurgården inte redan anmält intresse av 25 000-alternativet för att processen över huvud taget skulle kunna ha gått så här långt, det finns inget som emotsäger detta i Bosse Anderssons uttalande. (Riva Stockholms Stadion, yeah, that's gonna happen.) Och i den här intervjun från i maj öppnade även Big Bo Lundqvist för Globenområdet.

Men det är klart att det även jäser bland Bajenfansen. De som haft som mest högtflygande drömmar ser Nacka Skoglund Arena med grönvita stolar, Cratz-statyn vid ingången och bara Bajen Fans Bärs i kranarna på Bistro Matte & Yvonne skrumpna bort i fjärran.
Där de givetvis alltid var.
Andra föreställer sig med fasa hur en blårandig skara gör sin egen version av den "heliga" marschen längs Götgatan, eller bara en sådan sak som att föreställa sig ett par tusen Järnkaminer på Medis i full frihet vilket onekligen skapar viss risk för strul.
"Dela arena är inget alternativ" säger många. Idag.

Och du får bli mitt spöke om du vill
snälla, vänd inte ryggen till igen


En arena är vår för att vi gör den till vår. Vi supportrar. Med vår närvaro, med vår själ, med vår anda och med vår myt.
Inte på grund av vad den heter på papperet, inte på grund av vilken färg det är på skyltarna eller stolarna eller vilka andra tvivelaktiga klubbar som beträder dess gräs (snälla, låt det vara naturgräs och inte cancerkulor!).
Och färgen på stolarna syns förresten inte när det är fullsatt.

snälla, möt min blick en allra sista gång
innan du lämnar min kropp
som blivit för trång


Hammarby behöver en ny arena om klubben ska ha förutsättningar för att växa sig stark. Kan vi inte kompromissa hamnar vi snart på Råsunda och dör långsamt sotdöden. Den enda orsaken till att vi har den här chansen är a) att Djurgården vänt i arenafrågan och b) att marken där nuvarande Söderstadion står är hysteriskt övervärderad. Vi. Måste. Agera. Nu. Även. Om. Det. Innebär. Kompromisser.

För att ta ett exempel direkt ur verkligheten - var det någon som betraktade det underbara fotbollstemplet i Råsunda som mindre AIK-anfrätt bara för att Djurgården spelade där 2004? Eller - upp med en hand alla som kallat Södra för "Siemensläktaren" mer än en gång i år.
Och om man jämför Hammarbyfansens sorg över att dela en nybyggd, modern arena i Globenområdet med Djurgården, med Djurgårdsfansens sorg över att tvingas spela sina matcher mitt i "fiendeland" torde det i förlängningen vara som att jämföra en släng av influensa med kolera.

Textutdragen ovan kommer givetvis från Kent - December.

Hela texten hittas här och den andra halvan går också med lite fantasi att applicera på arenafrågan...

7 Comments:

Hur onaturligt eller koleraaktigt känns det för DIF att spela hockey mitt i fiendeland? Om DIF får tillträde till nya Söderstadion kommer dem att, inom bara en generation, "alltid ha spelat där" och omvärlden inklusive media kommer att hålla med. Ge dem inte ett lillfinger!

8/26/2005 06:24:00 AM  

Problemet är att publiksiffrorna på senaste tiden snarare talar emot en utbyggnad...

8/26/2005 10:44:00 AM  

Tror och hoppas att APA IF är mer intresserade av att vara med och rusta upp Råttsunda, för SvFF:s pengar. För att sedan spela där. De gillar ju att gulla med varandra de små söta "rivalerna".

8/26/2005 02:31:00 PM  

Att en eventuell ny arena kommer att delas med gårdarna ser jag som en självklarhet om man ser ur de som skall betalas (läs staden) synvinkel.

Det enda vi kan drömma om är om Hammarby löser arena frågan på eget sätt genom lån (varför skulle det vara så svårt?).

/Jimmy

8/27/2005 05:33:00 AM  

1,5 miljarder (som arenan av någon outgrundelig anledning beräknas kosta) är väl någonstans i området kring 20-30 årsomsättningar för Hammarby fotboll. En ganska bra anledning till varför det kan vara krångligt att lösa det lånevägen. Bajen omsätter väl ungefär lika mycket som en halvstor ICA-butik om året. Fotbollsklubbarna är småspelare ekonomiskt. Det fanns/finns en intressant krönika om fotboll och ekonomi någonstans på officiella som är värd att läsa.

8/27/2005 03:59:00 PM  

Fredrik,

En arena behöver inte kosta över mer än 200-500 mille, så...

/Jimmy

8/28/2005 01:35:00 AM  

Jag märker gång efter annan en underton av rädsla att DIF inte vill vara med på en ny arena på Söder, det är ganska uppenbart att ni är lika rädda att vi hoppar över det projektet som vi är att vi godtyckligt arbetar för en sådan lösning. Det har flera gånger från regionalpolitiskt håll hörts att DIF måste vara med på projektet för att det skall vara hållbart.

Det har aldrig varit snack om att Stadion skall rivas (det händer inte) utan vårt primära önskemål är att Östermalms IP skall jämnas med marken och att en ny arena förläggs där.
Av förklarliga [och av samma] skäl är ni, klubb som supportrar, lika ointresserade av det som vi är av en arena på Söder.

8/29/2005 01:39:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home