Tuesday, August 16, 2005

25 000 skäl att tvivla, men...

Det är dags att så smått börja varva upp inför höstens stora nagelbitare. Och då talar vi inte om tabellpositioner, transferfönster eller om huruvida Tony Lochhead ska tvingas rakpermanenta sig.

Vi pratar om tjugofem tusen stolar. På en nybyggd, UEFA-anpassad och i alla avseenden modern fotbollsarena några Ante-utsparkar söderut från nuvarande Siemens-läktaren. Sisådär 2008.

Det senaste officiella livstecknet från den drygt 15 år gamla surdegen (vars alla trista turer vi faktiskt inte ORKAR redovisa här) var att Stockholms Kommunfullmäktige den 6 april godkände redovisningen av en förstudie som beordrats i januari 2004. Förstudien (som kan hittas här, för den med snabb uppkoppling och Acrobat Reader) rekommenderar i korthet att

- den lämpligaste arenan att uppföra är en arena med 50 000 sittplatser vid internationella fotbollsevenemang och 55-60 000 sittplatser vid konsert.
- Arenan ska kunna användas för fotboll, friidrott inomhus, ryttarsport, motorsport, uppvisningar, mässor, cirkus och konserter m.m.
- För bästa arenaekonomi måste arenan gå att använda året runt och till så många olika evenemang som möjligt, kort sagt en multifunktionsarena.
- En av förutsättningarna för att bygga en storarena är att Svenska fotbollsförbundet är villigt att förlägga sina landskamper till den nya arenan.

Så långt känns det lite beigt. Men vänta, vi tar det sista igen.

- En av förutsättningarna för att bygga en storarena är att Svenska fotbollsförbundet är villigt att förlägga sina landskamper till den nya arenan.

Vid det laget förstudien redovisas har Fotbollsförbundet redan, av oklar anledning, bestämt sig för att i stället bygga ut råtthålet i Solna (och man är skitförbannade för att Stockholms stad inte vill slänga ut ett par miljarder på DET projektet, men det är en annan historia...). Dessutom har Djurgården redan på ett tidigt stadium hoppat av projekteringsarbetet och där försvinner ytterligare tretton inkomsttillfällen per säsong.

Återstår Bajen, som vi alla vet knappast har råd att betala tredubbel hyra för ymnesten att spela på en multikultiryttarmotorBryanAdams-arena. Och därmed inte en sportkeps att få arenan att gå med vinst, så länge man inte sätter samman en supergrupp bestående av Per Gessle, Schnappi och Crazy Frog som får agera husband fem kvällar i veckan under hela sommaren.

Då kommer vi till den springande punkten.

- Den politiska referensgruppen har ifrågasatt huruvida det är nödvändigt med en arena av denna storlek och vill se en komplettering till förstudien med en mindre arena för 25 000 personer.

Whoa, liksom, en ny förstudie.
I och för sig till DEN PERFEKTA ARENAN, men lik förbannat till en ny förstudie.
Men beslutet blir att 25 000-alternativet ska snabbutredas i Kommunstyrelsen och redovisas i juni.

Juni kommer, Stockholms Stad slår igen, alla inblandade i soppan drar på semester och på omvägar får vi höra att redovisningen skjutits upp till hösten. "Som vanligt alltså" tänker man och lutar sig tillbaka i hängmattan.

Men.
Den 12 juni, ungefär samtidigt som den fördjupade förstudien skulle ha redovisats offentligt, publiceras i stället följande intervju i Aftonbladet. Om det som står i artikeln är sant är det här utspelet i arenafrågan det mest uppseendeväckande sedan 1966, men av någon anledning (Peturs färska benbrott? Bajenfansens just då extra starka antipati mot Aftonbladet? Strandbergs relativt skakiga status som nytillträdd ordförande? Att vi helt enkelt vant oss vid att inga positiva nyheter någonsin stämmer?) är det knappt någon som tar notis.

På kvällen cykelsparkar Mikael Dahlberg in 2-1 till Sundsvall i vad som känns som den 104:e minuten och vi får ännu mer annat att tänka på.

Nåväl. Hösten är här, typ, och Kommunstyrelsens nästa sammanträde äger rum den 24 augusti, alltså nästa onsdag. I skrivande stund finns ingen offentliggjord föredragningslista. Kommunfullmäktige sammanträder den 5 september. Ingen lista där heller. Inom en relativt snar framtid lär vi alltså få veta hur mycket Strandberg hade på fötterna i somras. Eller om det finns betydligt fler och mer deprimerande felaktigheter i artikeln än hans efternamn.

Som required reading under väntetiden rekommenderar vi en artikelserie från 1999 av Martin Hedberg och Johnnie Lager. Svårfunnen på nätet, numera, men härifrån får man tillgång till några av delarna.

Det är lätt att hoppas.
Desto svårare att tro.

7 Comments:

Bajenfansens just då starka antipati mot Aftonbladet?

När upphörde den?

8/16/2005 09:24:00 AM  

Surdegen är äldre än 15 år. En fem-öring på att det tas beslut innan den här mandatperioden. Bil(lström) är känd för att hålla sina löften.

8/16/2005 09:40:00 AM  

anonym: Det var något särskilt i just den vevan. Något med de rosa banden, kanske? Petar för säkerhets skull in ett "extra" i den aktuella meningen.

jonny: Jojo, vi skulle kunna ironisera över det här i flera månader, men för en gångs skull väljer vi att hoppas. Kan mycket väl vara sista gången.

8/16/2005 10:03:00 AM  

bra eller anus

8/16/2005 11:17:00 AM  

Som sagt, ibland undrar man om man lever i ett land eller i ett skämt.

Vad skulle hända om en upprustning av ett daghem, en skola eller en viktig väg skulle skjutas upp i snart 20 år?

Vore man bara miljardär skulle man ju köpt ut marken för länge sedan och byggt själv, men så enkelt är det tyvärr inte.

8/16/2005 11:13:00 PM  

På infomötet i våras var Lars Strandberg väldigt angelägen om att det inte skulle skapas folkstorm - just nu - i detta ärende eftersom han menade på att den politiska enigheten var ett faktum.
- Avvakta till i höst! var hans uppmaning. När "hösten" inträffar är väl något oklart men nog är vi nära nu.

25 000 i en helt fotbollsanpassad arena låter som en våt dröm.

Dessvärre är det bara att köpa lösningen att Dif kommer att spela ett antal matcher per år på Nya Söderstadion. För någon ny egen arena kommer de aldrig att få. Man kan tänka sig att t ex deras derbyn hamnar där. Men det är i mina ögon inget stort problem.

Däremot är man ju j-gt nyfiken på utformningen.
När Billström och Py la fram ritningarna för 50 000 pers-förslaget så sades det att den arenan kunde justeras ner till 25 000 pers. Återstår att se om det är det förslaget man nu tittat på.

Janis

8/17/2005 07:53:00 AM  

Charlie: Du, vet du när de först började snacka om Österleden..? ;)

Janis: Om arenafrågan skulle falla på att Hammarby inte är beredda att låta Djurgården nyttja arenan - ja, då är det inte bara Stockholms Stad som beter sig som idioter.

Oavsett om det kommer att svida i en del Bajenhjärtan att låta Djurgården spela på "Nya Söderstadion", kommer det att svida oändligt mycket mer för gårdarna...

8/19/2005 01:16:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home