Wednesday, August 24, 2005

Due stagione med extra fläsk

Toppen.
Några mer eller mindre tunga profiler inom svensk fotboll, Thun Prahl, Ralf Edström, vår egen Anders Linderoth samt självaste Lotto-Lars-Åke verkar tro att allting kommer att lösa sig magiskt om Sverige går över till att spela höst-vår.
På förekommen anledning - eftersom dessa utspel kommer just idag och innan debatten på den här sajten börjar haverera - är det kanske bäst att påpeka att ...grönvita sidan upp! anser en sådan förändring ganska förödande - särskilt utifrån dagens förutsättningar.

I vårt förra inlägg plockade vi fram några mer eller mindre realistiska åtgärder för att få fart på svensk klubbfotboll. En av huvudpunkterna är förstås arenastandarden. För att över huvud taget kunna överväga höst-vår måste Allsvenskan kunna presentera arenor som är realistiskt spelbara under en betydligt längre period än idag. Arbetet pågår, men sakta är bara förnamnet. Konstgräs är en, knappast idealisk, men en möjlig lösning. Betydligt bättre vore det förstås att i själva arenabygget skapa förutsättningar för att upprätthålla en acceptabel året runt-standard på naturgräs. Värmeslingor, sollampor, specialbyggda "tält", ja vad som nu må krävas.

Vet inte om han är rättciterad, men Edström tycks tro att det går att spela allsvensk fotboll på typ Råsunda i februari. Det går förmodligen bättre att spela allsvensk hockey på Råsunda i februari. Och även om det finns "gräs", eller tredje generationens gummikulor eller liknande på en arena i februari, är det den där lilla detaljen med att få spelare att prestera och publik att titta i 15 minusgrader.

Argumentet Prahl för fram är bara skrattretande: [Det blir] svårt med spelare som kommer från andra länder med en annan spelrytm. Det blir tufft att få spelare att fungera, när de kommer fel in i säsongen. Fine! Ju färre DVD-bulgarer, MMS-albaner, porslinsportugiser och andra lycksökande vagabondspelare som mer eller mindre slemmiga agenter lyckas pracka på de mest desperata klubbarna, desto bättre. Har de de kvaliteter som behövs och den inställning som behövs klarar de sig nog ändå, va?

Vad gäller svenska spelare hänvisar vi till Eric Fischbeins åsikt.

Till Linderoths försvar ska sägas att intervjun egentligen handlade om något annat och han knappast hade tid att få redogjort för sig exakt hur släta figurer hans "meningsfränder" gjorde. Dessutom är han ju faktiskt osårbar ...för ögonblicket.

Så - höst-vår får nog vänta tills Sverige har en arenastandard som kan mäta sig med Danmarks (plus några små klimatologiska tweakningar, då), eller tills växthuseffekten kickar in på allvar.
Däremot måste säsongen förlängas; för betydligt viktigare än att tjafsa om i vilken sekvens årstiderna ska komma är att snarast möjligt sätta samman ett konkret förslag för hur övergången till en 16- eller 18-lagsserie ska lösas rent praktiskt.

...förresten spelar Norge vår-höst, och senast vi kollade klarade de sig relativt bra i Champions League-kvalet (även om Brügge i skrivande stund kvitterade Vålerengas ledning).

Och apropå Lagrell är det intressant att han grundligt dissar Stockholms arenaprojekt; trots att han borde veta att det enligt alla tänkbara källor är på väg att hända konkreta saker i höst. Vet han något som vi inte vet, eller är han fortfarande purken för att Stockholm inte ville betala för utbyggnaden av Råsunda? Utan att ha särskilt mycket på fossingarna gissar vi kallt på det senare alternativet.

2 Comments:

Vet inte om jag uppfattar det som att Lagrell dissar Stockholms arena-projekt. Han säger väl mest det vi sagt hela tiden
I they talk the talk they gotta walk the walk...

8/24/2005 02:37:00 PM  

Man blir ju ständigt lika förvånad när höst-vår-tjafset kommer igång. Så sent som igår antyddes i DN att Irlands övergång till vår-höst anses vara en bidragande orsak till deras relativa framgångar i Europacuperna

"Och med kapitalet i ryggen fattades ett som irländarna upplever banbrytande beslut när ligaäsongen gjordes om till vår-höst 2003. Vilket innebar att lagen kom bättre förberedda till spel i de europeiska cuperna."

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=647&a=453649&previousRenderType=1

8/25/2005 01:42:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home