Sunday, January 21, 2007

Dumstrutsmentalitet

Helgen börjar närma sig sitt slut, och även om den inte hittills varit så tung, eller så svår, som man haft anledning att befara blev den mer korkad än väntat.

Paulinho-ryktet som vi hånskrattade åt härom dagen letade sig igår på oklara vägar fram till Sport-Expressens förstasida och det kändes så dumt och löst och gripet ur luften (eller "bloggosfären" eller vad det heter) att vi helt enkelt lämnade det därhän i trygg förvissning att det skulle vara bortglömt om några dagar.

I stället blev det en dag två och även om i fortfarande inte är det minsta oroliga för att Hammarby skulle släppa Paulinho till Helsingborg, är vi vid det här laget irriterade nog för att blogga om det.

Först och främst: även om det är svårt att tro, finns det skrämmande många som faktiskt tror på vad de läser i kvällstidningarna, och därmed skadar den här typen av publicitet Hammarby. Om inte annat ger det motståndarsupportrar chansen att vara dryga och cementerar bilden av Hammarby som ett "losergäng". Okej, det sista är något av ett i-landsproblem.
Oavsett vilket ska uppgifter om att Hammarby - som, som bekant påstår sig sikta på guldstrid varje år - är beredda att sälja ut sina nyckelspelare till allsvenska konkurrenter dementeras snabbt och effektivt.

Vad får vi till livs? "Alla spelare är till salu" (VI VET!) och "Om de kan lägga upp rätt penningpåse och han själv vill, kan vi sälja" (VI VET!). Informationschefen förtydligar sig idag på Officiellas blogg, vilket är bra, men det är förbannat trist att det ska behövas, och eftersom Expressen trots allt antagligen läses av fler Hammarbysupportrar än bloggen i fråga, är skadan liksom redan skedd.

Naturligtvis är alla spelare - i alla lag - till salu. Det finns alltid ett pris som väger högre än både sportsliga och andra hänseenden. Att detta pris varierar å det vildaste beroende på vem du frågar är en annan historia. Att alla spelare är till salu har varit Hammarbys mantra ett tag nu, och vi gissar att syftet är att spelare som överväger att gå till Hammarby ska vara trygga i förvissningen att de inte "sitter fast" där.

Men någon jävla måtta får det vara. Att vara konsekvent i sina uttalanden som självändamål leder lätt till självmål.

Om syftet var att kommunicera ut att Helsingborg inte lär ha råd med Paulinho, eller snarare, inte lär vara beredda att betala vad Hammarby skulle begära för honom, säg då det och bara det.
Bjud inte på citatet, bjud inte på rubriken. Be att få ringa upp när man hört frågorna, kom sedan med ett förberett uttalande, gärna lagom sarkastiskt, acceptera inga följdfrågor. Styr dem, låt dem inte styra oss. Och banda och transkribera allt om man känner sig felciterad. Ibland är det DESinformation som behövs.

Med lite mer elakhet och lite mindre konsekvens och tillmötesgående hade vi sluppit vara irriterade idag. Det finns tillräckligt många andra grejer att vara irriterad på just nu, tack.

***

Och Paulinho är alltså, om någon nu hade missat det, inte på väg till Helsingborg.

16 Comments:

Det ingår, tycker jag, i Rybrinks arbete att ta intryck från hur andra hanterar media.
Om man till exempel är föreslagen som partiledarkandidat till Socialdemokraterna, så ska man benhårt förneka och dementera, till dess att valberedningen uttalat sig i frågan.
Se och lär, Rybrink!

1/21/2007 08:33:00 AM  

...gvsu

Du - och många andra - glömmer bort en sak när ni gnäller över Paulinhoryktet:

Publicitet rockar!

Paulinhoryktet är ju helt toppen. Det sprider följande bild av Bajen: Hammarby är en het klubb som sitter på en riktigt bra spelare som andra klubbar är intresserad av.

Kan det bli bättre?

Tänk på det stackars aporna.
När läste du något om dem senast?


/Flugan på väggen

1/21/2007 11:03:00 AM  

Fpv/
jag delar din uppfattning all publicitet är bra publicitet. Kanske inte riktigt allt men nästan.

Men allt snack om klubben är inte bra snack, ex. vis surret om varför nästan hela ledarstaben följer med men inte alla. Enligt officiella kan man läsa följande.

"Från ledarsidan är hela staben kring A-laget med utom läkare."

Varför är det nu på detta viset - jo, läkaren sedan 18 år i klubben har fått foten med kort varsel.

Ger inga bra vibbisar eller hur. Generationsskifte eller? 

Posted by slumpen

1/21/2007 11:17:00 AM  

Det hela syftar på vilka som åker med till träningslägret i LA givetvis. Sorry. 

Posted by slumpen

1/21/2007 11:20:00 AM  

flugan på väggen: Du är en skärpt betraktare i vanliga fall, men nu försöker du antingen vara sarkastisk och misslyckas fullständigt, eller också är din världsbild nån helt annanstans än min.

I mina ögon sprider Paulinhoryktet ch sättet det hanterats på i media följande bild av Bajen: En klubb som inte har minsta betänklighet inför att köpas sönder av konkutrrenter och där alla spelare intre bara är till salu, utan där det inte gör det minsta om alla säljs ut samtidigt.
Alternativt en klubb i extremt desperat akut behov av pengar. Vilket inte är fallet, men med tanke på Bajens case history är det fan inte konstigt om folk börjar undra.

1/21/2007 12:46:00 PM  

Jaja, många stavfel, sorry.

Anonym 1 förresten - förstår inte den liknelsen heller. Misstänker att den ska föreställa humor, men fan vet.

Tycker bara att det är fel att bjuda Expressen på öppet mål på det sättet som skedde. Rybrink erkänner ju att han inte är felciterad, så 1-0 till reportern. Vilket reportern inte förtjänar, eftersom det är ett jävla idiotrykte som borde dödats utan pardon.

slumpen: Jadu. Med tane på fjolårets skadebild är det väl kanske inte så konstigt om nåt huvud rullar, fast jag vet inga detaljer. Det finns väl läkare i Los Angeles, förhoppningsvis, eller är de plastikkirurger allihop?

1/21/2007 12:54:00 PM  

...gvsu

Jag är inte det minsta sarkastisk.

Jag tror inte att Rybrink är så förslagen - det är mer en tillfällighet att det blev som det blev. Men det som kommer hända nu är att vi kommer få se 2-3 artiklar till i ämnet innan det dör. Hade han dödat det i den här intervjun så hade det istället fyllt utrymmet med Niclas Sandbergs halsmandlar eller Dulee Johnssons kärlek till musiken...

Vi och alla andra inbitna bajare vet att Kommunala skulle få stänga en vårdavdelning för att köpa loss Paulinho, medan resten kommer att få en anledning att fundera över Bajen och Allsvenskan ytterligare 2-3 gånger den här veckan. När ryktet sedan dödas kommer det känna att Bajen är fett på gång - trots att absolut ingenting har hänt. Egentligen.

Cyniskt? Ja.
Sarkastiskt? Nej.

/Flugan på väggen

1/21/2007 01:08:00 PM  

...gvsu

P.S
Om Paulinho nu SKULLE säljas till HeIF för 15 millar.
DÅ skulle jag hållla med om varenda ord du skriver.

/Flugan på väggen

1/21/2007 01:10:00 PM  

Jag tycker istället att som artiklarna ser ut är det Heif som ser ut att vara på gång ohc på fram-marsch, och Hammarby ser mer ut som laget som har en bra spelare men inte kan sätta emot Heifs satsningen. en bild som inte stämmer och som vi inte vill ska spridas i tidningen.

1/21/2007 04:48:00 PM  

Det är en grej som stör mig rätt rejält.

Jag tror inte att det någonsin kommer att räcka med att ledningen enbart har ett företagar/investerings/vinst-tänk på de (s)pelare som utgör grunden i Bajens lagbygge. Typ: "-Vi säljer allt bara pengarna är rätt." (Oavsett om det bara är sant officiellt och inte alltid sant inofficiellt.)

Jag tror det måste till ett rejält Bajen-hjärta också.

Jag får ont i magen varenda gång jag läser saker på officiella där det någonstans, mer eller mindre tydligt, mellan raderna går att läsa att när Bajen har en miljard på kontot så har vi vunnit Allsvenskan.

Jag pröjsar en rätt vacker slant i sponsring och biljetter per år till fotbollen och andra förgreningar och jag vill framförallt gå och se ett bra Bajen. Inte i första hand ett ihop-plockat gäng 4, 6, 8, 10-miljoners investeringar som kan dubbla klubbens värde om de bara gör de där baljerna...

Jag menar alltså att det är jättebra att förvalta/bygga Bajenkapitalet så länge vi lägger vikten på Bajen istället för på kapitalet.

Jag ställer mig gärna bland de första i raden att tillföra kapitalet så kan styrelsen koncentrera sig helt på att bygga Bajen. Det är väl det som är deras främsta uppgift.

Den universiella lagen "Rätt man på rätt plats" gäller även här...

Erkan lirar fram till Davis och Pålle, styrelsen bygger lag, gvsu skriver världens bästa blogg och jag och några tusen till pröjsar in det riskkapital som behövs.

Sen vinner vi allsvenskan.

1/21/2007 04:52:00 PM  

Nenne

Då delar vi inte syn på vad publicitet betyder för en en fotbollsklubb i Stockholm idag.

/Flugan på väggen

1/21/2007 11:19:00 PM  

Paulinho...är han så jävla bra då??

Känns som hans marknadsvärde är bra mycket högre än hans verkliga värde som spelare. Lika bra att casha in och köpa en bättre spelare för pengarna.

/Smogz 

Posted by Smogz

1/21/2007 11:48:00 PM  

http://aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2789,981271,00.html

" – Jag har väldigt svårt att se att någon allsvensk klubb har råd med honom, säger Hammarbys informationschef Urban Rybrink."

"– Han är en av allsvenskans absolut bästa anfallare och det är helt klart att en spelare av den kalibern får man betala för, säger Urban Rybrink"

Nu känns det bättre

/Nicko

1/22/2007 03:01:00 AM  

...gsu: Men kan ju inte direkt säga att ditt agerande som tillfällig (des)informationschef i Hammarby lugnar mig. Där du i vild panik och desperation förnekar rykten och och ifrågasätter sanningshalten får mig att tro att det finns ett uns av sanning...

1/22/2007 06:29:00 AM  

Gvsu, traor du att jag kan få spara lite av toppen på mitt F5-finger och att du kan få ut någon ny text snart? ;-)

1/22/2007 09:09:00 AM  

Apropå dumstrut. Vad håller Tony G. på med? Mösstraff? Ingen bra början.

1/25/2007 02:53:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home